Ομήρου: Ευθύνες της Βρετανίας υπέδειξε στον σκιώδη Υπ. Ευρώπης

Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, εξέφρασε στον  σκιώδη Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βρετανίας Gareth Thomas τον οποίο υποδέχθηκε  στο γραφείο του στη Βουλή, τις  έντονες ανησυχίες της Λευκωσίας για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ .

Η συμπεριφορά της Τουρκίας αποτελεί πολεμική επιθετική ενέργεια εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπέδειξε στον Βρετανό συνομιλητή του ότι και αυτή η συμπεριφορά καταδεικνύει ότι Τουρκία δεν είναι έτοιμη να συνεισφέρει για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

Ο  κ. Ομήρου είπε επίσης  ότι η Βρετανία, “η οποία έχει ευθύνες στη δημιουργία και στην διαιώνιση του Κυπριακού, θα πρέπει να ενεργήσει σε συμμόρφωση και προς τις συμβατικές της υποχρεώσεις για να πειθαναγκαστεί η Τουρκία να εγκαταλείψει τις τυχοδιωκτικές συμπεριφορές σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και για να συναινέσει σε λύση του Κυπριακού στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ”.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι ο Βρετανός σκιώδης Υπουργός επέδειξε ενδιαφέρον για την κατάσταση στην περιοχή και για τη στάση της Κύπρου έναντι του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Πρόεδρος της Βουλής υπενθύμισε ότι η Κύπρος έδωσε την συγκατάθεσή της για χρησιμοποίηση των Βρετανικών Βάσεων ως ορμητηρίου των μαχητικών της βρετανικής αεροπορίας για επιθέσεις εναντίον των Τζιχαντιστών και έχει επίσης διαθέσει την αεροπορική βάση `Ανδρέας Παπανδρέου` για εξυπηρέτηση παράπλευρων δραστηριοτήτων.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Βουλής υπέδειξε ότι πρέπει αν αναζητηθούν και τα αίτια και τα αιτιατά για το πώς δημιουργούνται αυτού του είδους τρομοκρατικές ομάδες, λέγοντας ότι τα αίτια που πρέπει να καταπολεμηθούν, είναι οι ξένες επεμβάσεις στην περιοχή, οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης και η διατήρηση ενός άλυτου για δεκαετίες παλαιστινιακού προβλήματος.