Καρπασία.Θα γυρίσουμε λέφτεροι στην γη που μας γέννησε

Για όσους δεν το γνωρίζουν, το διαμέρισμα της Καρπασίας εκτείνεται από την Ακανθού του Χρυσοσώτηρα μέχρι και τα νησιά Κλείδες της Ιεράς Μονής του Αποστόλου Ανδρέα. Τα δύο πιο σημαντικά θρησκευτικά προσκυνήματα του Κυπριακού Ελληνισμού σηματοδοτούν σαν φωτεινοί φάροι τα «σύνορα» του Διαμερίσματος της Καρπασίας .

Σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού του 1973, ο Ελληνοκυπριακός πληθυσμός ανερχόταν στις 20,412 και ο Τουρκοκυπριακός στις 6,101.Μετά την Τουρκική εισβολή του 1974, παρέμειναν στην πατρώα γη 14,000 οι οποίοι υπέστησαν τα πάνδεινα από τον Τούρκο εισβολέα και τους εξτρεμιστές της ΤΜΤ. Για την προστασία του Ελληνικού στοιχείου και για να παραμείνει στην πατρώα γη,στις 2 Αυγούστου,1975 υπογράφηκε με την Τουρκική πλευρά η πρώτη συμφωνία υψηλού επιπέδου,γνωστή ως Συμφωνία της Γ’ Βιέννης.Ο Ελληνοκυπριακός πληθυσμός είχε ήδη συρρικνωθεί και παρέμεναν τότε 10,500. Η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς δεν σεβάστηκαν καθόλου την

Συμφωνία και συνέχισαν την πολιτική της εθνοκάθαρσης. Με αποτέλεσμα να παραμένουν σήμερα, γύρω στους τριακόσιους εγκλωβισμένους πουσαν σύγχρονοι Σπαρτιάτες φυλάνε τις Θερμοπύλες στα Στενά της Καρπασίας μας.

Εμείς οι Καρπασίτες, όπως και όλοι οι Ελληνοκύπριοι, όχι μόνο θέλουμε λύση, αλλά απαιτούμε λύση που θα μας απαλλάσσει από το κατοχικό ζήτημα που ταλανίζει την χώρα μας. Στηρίζουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συνομιλητή της Ελληνοκυπριακής πλευράς, στην προσπάθεια του για λύση μέσω συνομιλιών, εάν και εφόσον η λύση θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα,

Πρώτο, πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής και εποίκων από την χώρα μας. Να διαλαμβάνει το δικαίωμα ΟΛΩΝ των νομίμων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Καρπασιτών και μη, να επιστρέψουν πίσω στα σπίτια τους σε συνθήκες ασφαλείας .

Δεύτερο,να κατοχυρώνει πλήρως, όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα ΟΛΩΝ των νομίμων πολιτών, ως και το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης, ιδιοκτησίας και νομής περιουσίας σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίαςχωρίς μόνιμες ή προσωρινές παρεκκλίσεις από το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο. Το δικαίωμα ιδιοκτησίας να ανήκει αποκλειστικά ΜΟΝΟ στον νόμιμο ιδιοκτήτη, ο δε χρήστης/σφετεριστής ουδεμία δικαιοδοσία να έχει επί των περιουσιών μας.

Τρίτο, να διαφυλάττει την κρατική μας οντότητα ως κόρη οφθαλμού, γιατί αυτή είναι και η μοναδική ασπίδα ασφαλείας της συνέχισης του Κυπριακού Ελληνισμού στην γη των πατέρων μας.

Τέταρτον, Η χώρα μας, σαν ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να μη χρειάζεται τρίτες χώρες ή οργανισμούς στρατιωτικούς και μη, για εγγυητές.

Το 1974,ολόκληρες πόλεις εκκενώθηκαν υπό το βάρος του προελαύνοντος βάρβαρου Αττίλα, και μία παραμένει μέρος της κλειστό και βουβό εδώ και σαράντα ένα χρόνια, με τους Έλληνες της Καρπασίας να παραμένουν στην γη που τους γέννησε. Και αντί να μετατρέπουμε τα ψηφίσματα του ΟΗΕ σε Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για πρόσκαιρες και νεφελώδεις καταστάσεις, ζητούμε από τον Συνομιλητή μας, αλλά και από την πολιτική ηγεσία, όπως θέσουν την Συμφωνία της Τρίτης Βιέννης σαν πρώτο πρακτικό Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Εδώ θα δοκιμαστεί εάν υπάρχει η περιβόητη καλή θέληση από πλευρά της Τουρκίας για την οποίαν μιλούν ότι δοκιμάζουν συχνά πυκνά ο Συνομιλητής μας, και τα κόμματα Ακέλ και Δησύ.Βάλτε κύριοι την Συμφωνία της Τρίτης Βιέννης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να δείτε εάν υπάρχει Τουρκική καλή θέληση. Όπως είπε και ο Αίσωπος στον μύθο του «Ανήρ Κομπαστής», Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Ευελπιστούμε κύριοι σαν Λαός,να μην μας αφήσετε μόνο το πήδημα.

Πιστεύουμε ότι με σκληρό διεκδικητικό αγώνα, Θα γυρίσουμε πίσω στην γη που μας γέννησε, θα καθαρίσουμε τις εκκλησιές και τα κοιμητήρια μας και θα κτυπήσουμε ξανά τις καμπάνες, πρώτα νεκρικά προς τιμήν αυτούς που έφυγαν,και μετά χαρμόσυνα για αυτούς που επιστρέφουν αλλά και για τις αγέννητες γενιές που θα έρθουν. Θα μαζέψουμε πέτρα – πέτρα για να ξανακτίσουμε τα σπίτια που μας χάλασαν, θα φυτέψουμε ξανά τα δένδρα που ξεράθηκαν προσμένοντας την Επιστροφή μας.

Καλή Λευτεριά Καρπασίτες μου.

Πέτρος Ασσιώτης
Πρόεδρος του Σωματείου Ελεύθερη Ενιαία Καρπασία.