Ομήρου: Να μην τρέφουν αυταπάτες ότι λόγω οικονομίας θα επιβληθεί άδικη λύση

Να μην έχουν αυταπάτες όλοι όσοι απεργάζονται την αξιοποίηση της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο για να επιβάλουν λύση άδικη και ετεροβαρή στον Κυπριακό Ελληνισμό είναι το μήνυμα που δίνουμε αυτή τη θλιβερή ημέρα της προδοσίας, τόνισε απόψε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου ο οποίος διαβεβαίωσε πως «δεν θα καμφθούμε και δεν θα γονατίσουμε, δεν θα σκύψουμε τον αυχένα και δεν θα κάμψουμε την σπονδυλική μας στήλη υπό το βάρος των οικονομικών δυσκολιών».

Σε ομιλία σε εκδήλωση για τις μέρες μνήμης και τιμής της Αντίστασης στο πραξικόπημα που διοργάνωσε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Δημοκρατικών Αντιστασιακών ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «ο λαός μας, όπως και μετά το δίδυμο έγκλημα του 1974, μέσα από τις στάχτες και τα ερείπια ξαναζωντάνεψε την κυπριακή οικονομία, έτσι και τώρα».

Όπως είπε ο κ. Ομήρου «παρά την απουσία αλληλεγγύης από τους εταίρους μας που άλλως όφειλαν να συμπεριφερθούν, θα ανασκουμπωθεί και θα ανορθώσει την οικονομία, έχοντας την πεποίθηση ότι η οικονομική ισχύς είναι κορυφαία παράμετρος μιας αποτελεσματικής εθνικής στρατηγικής».

Για το Κυπριακό ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «η εκφρασθείσα συγκατάθεση της Γενικής Γραμματείας για αναβολή επανεκκίνησης της διαδικασίας των συνομιλιών λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν πρέπει να οδηγεί σε επανάπαυση και εφησυχασμό αλλά αντίθετα».

Ο κ. Ομήρου είπε πως «είναι πρόδηλο ότι θα υπάρξει προετοιμασία για αξιοποίηση της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο για επιβολή λύσης και ήδη ο Αλεξάντερ Ντάουνερ ενεργεί για την αναβάθμιση του ψευδοκράτους με συναντήσεις που πραγματοποίησε με λεγόμενους υπουργούς στα κατεχόμενα και με την πρόσκληση που απηύθυνε προς τους πρέσβεις των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας να συνέλθουν σε σύσκεψη στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Επανέλαβε πως «το θέμα Αλεξάντερ Ντάουνερ πρέπει να λήξει διότι ο Αυστραλός διπλωμάτης έχει απολέσει την έξωθεν καλή μαρτυρία της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας για αυτό και θα πρέπει επίσημα να τεθεί θέμα απομάκρυνσης του προς το ΓΓ του ΟΗΕ».

Ο Πρόεδρος της Βουλής διερωτήθηκε κατά πόσον το ερώτημα είναι «εάν θα συνεχιστεί η διαδικασία ως να μην συνέβη τίποτα, εάν διατηρηθεί η ανεπαρκής διαπραγματευτική βάση και εάν θα γίνει αποδεκτό το έγγραφο των λεγομένων συγκλίσεων ως διαπραγματευτική βάση ή ως ενδιάμεση συμφωνία;».

Εξέφρασε την εκτίμηση πως «ο χρόνος που παρέχεται από την αναβολή οποιωνδήποτε εξελίξεων δίνει τη δυνατότητα να προταχθεί και να αποφασιστεί η αλλαγή τακτικής στις διαπραγματεύσεις και στρατηγικής στη συνολική διαχείριση του Κυπριακού».

Όπως είπε ο κ. Ομήρου αυτό θα γίνει «με διαμόρφωση περιγράμματος λύσης του Κυπριακού με βάση το κοινό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009 και με επίσημη κατάθεσή του ενώπιον της διεθνούς και της ευρωπαϊκής κοινότητας καθώς και με σαφή και κατηγορηματική δήλωση ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται το έγγραφο των συγκλίσεων ως ενδιάμεση η οποιασδήποτε μορφής συμφωνία για συνέχιση των συνομιλιών και με αποσύνδεση της εσωτερικής από τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού».

Σημείωσε, συνεχίζοντας, ότι «η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, η απομάκρυνση των εποίκων και η κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960 θα πρέπει να τεθούν ενώπιον της Τουρκίας, για να τοποθετηθεί ενώπιον των ευθυνών της».

Ως εκ τούτου, είπε ο κ. Ομήρου, «δεν υπάρχει νόημα να συζητούνται αυτά τα θέματα σε οποιαδήποτε διακοινοτική διαπραγμάτευση αλλά είναι καιρός να ζητήσουμε τη συζήτηση της διεθνούς πτυχής σε διεθνή διάσκεψη με συμμετοχή του ΟΗΕ, της ΕΕ, των τριών εγγυητριών δυνάμεων και της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Πρόσθεσε ότι «θα πρέπει ακόμα το συντομότερο να υπάρξει διαβούλευση με την Ελλάδα, για διαμόρφωση μιας ενιαίας εθνικής στρατηγικής ύστερα από μελέτη και εκτίμηση των γεωπολιτικών ανακατατάξεων στην περιοχή (σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ, Κουρδικό, Συρία, ρωσικός παράγοντας) ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι αναμενόμενες πιέσεις και εκβιασμοί».

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «για άλλη μια φορά καταδικάζουμε την προδοσία και το έγκλημα, μνημονεύουμε και τιμούμε τους ηρωικούς νεκρούς μας, τιμούμε τους αντιστασιακούς αγωνιστές, τιμούμε την ηρωική αντίσταση της Λεμεσού και ξαναδίνουμε περιεχόμενο στη θυσία τους επαναπροσδιορίζοντας το δικό μας καθήκον ότι με γνώση της ιστορικής αλήθειας και με επίγνωση του χρέους θα συνεχίσουμε τον αγώνα για ελευθερία και δικαίωση».

Τόνισε πως «το Αντιστασιακό Κίνημα που στάθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα και έδωσε μάρτυρες και ήρωες για την προάσπιση της δημοκρατίας, απευθύνει μήνυμα αγωνιστικής συστράτευσης και εθνικής ομοψυχίας» ενώ καταλήγοντας απέτισε «τιμή και δόξα στους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και τη δημοκρατία».