Ολοκληρώθηκε ο προεκλογικός αγώνας με το ντιμπέιτ Αναστασιάδη-Μαλά

Με το ντιμπέιτ της Παρασκευής ανάμεσα στους δύο υποψηφίους για τις Προεδρικές εκλογές, Νίκο Αναστασιάδη και Σταύρο Μαλά, έκλεισε και επισήμως ο προεκλογικός αγώνας.

Το ντιμπέϊτ φιλοξενήθηκε στους τηλεθαλάμους του ΡΙΚ και ερωτήσεις στους υποψηφίους υπέβαλαν οι διευθυντές ειδήσεων των τεσσάρων μεγαλυτέρων τηλεοπτικών σταθμών παγκύπριας εμβέλειας.
Αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου θα επιδιώξει ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, αν εκλεγεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας την ερχόμενη Κυριακή.

Ερωτηθείς αν θα ζητήσει την παραίτηση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη λόγο του τρόπου που χειρίστηκε την PIMCO, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «ο κ. Δημητριάδης θα πρέπει να κατανοήσει ότι αυτό που χρειάζεται είναι η συνεργασία. Αυτό θα κρίνει και τη σχέση μας».

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν περιθώρια να παζαρέψουμε το μνημόνιο, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι θα πρέπει να δούμε αν υπάρχουν κάποιες στρεβλώσεις που αφορούν ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Αναφέρθηκε σε «μεγάλο αγώνα» για να δούμε πώς να αποφύγουμε ιδιωτικοποιήσεις και να μειώσουμε την οδυνηρότητα αυτών που συμφωνήθηκαν. Ανέφερε ότι θα πρέπει να μην προκληθεί εργατική και κοινωνική αναταραχή.
Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «έχουμε αποταθεί σε ευρωπαϊκά και όχι μόνο κράτη, για βραχυπρόθεσμο δάνειο», προσθέτοντας ότι δεν έχουμε πολυτέλεια για επ’αόριστον διαπραγματεύσεις.

Είπε ότι κατά τη διάρκεια της αναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, αν υπάρχει η ανάγκη να δοθεί μια ανάσα χρόνου, τότε θα πρέπει να επιδιωχθεί ένα βραχυπρόθεσμο δάνειο που να είναι ανάλογο και το ποσό του δανείου για να πετύχουμε το καλύτερο. «Δεν λέω λόγια που δεν εννοώ. Υπάρχουν ταμεία από μια χώρα η οποία είναι εντός της Ευρώπης και μία εκτός», προσθέτοντας ότι ό,τι γίνει θα γίνει «με διαφάνεια και απόλυτη γνώση. Ο λαός πρέπει πλέον να ενημερώνεται για όσα αφορούν τη δική του τύχη».

Σε ερώτηση αν αναμένεται να μειωθεί ο κατώτατος μισθός που τώρα στέκει στα €780, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι αυτό το οποίο είπε αναφέρεται στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. «Είπα ότι σε περιόδους κρίσης, ύφεσης, δεν αυξάνεις τον κατώτατο μισθό. Ο κατώτατος κατοχυρώνεται από μνημόνιο. Δεν πρέπει να δημιουργείς συνθήκες πίεσης σε επιχειρήσεις γιατί μετά θα έχεις αδήλωτη και παράνομη εργασία.

Απαντώντας πώς θα μπορεί ο κόσμος να πληρώνει τις υποχρεώσεις του, ο κ. Αναστασιάδης πρότεινε την επιμήκυνση δανείων, σταδιακή αποπληρωμή, χαμηλότερες δόσεις. Παράλληλα είπε ότι θα πρέπει να υπάρχει οροφή του επιτοκίου και να σταματήσουν οι τράπεζες να κάνουν το ρόλο του τοκογλύφου – έτσι να προστατεύσουμε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Είπε επίσης ότι αποτελεί υποχρέωση τραπεζών να προστατεύσουν όσους εξαπάτησαν μέσω του θέματος των αξιόγραφων.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι θα πάρει άμεσα μέτρα την επομένη μέρα εάν εκλεγεί. «Θα είναι θέμα προγράμματος το οποίο υπάρχει, δημοσιοποιήθηκε, η συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας και θα αξιοποιήσει τις συμμαχίες του στην Ευρώπη.

