Ομήρου: Απροσχημάτιστοι εκβιασμοί Σόιμπλε με αφορμή το ξέπλυμα χρήματος

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών όφειλε να γνωρίζει ότι σχετικές εκθέσεις, οι οποίες καταδεικνύουν ότι σε καμία υπόθεση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος δεν εμπλέκεται η Κυπριακή Δημοκρατία, έχουν ετοιμαστεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τη Moneyval και τη διεθνή ομάδα δράσης κατά του χρηματοοικονομικού εγκλήματος (Financial Action Task Force, FATF), τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Και χαρακτήρισε περίεργο – επιεικής έκφραση, όπως ο ίδιος είπε – το γεγονός ο Υπουργός Οικονομικών μιας ολόκληρης Γερμανίας να μην γνωρίζει ότι έχουν διενεργηθεί κατ’ επανάληψη έρευνες.  Πρόκειται είπε για απροσχημάτιστους εκβιασμούς που στοχεύουν σε ένα και μόνο, στο να διαμορφώσουν συνθήκες οικονομικής υποδούλωσης και συνθήκες νεοαποικισμού εις βάρος των χωρών του νότου από πλευράς των χωρών του ευρωπαϊκού βορρά».

Αν δεν έχει μελετήσει όλες αυτές τις εκθέσεις ο κ. Σόιμπλε, όφειλε τουλάχιστον να γνωρίζει ότι πριν μια εβδομάδα το State Department δημοσιοποίησε έκθεση στην οποία τόσο η Γερμανία όσο και πλείστες όσες χώρες μέλη της Ευρωζώνης αλλά και της ΕΕ δεν είναι σε καλύτερη μοίρα από ότι είναι η Κύπρος, σημείωσε. Η Κύπρος, είπε, λαμβάνει συνεχώς και νέα μέτρα εναντίον του χρηματοοικονομικού εγκλήματος.

«Εμείς δίνουμε το μήνυμα πως παραμένουμε πιστοί στο ευρωπαϊκό όραμα, στις αρχές και τις αξίες της ΕΕ», είπε, προσθέτοντας πως αυτό που οφείλει να κατανοήσει ιδιαίτερα η ισχυρή Γερμανία είναι ότι με αυτές τις μεθόδους δεν θα οδηγηθούμε σε θετικές εξελίξεις εντός της ΕΕ.

Παράλληλα, ο  κ. Ομήρου χαρακτήρισε εντελώς απαράδεκτη την προσπάθεια που γίνεται για νόμιμη λειτουργία του αεροδρομίου Τύμβου στα κατεχόμενα κάτω από την αιγίδα και τη διοίκηση των ΗΕ.