Ν. Νικολαίδης: Η κυβέρνηση δεν πέτυχε ουσιαστικές αλλαγές στο μνημόνιο

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Νίκος Νικολαϊδης, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι το νέο μνημόνιο, πέραν της πτυχής που αφορά τις τράπεζες, βρίσκεται στην ίδια φιλοσοφία με το προηγούμενο δήλωσε ότι πάγια θέση του κινήματος του είναι η μεθόδευση απεγκλωβισμού από τη Τρόικα και το μνημόνιο.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ανέφερε ακόμα ότι θα μελετηθεί με μεγάλη προσοχή το κείμενο που συμφωνήθηκε και παραθέτοντας γενικές παρατηρήσεις για τη μέχρι σήμερα πληροφόρηση, είπε ότι η Τρόικα ανέτρεψε πλήρως γενικά σημεία του πρώτου μνημονίου συναντίληψης.

Είπε ότι έθεσε οροφή στο δανεισμό 10 δις, αποφάσισε την άμεση συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα και τη διάλυση της Λαϊκής Τράπεζας και αποφάσισε τη μεταφορά του τραπεζικού κόστους στους καταθέτες.

Ο κ. Νικολαϊδης είπε ότι με δεδομένη αυτή την τεράστια ανατροπή, αναμέναμε ότι η Κυβέρνηση θα διεκδικούσε και θα επετύγχανε ουσιαστικές διαφοροποιήσεις στο κείμενο του πρώτου μνημονίου.

Αυτό δεν έγινε, πρόσθεσε, αναφέροντας ότι «το νέο μνημόνιο όπως το είδαμε κατ΄αρχήν κινείται στην ίδια φιλοσοφία με το πρώτο μνημόνιο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα πέραν του τραπεζικού τομέα ζητήματα».

Οι όποιες αλλαγές υπάρχουν δεν διαφοροποιούν αυτή τη φιλοσοφία, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Βουλή θα κληθεί να τοποθετηθεί επί των μνημονιακών νομοσχεδίων. Η ΕΔΕΚ, συνέχισε, θα τοποθετηθεί επί των μνημονιακών νομοσχεδίων με γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και μόνο με αυτό.

Ο κ. Νικολαϊδης είπε ακόμα πως αυτό που αποδείχθηκε από τις ενέργειες της Τρόικας είναι ότι τίποτε αναφορικά με το μνημόνιο και τις πρόνοιες του δεν είναι οριστικό και τελεσίδικο και εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα ακουστούν ξανά στη Βουλή επιχειρήματα ότι δεν μπορεί να διαφοροποιηθούν πρόνοιες γιατί δεν αποδέχεται αλλαγές η Τρόικα.

Καταλήγοντας ο κ. Νικολαϊδης είπε ότι πρωταρχική θέση και στόχος για την ΕΔΕΚ παραμένει η μεθόδευση απεγκλωβισμού από το μνημόνιο και την Τρόικα το συντομότερο δυνατό για να μπορέσει η πατρίδα μας να απεγκλωβιστεί και από την οικονομική κρίση.