Κληθείς να αναφερθεί στα 54 νομοσχέδια που ετοίμασε, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι αφορούν ενοποίηση υπηρεσιών, πάταξη διαφθοράς, ανασυγκρότηση του κράτους, να δοθούν κίνητρα για ανάπτυξη, πολεοδομικά, φορολογικά κλπ κίνητρα.

Όλα αυτά, ανέφερε, άμεσα θα βοηθήσουν στη μείωση της ανεργίας, αποκατάσταση αξιοπιστίας προς το κράτος και να αποκατασταθεί η αβεβαιότητα που επικρατεί, προσθέτοντας ότι ο τόπος χρειάζεται ελπίδα.

Σε ερώτηση αν θα προωθήσει νέα φορολογικά μέτρα, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ουδέποτε ανέφερε ότι θα αυξηθούν οι φορολογίες ενώ για το νόμο που αφορά το Φόρο ακίνητης Ιδιοκτησίας, «θα το δούμε, να κάνουμε δικαιότερο σύστημα αλλά όχι το καταστροφικό νομοσχέδιο που έφεραν στη Βουλή».

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα των Financial Times ότι υπάρχει ανησυχία ότι μπορούν να καμφθούν οι αντιστάσεις του και πώς θα αντιμετωπίσει τις πιέσεις δημοσιεύματος σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι σήμερα έδωσε συνέντευξη στην FT όπου έκανε ξεκάθαρο να μην διανοηθούν να ασκήσουν οποιαδήποτε πίεση στον κυπριακό ελληνισμό γιατί έχει οικονομική ανάγκη. Οσοι αποπειραθούν, είπε, θα εισπράξουν σθεναρή αντίσταση. Άλλο οικονομική ανάγκη και άλλο λύση του Κυπριακού, είπε, προσθέτοντας ότι θα εκπλήξει ευχάριστα όσους κινδυνολογούν μέσα από μαύρη προπαγάνδα ότι είμαι ο yes man. «Με αφήνουν αδιάφορος γιατί ήσυχος με συνείδηση πότε δεν επέτρεψα σε κανένα ότι τη ζήμιωσα ή πρόδωσα», κατέληξε..

Από την πλευρά του ο κ. Μαλάς εξήγησε το σχέδιο δράσης του αν εκλεγεί Πρόεδρος, την επομένη των εκλογών. Ο κ. Μαλάς είπε πως αν εκλεγεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας, το πρώτο που θα κάνει είναι να προχωρήσει στη συνομολόγηση ενός μνημονίου, με κάποιες μικρές αναπροσαρμογές, με διαπραγμάτευση του επιτοκίου και του θέματος των ιδιωτικοποιήσεων. «Εμείς δεν συζητούμε ιδιωτικοποιήσεις», είπε ο κ. Μαλάς.

Ανέφερε πως η κυβέρνηση του δεν πρόκειται να παρέμβει στο έργο της Κεντρικής Τράπεζας, αλλά πρώτιστος στόχος θα είναι να διαπραγματευτεί ένα Μνημόνιο, προσθέτοντας πως με το βασικό σενάριο της Pimco θα πάρουμε τα χρήματα τον Απρίλιο από την Τρόικα ώστε να προχωρήσει η χώρα και να μπει σε μια δημοσιονομική σταθερότητα για να επέλθει ηρεμία στις αγορές. Στο σημείο αυτό επέκρινε τον κ. Αναστασιάδη για τις προθέσεις του απέναντι στον Διοικητή της ΚΤ.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Μαλάς ανέφερε πως αν πάρουμε τα χρήματα για τις βασικές ανάγκες των τραπεζών δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποιήσεων, προσθέτοντας πως κατά το τέλος του 2013 θα διεκδικήσει αν χρειαστεί την επιπλέον και απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ερωτηθείς αν αποδέχεται το μνημόνιο ως έχει, ο κ. Μαλάς απάντησε θετικά, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι υπάρχουν εσωτερικές ρυθμίσεις που δίνουν την ευκαιρία για εσωτερικές αλλαγές όσον αφορά τους έκτατους και άλλα.

