Ομήρου: Άδικη η απόλυση των εργαζομένων στην Παγκύπρια Εταιρεία Αρτοποιών

Την ευθύνη να προτρέψει έντονα τα Υπουργεία Εργασίας και Εμπορίου και Βιομηχανίας να ενεργήσουν ώστε οι υπάλληλοι της Παγκύπριας Εταιρείας Αρτοποιών που έχουν απολυθεί να πάρουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται ανέλαβε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα άδικη και ανάλγητη την απόλυσή τους.

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε την Παρασκευή αντιπροσωπεία των υπαλλήλων της Εταιρείας οι οποίοι – όπως ανέφερε – εντελώς αιφνιδιαστικά το περασμένο Σάββατο έλαβαν επιστολή απόλυσης από την εταιρεία.

Σε δήλωση μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Βουλής υπενθύμισε ότι η Παγκύπρια Εταιρεία Αρτοποιών δημιουργήθηκε από την εποχή διακυβέρνησης του Προέδρου Μακαρίου και είχε στόχο τη συνένωση όλων των αρτοποιών για την εξυπηρέτηση του καταναλωτικού κοινού και έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στη διατροφική αυτάρκεια του κυπριακού λαού.

“Είναι αδιανόητο, είναι αναχρονιστικό, είναι άδικο, είναι ανάλγητο, 150 εργαζόμενοι να βρεθούν από τη μία μέρα στην άλλη στην ανεργία, χωρίς καμία κρατική αρωγή και χωρίς κρατική στήριξη, δεδομένου ότι παρά τις αλλαγές που υπήρξαν στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, το κράτος εξακολουθούσε να μετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας”, σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Πρόσθεσε ότι το δίκαιο και απόλυτα δικαιολογημένο αίτημα των εργαζομένων είναι να υπάρξει παρέμβαση του κράτους, ώστε να λάβουν όλα τα ωφελήματα που προβλέπονται από τη νομοθεσία, την αποζημίωση και την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως η Παγκύπρια Εταιρεία Αρτοποιών οφείλει στους εργαζόμενους ένα σημαντικό αριθμό ημερομισθίων και ανακοίνωσε ότι ανέλαβε την ευθύνη να επικοινωνήσει με τα αρμόδια Υπουργεία, Εργασίας και Εμπορίου και Βιομηχανίας για να διαβιβάσει αυτά τα αιτήματα με την έντονη προτροπή ότι θα πρέπει η Κυβέρνηση να έρθει αρωγός και συμπαραστάτης στην ικανοποίηση των δίκαιων διεκδικήσεων των εργαζομένων στην Παγκύπρια Εταιρεία Αρτοποιών.

Ο συντονιστής των εργαζομένων στην Εταιρεία Γιάννης Ιεροκηπιώτης ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι στην Παγκύπρια Εταιρεία Αρτοποιών νιώθουν ότι είναι τα νέα θύματα της νέας Τράπεζας Κύπρου.

Πρόσθεσε ότι η Εταιρεία και η ιστορία της, της έδινε το δικαίωμα να παραμείνει εν ενεργεία, αλλά ανέφερε “πήραμε κάποιες επισημάνσεις από το διαχειριστή για απόλυση και από εκεί και πέρα διεκδικούμε τα δικαιώματα και τίποτε περισσότερο ή λιγότερο”.

“Ζητούμε από το κράτος ως μέτοχος σε αυτή την εταιρεία να αναλάβει τις ευθύνες του και να βοηθήσει τους εργαζόμενους ώστε να πάρουν τα χρωστούμενα και όλα τα δικαιώματά τους για να μπορέσουν να περάσουν τις δυσκολίες αφού για αρκετό καιρό δεν πήραν μισθούς ή ωφελήματα”, είπε καταλήγοντας.