Κάρτα φιλάθλου: Κάποιοι “κλοτσούν την μπάλα έξω από το γήπεδο”

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου, σε δηλώσεις του σήμερα εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να προχωρήσει με την υλοποίηση των μέτρων για την πάταξη της βίας στα γήπεδα, περιλαμβανομένης και της κατάργησης της ανωνυμίας με την έκδοση της κάρτας φιλάθλου.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι “στα λόγια συμφωνούν όλοι για την πάταξη της βίας στα γήπεδα. Όταν όμως ήρθε η ώρα να κάνουμε τα λόγια πράξεις, μια άτυπη συμμαχία, ηθελημένα ή άθελα της, κλωτσά συνέχεια την μπάλα έξω από το γήπεδο. Μ’ αυτό τον τρόπο καθυστερεί την εφαρμογή του νόμου και παρατείνει την αταξία στους αθλητικούς χώρους”.

Πρόσθεσε επίσης ότι: “Οι κομματικές και αθλητικές πιέσεις κατάφεραν να αποτρέψουν την ΚΟΠ να αναλάβει την ευθύνη έκδοσης της κάρτας φιλάθλου. Όλοι γνωρίζουν τι σημαίνει αυτό: Σημαίνει περαιτέρω καθυστέρηση στην έκδοση της κάρτας φιλάθλου και την κατάργηση της ανωνυμίας στα γήπεδα, που είναι ένα από τα βασικότερα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες”.

“Όλοι γνωρίζουν ότι ο ΚΟΑ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα χρονικά πλαίσια που θέτει ο Νόμος, δηλαδή μέχρι την 1.1.2015. Όλοι γνωρίζουν ότι τα επεισόδια βίας στα γήπεδα θα συνεχιστούν, ενόσω δεν καταργείται η ανωνυμία των φιλάθλων. Φαίνεται όμως ότι κάποια κόμματα στο σύνολο τους ή μεμονωμένα κομματικά στελέχη, ΜΜΕ και σωματεία, υποκύπτουν στην πίεση των οργανωμένων φιλάθλων. Στην πίεση δηλαδή της μικρής αυτής μερίδας, τη συμπεριφορά της οποίας καταδίκαζαν, μόνο στα λόγια όπως φαίνεται, κάθε φορά που υπήρχαν επεισόδια”.

Ο κ. Νικολάου διερωτήθηκε “τι θα πράξει αυτή η άτυπη συμμαχία την επόμενη φορά που θα υπάρξουν επεισόδια; Θα αποποιηθεί τις οποιεσδήποτε ευθύνες που της αναλογούν, αφού η ευθύνη εφαρμογής των μέτρων είναι συλλογική όπως κατ’ επανάληψη έχουν δηλώσει, και θα χρεώσουν όλες τις ευθύνες τους μόνο στην αστυνομία ότι δήθεν δεν έπραξε όσα έπρεπε; Ποιος πραγματικά ολιγωρεί αυτή την στιγμή στην προσπάθεια πάταξης της βίας στα γήπεδα; Σίγουρα όχι όσοι έχουν εκδηλώσει έμπρακτα την αποφασιστικότητα τους για λήψη των αναγκαίων μέτρων κατά της βίας στα γήπεδα”.

“Η πάταξη της βίας στα γήπεδα”, είπε, “ δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς κόστος και χωρίς να ληφθούν τα απαραίτητα αποτελεσματικά μέτρα. Τέτοιο μέτρο είναι και η κάρτα φιλάθλου, που η εφαρμογή της προκαλεί την αντίδραση όσων θέλουν να καλύπτονται πίσω από την ανωνυμία για να συνεχίσουν τις παράνομες πράξεις τους”.

“Ούτε εμένα μου αρέσει να με βρίζουν στα γήπεδα κάθε Σαββατοκύριακο. Υπομένω αυτές τις συμπεριφορές, γιατί η πάταξη της βίας στα γήπεδα είναι πολύ πιο σημαντικός στόχος από το να είμαι αρεστός στους λίγους και θορυβώδεις, αλλά ανεύθυνος απέναντι στην αθόρυβη πλειοψηφία των νομοταγών φιλάθλων”, πρόσθεσε.

“Αναμένω ότι μετά από αυτή την εξέλιξη”, συνέχισε ο Υπουργός, “ο ΚΟΑ θα αναλάβει την έκδοση της κάρτας φιλάθλου και θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για ταχεία υλοποίηση του μέτρου. Η ευθύνη γιατί ο ΚΟΑ ενδεχομένως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί εντός των χρονικών πλαισίων που ομόφωνα τα κόμματα καθόρισαν κατά την ψήφιση του Νόμου δεν ανήκει στον ΚΟΑ, αλλά σ’ όσους κλοτσούν την μπάλα έξω”.

Ως Κυβέρνηση, κατέληξε, “είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε το πακέτο μέτρων που έχουμε καταθέσει, περιλαμβανομένης και της κατάργησης της ανωνυμίας με την έκδοση της κάρτας φιλάθλου. Γι αυτό έστω και τώρα ας επιδείξουν έμπρακτα τη θέληση τους για την εφαρμογή των μέτρων στο σύνολό τους”.