Ομπάμα: Θα συνεχιστούν οι επιθέσεις εναντίον του Ισλαμικού κράτους

Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τόνισε ότι η στρατιωτική πίεση που ασκείται στην εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος θα συνεχιστεί.

Κάλεσε όλους όσοι έχουν ενταχθεί στις τάξεις του ΙΚ να «εγκαταλείψουν το πεδίο της μάχης όσο ακόμη μπορούν».

Υπογράμμισε επίσης  ότι το ΙΚ πρέπει να εξολοθρευτεί.

Όσον αφορά στην ουκρανική κρίση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ καταδίκασε την «επιθετικότητα» της Ρωσίας, κάλεσε τη Μόσχα να επιλέξει τον δρόμο της ειρήνης και της διπλωματίας και υποσχέθηκε ότι εάν το κάνει, η κυβέρνησή του θα άρει τις κυρώσεις τις οποίες έχει επιβάλει.

Παράλληλα, κάλεσε ακόμη περισσότερες χώρες να κάνουν στέρεες δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού Έμπολα η οποία σαρώνει τη δυτική Αφρική και είναι η χειρότερη στην ιστορία.

Απευθυνόμενος στην ηγεσία του Ιράν, ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε την Τεχεράνη να μην «χάσει την ευκαιρία» να επιτύχει μια συμφωνία με τη διεθνή κοινότητα όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ακόμη, ο Ομπάμα —χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στην Κίνα— κάλεσε όλα τα κράτη της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού να «τηρούν τους κανόνες» και να επιδιώκουν τη διευθέτηση διενέξεων περί εδαφικής κυριαρχίας με ειρηνικά μέσα.