Ομήρου: Στρατηγική εξόδου από το Μνημόνιο

Το 2013 υπήρχε χρόνος οικονομικής συμφοράς

O Πρόεδρος του Κινήματος Γιαννάκης Ομήρου, μιλώντας σήμερα το πρωί στην πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας στα Γραφεία της ΕΔΕΚ Πάφου, αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση και είπε και τα εξής:

Η Κύπρος βιώνει μια δραματική οικονομική κατάσταση. Τραγικές ανεπάρκειες ασυγχώρητες καθυστερήσεις, ανεπίτρεπτοι δισταγμοί, ελλιπής εποπτικός έλεγχος, σε συνδυασμό με απερίσκεπτες ενέργειες των δύο μεγαλύτερων τραπεζικών οργανισμών της Κύπρου έφεραν τη χώρα μας στα πρόθυρα της χρεωκοπίας.

Η αμήχανη, απροετοίμαστη και μη διεκδικητική διαχείριση της κρίσης στα Γιούρογκρουπ της 15ης και 25ης σε συνδυασμό με την ανεπίτρεπτη αδίστακτη και εκβιαστική συμπεριφορά των ισχυρών ταγών της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, οδήγησε την Κύπρο σε οικονομικό αδιέξοδο και ορατούς κινδύνους για το μέλλον του λαού μας.

Η συμφωνία της 25ης Μαρτίου του 2013 υπήρξε εξοντωτική αφού επέβαλε την ουσιαστική εξουθένωση των δύο «πνευμόνων» με τους οποίους ανέπνεε το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου. Τις δύο μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες.

Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα που επέβαλε η Τρόικα και αποδέχθηκε η Κυβέρνηση, η κυπριακή οικονομία θα οδηγείται σε φαύλο κύκλο ύφεσης, σε δραματική ανεργία, σε κλείσιμο επιχειρήσεων, σε μαζική φτώχεια και κοινωνική δυστυχία. Είμαστε ήδη πρωταθλητές στους ρυθμούς αύξησης της ανεργίας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Θέλω για μια ακόμα φορά να υπογραμμίσω με έμφαση ότι η θέση μας υπήρξε και παραμένει ευρωπαϊκή. Σε αυτή τη θέση παραμένουμε αμετακίνητοι. Επιμένοντας όμως σε μια Ευρώπη των λαών, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής. Αγωνιζόμενοι όμως με τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς, για να αλλάξουν οι σημερινές άδικες και κοινωνικά ανάλγητες συμπεριφορές των κυρίαρχων ηγεμονικών κύκλων της Ε.Ε.

Θα πρέπει ωστόσο να δηλώσουμε ότι μεταξύ αποδοχής της ταπεινωτικής και εξουθενωτικής μεταχείρισης που θα οδηγεί σε συνεχή υποδούλωση το λαό και τη χώρα μας και της εξέτασης μιας άλλης στάσης και θέσης της Κύπρου δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένας δισταγμός και καμιά αμφιταλάντευση.

Το μεγάλο μας χρέος είναι να επιλέξουμε την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας, της εθνικής αξιοπρέπειας και της ηθικής ακεραιότητας της πατρίδας μας. Με μια στρατηγική εξόδου από το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση το συντομότερο.

Για τη σημερινή τραγική κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, ιδιαίτερα στον τραπεζικό τομέα υπάρχουν τεράστιες ευθύνες. Η ΕΔΕΚ απαιτεί άμεσα τον καταλογισμό ευθυνών και την προσαγωγή των υπαιτίων ενώπιον της δικαιοσύνης. Απαιτούμε επίσης την πλήρη αποκάλυψη των φαινομένων διαπλοκής, διαφθοράς και λεηλασίας του δημοσίου χρήματος.

Θέλουμε να προειδοποιήσουμε ότι δεν θα ανεχθούμε καμιά συγκάλυψη των εγκλημάτων που οδήγησαν στη σημερινή οικονομική τραγωδία. Η ΕΔΕΚ θα επιμείνει μέχρι τέλους στην κάθαρση και την τιμωρία.