Επ. Θεσμών: Πρόθεση δεν είναι η επανεξέταση ζητημάτων χρηματοπιστωτικού τομέα όπως το παρουσιάζουν κάποιοι

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, σε ανακοίνωση της αναφορικά με τα σημερινά δημοσιεύματα της εφημερίδας «ΠΟΛΙΤΗΣ» σε σχέση με την κατάθεση στοιχείων στη Βουλή που αφορούν εκροές καταθέσεων από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Δημοκρατίας,  αναφέρει ότι «η πληροφόρηση της εφημερίδας ότι δόθηκαν όλα τα στοιχεία στη Βουλή είναι λανθασμένη».

Η Βουλή, αναφέρεται στην ανακοίνωση,  ζήτησε επανειλημμένα από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου στοιχεία σε σχέση με τις εκροές καταθέσεων από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη Δημοκρατία για αριθμό χρονικών περιόδων στα πλαίσια της εξέτασης του θέματος «Η λειτουργία των θεσμών του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

«Έπειτα από επίμονες προσπάθειες της Επιτροπής, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου κατέθεσε σε αυτή ακατέργαστα στοιχεία, σε γραπτή και ηλεκτρονική μορφή, στα οποία εντοπίστηκαν ασυνέπειες μεταξύ των δύο μορφών, καθώς επίσης έλλειψη στοιχείων ταυτοποίησης, δηλαδή αριθμούς δελτίου ταυτότητας για τα φυσικά πρόσωπα και αριθμούς εγγραφής στο σχετικό Μητρώο για τα νομικά πρόσωπα. Τα πιο πάνω κατέστησαν την επεξεργασία των προρρηθέντων στοιχείων εξαιρετικά δύσκολη από τον νυν Έφορο Φορολογίας (τότε Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων) του οποίου η Επιτροπή είχε ζητήσει τη συνδρομή προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν ποινικά αδικήματα που σχετίζονται με την καταβολή φόρων. Η Επιτροπή θεωρεί ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου θα έπρεπε να προσπαθήσει να βρει περισσότερα στοιχεία ώστε να καταστεί δυνατή η αξιοποίησή τους από τις φορολογικές αρχές της Δημοκρατίας», προσθέτει.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως επισημαίνει ότι «δεν αποτελεί πρόθεσή της να επανεξετάσει εξ υπαρχής τα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού τομέα, όπως κάποιοι παρουσιάζουν, αλλά καθηκόντως, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, οφείλει, σε τακτά χρονικά διαστήματα, να παρακολουθεί την πορεία του χειρισμού των σημαντικών θεμάτων που εξετάζει από τις αρμόδιες αρχές».

«Στα πλαίσια αυτά λειτούργησε και σε αυτή την περίπτωση με την πρόσφατη εξέταση των εξελίξεων του θέματος των εκροών, όπως άλλωστε ήταν και η δέσμευσή της με την ολοκλήρωση της εξέτασης του θέματος «Η λειτουργία των θεσμών του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος» και την έκδοση της ομότιτλης έκθεσής της τον Απρίλιο του 2014», καταλήγει.