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Μαλάς πως δεν υπάρχει πρόβλημα με το βασικό σενάριο της Pimco και πως αν πάρουμε τα χρήματα τον Απρίλιο δεν θα υπάρξει πρόβλημα. «Αποδεχόμαστε το βασικό σενάριο, τα €5,8 δις υπογράφουμε το μνημόνιο και παίρνουμε τα χρήματα», είπε και πρόσθεσε πως αν υλοποιηθεί το ακραίο σενάριο της Pimco και η χώρα χρειαστεί σε μεταγενέστερο στάδιο χρηματοδότηση, εξασφαλίζεις τα επιπλέον χρήματα σε σταδιακές δόσεις.

«Το έλλειμμα που έχουμε σήμερα είναι βιώσιμο και δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποιήσεων», είπε στη συνέχεια ο κ. Μαλάς προσθέτοντας πως ο κ. Αναστασιάδης υποστηρίζει ότι δεν είναι βιώσιμο το χρέος για να υποστηρίξει στη συνέχεια πως οι ιδιωτικοποιήσεις είναι απαραίτητες.

Ο κ. Μαλάς έκανε επίσης λόγο για ανύπαρκτους συμμάχους του Νίκου Αναστασιάδη στο εξωτερικό, καθώς, όπως είπε, οι σύμμαχοι του στο ΕΛΚ όταν έφυγαν από την Κύπρο άρχισαν να μας κατηγορούν για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Σε άλλο σημείο του ντιμπέιτ, ο κ. Μαλάς είπε πως η Κύπρος θα πρέπει να ξεχάσει τον χρηματοπιστωτικό τομέα που είχε μέχρι σήμερα, καθώς θα πάμε σε μικρότερο χρηματοπιστωτικό τομέα και θα πάμε σε ένα άλλο μοντέλο της οικονομίας που θα προωθεί την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Ο κ. Μαλάς έστειλε το μήνυμα πως «δεν πρόκειται να πάμε μπροστά αν από το πρωί μέχρι το βράδυ λέμε στο λαό ότι δεν υπάρχει ελπίδα και όταν λέμε στους άνεργους ότι η Κύπρος είναι καμένη γη».

Ερωτηθείς από πού προέρχεται η ανεξαρτησία της υποψηφιότητας του, ο κ. Μαλάς είπε πως κατήλθε ως υποψήφιος μετά από μια διαβούλευση με το ΑΚΕΛ, αφού είχε εκφράσει την πρόθεση του για το προεδρικό αξίωμα. Όμως, όπως είπε, στο επιτελείο του βρίσκονται πολλά στελέχη και από άλλους χώρους εκτός του ΑΚΕΛ. Ανέφερε πως η πρόθεσή του είναι η δημιουργία μιας κυβέρνησης εθνικού συνασπισμού, στην οποία κανένα κόμμα δεν θα έχει πέραν των τεσσάρων Υπουργείων.

Ερωτηθείς σχετικά με το Κυπριακό και αν θα αποσύρει τις δεσμεύσεις Χριστόφια, ο κ. Μαλάς είπε πως με την ανάληψη της Προεδρίας τους πρώτους τρεις μήνες θα καταρτίσει ένα εκτεταμένο πλαίσιο λύσης που θα στηρίζεται στο ομόφωνο ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του 2009, στα ψηφίσματα των ΗΕ και στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου. Πρόσθεσε πως τα θέματα της εκ περιτροπής Προεδρίας και των εποίκων δεν υπάρχουν στο τραπέζι, και πως ο αριθμός των 50 χιλιάδων εποίκων δεν τον δεσμεύουν. Ανέφερε επίσης πως δεν θα ξεφύγει από τη βασική αρχή επίλυσης του Κυπριακού, και δεσμεύτηκε για λύση ισχυρής ομοσπονδίας.