Ομήρου: Οι Ελληνοκύπριοι θέλουν λύση

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Μιλλιέτ, δήλωσε ότι “Οι Ελληνοκύπριοι θέλουν λύση”.

Πρόσθεσε επίσης  ότι “για να προκύψει ναι σε ένα πιθανό δημοψήφισμα πρέπει να αρθεί το σύστημα εγγυήσεων και να αποχωρήσει από το νησί ο τουρκικός στρατός και οι έποικοι”.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι “οι Τ/Κ και οι Ε/Κ είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας” και πρόσθεσε ότι “ζήσαμε μαζί 41 χρόνια στα ίδια χωριά χωρίς να υπάρχουν εγγυήτριες δυνάμεις και εγγυήσεις. Είμαστε η μόνη χώρα που έχουμε εγγυήτριες δυνάμεις έπειτα από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Εάν υπάρξει λύση μπορούμε να ζήσουμε μαζί όπως και παλιά. Είναι προς όφελος και της Τουρκίας να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση. Η Τουρκία πρέπει να το καταλάβει αυτό και να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση”.

Για τον Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι “είναι ένας μετριοπαθής πολιτικός που εδώ και χρόνια στηρίζει τη λύση του Κυπριακού”, ωστόσο ανέφερε ότι “δεν είναι δυνατόν να κινηθεί ο Ακιντζί χωρίς την θετική βούληση της Τουρκίας”. Όπως είπε “η αποχώρηση του τουρκικού στρατού, το θέμα των εποίκων και το θέμα τον εγγυήσεων είναι ζητήματα για τα οποία θα αποφασίσει η Τουρκία”.

Ο Γιαννάκης Ομήρου δεν θεωρεί σωστές τις δηλώσεις του Ακιντζί ότι μπορεί να γίνει δημοψήφισμα πριν το 2016.

Για το εάν θα υπάρξει λύση σύντομα, ο Ομήρου απάντησε “Θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει λύση. Αυτό δεν είναι αρκετό, είναι σημαντικό η Τουρκία να επιδείξει ειλικρίνεια στο θέμα της συνεργασίας για λύση το πλαίσιο των αρχών του διεθνούς δικαίου και της ΕΕ”.

Σε ερώτηση αν μια Κύπρος που θα έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία θα είναι πιο πετυχημένη στην Μέση Ανατολή ο Γιαννάκης Ομήρου απάντησε ότι “αυτός είναι ο λόγος που αγωνιζόμαστε για τη λύση. Μια δίκαιη λύση θα ανοίξει μια νέα εποχή στις σχέσεις της Τουρκίας και της Κύπρου. Οι εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση είναι προς όφελος της Τουρκίας και της Κύπρου. Επιπλέον θα συνεισφέρει στην ασφάλεια, σταθερότητα, ειρήνη και συνεργασία στην περιοχή”.

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι ο Γιαννάκης Ομήρου άναψε το πράσινο φως για τη λύση του Κυπριακού.