Ομήρου: Πρόνοια αποδέσμευσης από τον μηχανισμό στήριξης στο μνημόνιο

Την έντονη διαφωνία της ΕΔΕΚ , για το γεγονός ότι στο μνημόνιο δεν περιλήφθηκε πρόνοια με την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία να μπορεί να αποδεσμευθεί από τον Μηχανισμό στήριξης, τους όρους του μνημονίου και τον έλεγχο της Τρόικας έστω και αν εξοφληθεί το όποιο δάνειο δοθεί από τον Μηχανισμό, εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος  Γιαννάκης Ομήρου.

Σε δηλώσεις του στα γραφεία της ΕΔΕΚ ο κ. Ομήρου ανέφερε πως “προειδοποιούμε ότι αυτή η παράλειψη, που οφείλεται προφανώς σε υποχώρηση της Κυβέρνησης προς τις απαιτήσεις της Τρόικας, οδηγεί σε υποχρεωτική υποταγή σε δεσμά οικονομικής δουλείας και ακρωτηριασμού της εθνικής μας κυριαρχίας χωρίς να υπάρχει καταληκτική ημερομηνία”.

Είναι αδιανόητο και καταστροφικό, συνέχισε, να είναι δέσμια η Κυπριακή Δημοκρατία σε συνεχή επιβολή μέτρων – κάθε τρεις μήνες, όπως φαίνεται από τις διατυπώσεις που υπάρχουν στο μνημόνιο – που θα βαθαίνουν την ύφεση, θα αυξάνουν την ανεργία και θα βυθίζουν το λαό μας στην κοινωνική δυστυχία.

“Είναι επιβεβλημένο να υπάρξει ειδική ρύθμιση, έστω στην τελική δανειακή σύμβαση, ώστε εάν κι` εφόσον καταστεί δυνατή η αποπληρωμή του δανείου κι` επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι νωρίτερα, να μπορέσει η χώρα να απεμπλακεί από τα ασφυκτικά δεσμά του μνημονίου”, πρόσθεσε.

Είναι χρέος μας ενώπιον της εκβιαστικής επιμονής των εταίρων μας, ανέφερε ο κ. Ομήρου, να διαλύσουν ουσιαστικά το χρηματοπιστωτικό τομέα της Κύπρου, και να οδηγήσουν την Κύπρο σε μια χωρίς προηγούμενο ανθρωπιστική κρίση να εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα εναλλακτικών επιλογών.

“Θέλω να καταστήσω σαφές ότι τώρα δεν έχουμε εναλλακτική επιλογή με βάση το γεγονός ότι στο μνημόνιο δεν περιλαμβάνεται πρόνοια για έξοδο από το μνημόνιο και τον μηχανισμό έστω και αν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε εμείς το οικονομικό πρόβλημα”, σημείωσε.

Πρέπει να υπογραμμίσω, συνέχισε, ότι στα κείμενα που μας είχαν δοθεί από την Κυβέρνηση – στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης της Κυβέρνησης με την τρόικα – περιλαμβανόταν ειδική πρόνοια για την δυνατότητα απεμπλοκής από τον μηχανισμό και από την τρόικα εφόσον μπορέσουμε εξ ιδίων πόρων να εξοφλήσουμε το όποιο δάνειο δοθεί από τον μηχανισμό.

“Είναι προφανές ότι αυτό έγινε με απαίτηση της τρόικας προκειμένου να μας έχουν εγκλωβισμένους, αιχμάλωτους και ομήρους”, σημείωσε.