Ομήρου: Απαράδεκτες οι αξιώσεις της τρόικας για εταιρικό φόρο

Η Τρόικα φαίνεται να παρουσιάζει νέες απαράδεκτες αξιώσεις, αναδεικνύοντας τώρα και το θέμα του εταιρικού φόρου, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου το πρωί στα γραφεία της ΕΔΕΚ.

Η κατάσταση της οικονομίας είναι κρίσιμη, τόνισε ο κ. Ομήρου, με τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα να βρίσκονται στην πιο δύσκολη φάση και μετά τη  Σύνοδο του Eurogroup, όπου δεν υπήρξε έμπρακτη έκφραση της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

“Πέραν από το θέμα του κουρέματος των καταθέσεων, το οποίο συντηρείται ενώ γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας ότι ίσως οδηγήσει ολόκληρη την Ευρωζώνη σε κατάρρευση, αναδεικνύεται το θέμα του εταιρικού φόρου. Ανταγωνιστικά χρηματοοικονομικά κέντρα, βρήκαν την ευκαιρία, μέσω φημών, να επηρεάσουν τους ξένους επενδυτές οδηγώντας τους εκτός Κύπρου… Θα πρέπει να τονιστεί ότι το φορολογικό καθεστώς της Κύπρου έτυχε έγκρισης από τα αρμόδια όργανα κατά την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και  τότε ουδέν θέμα ετέθη περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και περί φορολογικού παραδείσου, γιατί τώρα άραγε”, διερωτήθηκε.

Η Κύπρος, τόνισε, παρόλο που έχει το χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή στην ΕΕ, υπάρχουν έξοδα , πρόσθετες επιβαρύνσεις και τέλη τα οποία δεν εκπίπτουν για φορολογικούς σκοπούς, αυξάνοντας τον τελικό αποτελεσματικό φόρο και αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην αξιολόγηση του φορολογικού μας συστήματος.

“Δηλαδή στην πραγματικότητα ο εταιρικός φόρος δεν είναι 10% , είναι 28% με όλες αυτές τις πρόσθετες επιβαρύνσεις και τα τέλη που επιβάλλονται”, είπε ο κ. Ομήρου.

Ανέφερε ακόμη ότι σχεδόν ομόφωνα έχουν ψηφιστεί τα νομοσχέδια που προβλέπονται στο μνημόνιο πριν ακόμη υπογραφεί η δανειακή σύμβαση, υπενθυμίζοντας ότι  στα νομοσχέδια συμπεριλαμβανόταν και η αύξηση του φόρου χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, με παράλληλη αφαίρεση της πρόνοιας για επιστροφή φόρου.