Επιστολή καταγγελίας της Τουρκίας

Επιστολή με πλήρη ενημέρωση για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, με αίτημα την καταδίκη της πρόκλησης και την παρέμβαση προς την Τουρκία για συμμόρφωση προς το Διεθνές Δίκαιο, αποστέλει σήμερα ο  Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι η τουρκική προκλητική συμπεριφορά εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά επίθεση εναντίον των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, όπως αυτά κατοχυρώνονται από τη Σύμβαση του ΟΗΕ του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας.

“Οι ενέργειες της Τουρκίας με την έκδοση «οδηγίας προς ναυτιλλόμενους – ΝΑΥΤΕΧ» αποτελεί μορφή σύγχρονης πειρατείας και επικίνδυνου τυχοδιωκτισμού”, ανέφερε.

Ο κ. Ομήρου πρόσθεσε ότι “κινούμαστε ήδη δραστήρια σε επίπεδο κοινοβουλευτικής διπλωματίας για να ενημερώσουμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέσω του Προέδρου του, τα Κοινοβούλια των χωρών μελών της Ε.Ε. μέσω των Προέδρων τους και Διεθνείς και Περιφερειακούς Κοινοβουλευτικούς Οργανισμούς στους οποίους μετέχουμε”.

Παράλληλα, είπε ότι αποστέλλει σήμερα επιστολή με πλήρη ενημέρωση για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, με αίτημα την καταδίκη της πρόκλησης και την παρέμβαση προς την Τουρκία για συμμόρφωση προς το Διεθνές Δίκαιο.

Επίσης, ανέφερε ότι χθες το απόγευμα είχε μακρά συνομιλία με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Ευάγγελο Μεϊμαράκη, με τον οποίο συμφώνησαν σε συντονισμό δράσεων με στόχο την καταγγελία της Τουρκίας σε ξένα κοινοβούλια και κοινοβουλευτικούς οργανισμούς.