Ομήρου: ”Επιθυμούμε διακαώς λύση του Κυπριακού όμως δεν θα αποδεχτούμε οποιαδήποτε λύση”

Αν η λύση του Κυπριακού είναι ανισοβαρής και ατελέσφορη, ο λαός και πάλι θα την απορρίψει, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, προσθέτοντας πως όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για τη λύση προτρέπονται να αποταθούν προς τον θύτη, την Τουρκία, για να την πείσουν να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της και τις επιδρομικές και επεκτατικές της πολιτικές.

Στην ομιλία του στην ειδική συνεδρία της Βουλής για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Προέδρου της Βουλής της Μάλτας Anglu Farrugia, ο κ. Ομήρου είπε πως “αναμένουμε ότι στην υπό εξέλιξη διαπραγματευτική διαδικασία θα υπάρξει επιτέλους εγκατάλειψη της πάγιας τουρκικής αδιαλλαξίας, για να ανοίξει ο δρόμος για τη λύση”.

Ανέφερε πως ως υπό ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία καλείται επανειλημμένα να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κύπρο και να συμβάλει ενεργά και αποτελεσματικά στις προσπάθειες που καταβάλλονται για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Ωστόσο, σημείωσε, συνεχίζει να αρνείται πεισμόνως να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που της έχουν ανατεθεί από τα ευρωπαϊκά συλλογικά όργανα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε πως “επιθυμούμε διακαώς λύση του Κυπριακού το συντομότερο”, για να προσθέσει πως “αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα αποδεχτούμε την οποιαδήποτε λύση. Ούτε οι αντιστάσεις του Κυπριακού Ελληνισμού θα καμφθούν υπό το βάρος της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης. Και όσοι σπεύδουν να χαρακτηρίσουν την τρέχουσα περίοδο ως δήθεν ευκαιρία για λύση, στηριζόμενοι στις ποικιλόμορφες πιέσεις της οικονομικής κρίσης, που βιώνει καθημερινά ο λαός μας, ας μην τρέφουν αυταπάτες”, επεσήμανε.

Τόνισε πως το Κυπριακό ήταν και παραμένει πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Η συνεχιζόμενη παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας από την Τουρκία και η πολύχρονη απουσία γνήσιας πολιτικής βούλησης από πλευράς της για επίτευξη λύσης, κρατούν το Κυπριακό άλυτο και σε επικίνδυνη στασιμότητα, επαναβεβαιώνοντας για πολλοστή φορά ότι στην Άγκυρα βρίσκεται το κλειδί της λύσης, πρόσθεσε.

Ο κ. Ομήρου είπε πως “έχουμε χρέος απέναντι σε όλους όσοι θυσιάστηκαν στον βωμό της υπεράσπισης της νομιμότητας και της ελευθερίας, μα και στις γενιές που θα έρθουν, να αγωνιστούμε για άρση των αποτελεσμάτων της προδοσίας και των τετελεσμένων της εισβολής και κατοχής της Τουρκίας στην Κύπρο”.

Σημείωσε πως “έχουμε χρέος να αντλήσουμε διδάγματα και να θωρακίσουμε τη δημοκρατία μας σε πνεύμα αγωνιστικής ενότητας, για να συνεχίσουμε τον αγώνα για μια Κύπρο ελεύθερη και ενωμένη. Έχουμε χρέος να διασφαλίσουμε τη φυσική και εθνική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού και να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην επίτευξη λύσης που θα διασφαλίζει την αρμονική συμβίωση Ε/Κ και Τ/Κ σε ένα δημοκρατικό ευρωπαϊκό κράτος”.

“Λύσης, που να είναι λειτουργική, βιώσιμη και διαρκής. Λύσης, που να ενώνει τους θεσμούς, την οικονομία και τον λαό μας, στη βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του διεθνούς δικαίου και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών”, ανέφερε.

Μια λύση, πρόσθεσε, που να διασφαλίζει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια. “Λύση, που να τερματίζει την κατοχή και τις αναχρονιστικές εγγυήσεις, να προβλέπει την απόσυρση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών όλων των νομίμων κατοίκων του νησιού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων”, επεσήμανε ο κ. Ομήρου.

Είπε επίσης πως η χώρα μας, ως ο πιο απομακρυσμένος προμαχώνας της Ευρώπης στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και η Μάλτα, μπορεί να αποτελέσει γέφυρα ειρήνης, σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή. “Η Κύπρος μπορεί ακόμη να συμβάλει τα μέγιστα στην ενεργειακή ασφάλεια και αυτάρκεια της Ευρώπης μετά την ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ. Γι’ αυτό συμμετέχουμε ενεργά και ισότιμα ως κράτος μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στους σχεδιασμούς που διαγράφονται φιλόδοξα για έναν κόσμο της προόδου, ευημερίας, ειρήνης και ασφάλειας”, σημείωσε.

Αναφερόμενος στα γεγονότα του 1974, ο κ. Ομήρου είπε πως η φίλη χώρα της Μάλτας ήταν στο πλευρό της Κύπρου και ο Γενικός Κυβερνήτης της Μάλτας Sir Anthony Joseph Mamo φιλοξένησε το βράδυ της 16ης Ιουλίου τον Μακάριο και τη συνοδεία του και ο Πρωθυπουργός Mintoff πρότεινε στον Αρχιεπίσκοπο να παραμείνει στη Μάλτα και να σχηματίσει κυβέρνηση εν εξορία.

“Όμως προορισμός του Μακαρίου ήταν το Λονδίνο και στη συνέχεια το Συμβούλιο Ασφαλείας στη Νέα Υόρκη. Γιατί στόχος του ήταν η επιστροφή στην Κύπρο και ο αγώνας για αποκατάσταση της δημοκρατίας και τη σωτηρία της Κύπρου. Μιας δημοκρατίας που η κατάλυσή της άνοιξε τις κερκόπορτες στον Τούρκο εισβολέα”, ανέφερε.

Ο κ. Ομήρου είπε πως στο πρόσωπο του Προέδρου της Βουλής της Μάλτας δρος Anglu Farrugia, εκφράζουμε τη βαθιά μας εκτίμηση και τις ευγνώμονες ευχαριστίες του κυπριακού λαού προς την ηγεσία και τον λαό της Μάλτας για τη θερμή τους υποδοχή και φιλοξενία του Προέδρου Μακαρίου εκείνες τις τραγικές ώρες του Ιούλη του 1974.