Μιλώντας σε εκδήλωση εγκαινίων του Σωματείου «Ρήγας Φεραίος» στον Άγιο Δομέτιο ο Πρόεδρος της Βουλής, Πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ αναφέρθηκε στις προσπάθειες έναρξης συνομιλιών για το Κυπριακό και είπε μεταξύ άλλων και τα εξής:
Οι απευθείας διαπραγματεύσεις των τελευταίων χρόνων όχι μόνο δεν έχουν οδηγήσει σε λύση αλλά αντίθετα οδήγησαν σε πιο βαθύ αδιέξοδο και τέλμα το Κυπριακό. Έτσι όπως ακριβώς προειδοποιήσαμε. Η τουρκική κακοπιστία και αδιαλλαξία κορυφώθηκαν και η Τουρκία παρουσιάζεται ως ουδέτερος τρίτος, ως η «αθώα περιστερά» η οποία μάλιστα επείγεται για λύση. Την ίδια στιγμή απειλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ και περιφρονεί βάναυσα και προκλητικά τους ευρωπαϊκούς κανόνες αρνούμενη να εκπληρώσει τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις.
Είναι ταυτόχρονα μη αποκρυβόμενη η μεθόδευση για επιβολή λύσης στο Κυπριακό, με αξιοποίηση της οικονομικής κατάστασης στην Κύπρο.
Οι προϋποθέσεις που πρέπει να τεθούν για την έναρξη οποιωνδήποτε νέων διαπραγματεύσεων, δεν πρέπει να έχουν απλώς διακηρυκτικό χαρακτήρα. Πρέπει να έχουν συγκεκριμένο περιεχόμενο.
Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ έχει επανειλημμένα καταθέσει τις απόψεις του, τις οποίες και επαναλαμβάνει.
1. Διαμόρφωση σαφούς και μη επιδεχόμενης οιασδήποτε αμφισβήτησης διαπραγματευτικής βάσης.
2. Διαμόρφωση περιγράμματος λύσης του Κυπριακού στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009. Κατάθεση του ενώπιον της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.
3. Διαχωρισμός της εσωτερικής από τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού. Η Τουρκία είναι αυτή που θα πρέπει να τεθεί ενώπιον των ευθυνών της σε ότι αφορά την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, την απομάκρυνση των εποίκων και την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960.
4. Απόσυρση των υποχωρήσεων που υπήρξαν στις απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις και σαφής θέση ότι το έγγραφο Ντάουνερ των λεγομένων συγκλίσεων δεν μπορεί να αποτελέσει ούτε διαπραγματευτική βάση, ούτε χρήσιμο υλικό σε οποιανδήποτε διαπραγμάτευση.
5. Θέματα όπως το έγκλημα του εποικισμού, της καταστροφής της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα, της αλλοίωσης των τοπωνυμιών, της παραβίασης των δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων και του σφετερισμού των Ελληνοκυπριακών περιουσιών, μπορούν και πρέπει να τίθενται ως ξεχωριστά ζητήματα που παραβιάζουν διεθνείς συνθήκες.
6. Καμιά διασύνδεση του φυσικού αερίου με τη λύση του Κυπριακού. Τόσο η προβολή αυτών των πτυχών όσο και η σωστή προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα για μια καινούργια εθνική στρατηγική με εγκατάλειψη των χρεωκοπημένων χειρισμών του παρελθόντος, συνιστούν προϋποθέσεις για να επανατροχιοδρομηθεί το Κυπριακό στην πραγματική αντικατοχική του βάση.
Επείγει η αξιοποίηση των νέων γεωστρατηγικών, γεωπολιτικών και γεωοικονομικών δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή μας και ανέτρεψαν παγιωμένες ισορροπίες δεκαετιών. Η παταγώδης αποτυχία της τουρκικής πολιτικής στη Συρία και την Αίγυπτο, οι βαθύτατα τραυματισμένες της σχέσεις με το Ισραήλ, η συνεργασία Κύπρου – Ισραήλ – Ελλάδας και οι άριστες σχέσεις που διατηρεί η Κύπρος με τον Αραβικό κόσμο, σε συνδυασμό με το συγκριτικό πλεονέκτημα των φυσικών μας πόρων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστούν το νέο πεδίο πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η νέα εθνική μας στρατηγική.