Ομήρου: Κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου η μεταφορά νερού από τη Τουρκία

Ο Πρόεδρος της Βουλής σε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τους Προέδρους των εθνικών κοινοβουλίων των χωρών μελών της ΕΕ και τους Προέδρους άλλων διεθνών και περιφερειακών κοινοβουλευτικών οργανισμών στους οποίους μετέχει η Βουλή δήλωσε ότι  η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, αλλά και των νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Ομήρου καλεί η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, δήλωσε .τους θεσμούς «να καταδικάσουν τις τελευταίες παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας για μεταφορά νερού στις κατεχόμενες περιοχές και να ασκήσουν την επιρροή τους, ώστε η Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και να απέχει από πράξεις που καταπατούν τη διεθνή νομιμότητα και υπονομεύουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος».

«Η κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού νερού που συνδέει την Τουρκία με τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, αλλά και των νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέρει ο κ. Ομήρου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής και σημειώνει πως «το έργο, υπογραμμίζει ο κ. Ομήρου, αποσκοπεί στην περαιτέρω εδραίωση των τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής του 1974 και στην ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία».

Ο κ. Ομήρου σημειώνει ακόμη πως «καθώς διανύουμε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, οι ενέργειες της Τουρκίας δεν είναι μόνο αποκαρδιωτικές, αλλά υπογραμμίζουν την πλήρη περιφρόνηση της χώρας για τη διεθνή νομιμότητα και την πάγια αδιάλλακτη στάση της στο Κυπριακό».

«Η δε τέλεση των εγκαινίων του έργου σήμερα από τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην παρουσία και του Τούρκου Πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου φανερώνει ξεκάθαρα τα πολιτικά κίνητρα πίσω από το όλο έργο, που χρησιμοποιείται ως μέσο αποπροσανατολισμού από τις κλιμακούμενες εσωτερικές αναταραχές στη χώρα, ενόψει και των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου 2015».

Χαρακτηρίζει αβάσιμους τους όποιους τουρκικούς ισχυρισμούς για επίλυση του υδατικού προβλήματος σε ολόκληρη την Κύπρο, καθώς ο υποθαλάσσιος αγωγός έχει περιορισμένες δυνατότητες και κατασκευάστηκε χωρίς καμία διαβούλευση με τις αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας. Τονίζει ακόμη ότι σημειώθηκαν εκτεταμένες αντιδράσεις ανάμεσα στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα, με τις οποίες εκφράστηκαν ανησυχίες και για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου, το υψηλό κόστος του και το καθεστώς διαχείρισης, που παραμένει ασαφές.

«Είναι συνεπώς φανερό, καταλήγει η επιστολή, ότι μόνος στόχος της Άγκυρας είναι η περαιτέρω παγίωση του απόλυτου ελέγχου και της αποπνικτικής επιρροής της σε κάθε πτυχή της ζωής στα κατεχόμενα», καταλήγει.