Ομήρου: Οι επόµενοι µήνες απαιτούν από όλους µας πνεύμα εθνικής συνεννόησης και ενότητας

Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, σε χαιρετισμό του στην ετήσια Χοροεσπερίδα « Ο Χορός της Σουλτανίνας», που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Αποδήμων και Φίλων Πισσουρίου, ανέφερε ότι οι  επόµενοι µήνες απαιτούν από όλους µας επαγρύπνηση και πνεύμα εθνικής συνεννόησης και ενότητας, σημειώνοντας πως θα πρέπει να διαχειριστούµε τις εξελίξεις στο Κυπριακό µε σωφροσύνη αλλά και αποφασιστικότητα για την υπεράσπιση των βασικών αρχών λύσης.

Ο κ. Ομήρου διαμήνυσε πως η τουρκική πλευρά καλείται σήμερα να συνεργαστεί για τη λύση του Κυπριακού, όχι την οποιανδήποτε λύση αλλά τη μοναδική λύση, αυτήν «που θα τερµατίζει πραγµατικά την κατοχή, που θα διασφαλίζει τη µία, µόνη και αδιαίρετη κυριαρχία, τη µία και µόνη διεθνή νομική προσωπικότητα, τη μία ιθαγένεια, την ενότητα του κράτους και του λαού, την αδιαπραγμάτευτη κατοχύρωση των θεμελιωδών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Λύση που θα στηρίζεται στις αρχές και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα επιμένει σε αυτή τη λύση, συνέχισε και υπογράμμισε πως µόνο µια τέτοια λύση µπορεί να αντέξει στη δοκιµασία του χρόνου, μπορεί να φέρει τη µόνιµη ειρήνη, την ασφάλεια, την ευηµερία και την ανάπτυξη για όλους τους κατοίκους της Κύπρου.

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Βουλής διαμήνυσε πως «σε καµιά περίπτωση δεν θα αποδεχθούμε λύση που θα βρίσκεται εκτός του γράµµατος και του πνεύματος των αρχών του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου και των περί Κύπρου ψηφισμάτων του» και πρόσθεσε πως όσοι αναµένουν ότι ο λαός µας θα καµφθεί και θα γονατίσει, ματαιοπονούν.

Ο Γιαννάκης Ομήρου αναφέρθηκε γύρω από θέματα που συζητούνται ή θα συζητηθούν στο Κυπριακό και συγκεκριμένα για το περιουσιακό, την εκλογή προέδρου και τις εγγυήσεις.

Σε ότι αφορά στο περιουσιακό, ανέφερε πως ο νόμιμος ιδιοκτήτης, δυνάμει νομίμου τίτλου ιδιοκτησίας, θα πρέπει να έχει τον πρώτο και τον καθοριστικό λόγο στις θεραπείες που θα προσφερθούν και δεν είναι δυνατό και πουθενά δεν μπορεί να θεμελιωθεί ηθικά, αλλά προπάντων νομικά, η εξίσωση δικαιωμάτων και επιλογών με τους λεγόμενους χρήστες.

Για την εκλογή προέδρου, ο κ. Ομήρου είπε πως τυχόν υιοθέτηση της ρύθμισης για «εκ περιτροπής προεδρία» θα συγκρούεται με τη δημοκρατική αρχή αλλά και με το διεθνή και ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό. «Η πρόταση του Εθνικού Συμβουλίου του 1989 για εκλογή Προέδρου και Αντιπροέδρου από ενιαίο εκλογικό κατάλογο Ε/Κ και Τ/Κ, αποτελεί μια δημοκρατική διέξοδο που, ενώ διασφαλίζει εις μέγιστον βαθμόν την ισότητα της ψήφου, αποτρέπει ταυτόχρονα την υπόθαλψη χωριστικών και ανταγωνιστικών τάσεων», συμπλήρωσε.

Τέλος, σε σχέση με το θέμα των εγγυήσεων ανέφερε πως πρόκειται για έναν ανεπίτρεπτο αναχρονισμό και προειδοποίησε ότι αποδοχή εγγυητριών δυνάμεων και εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων σε μια λύση του Κυπριακού, θα συνιστούσε « νάρκη στα θεμέλια του κράτους και συνταγή καταστροφής του».

Ο Πρόεδρος της Βουλής έστειλε από το «Χορό της Σουλτανίνας» το μήνυμα πίστης και αισιοδοξίας για το µέλλον και τόνισε ότι «θα µείνουµε ριζωµένοι σ’ αυτούς τους βράχους, σ’ αυτή τη γη των πατέρων µας, για να µεταδώσουµε στις ερχόµενες γενιές το µήνυµα της ιστορικής συνέχειας, το µήνυµα ότι, παρά τις αντιξοότητες, θα κρατηθούμε σ’ αυτή τη γη ώσπου ο ήλιος της ελευθερίας και της δικαιοσύνης να ανατείλει μόνιμα πάνω από την Κύπρο».