Απαράδεκτες εικόνες στο παλιό αεροδρόμιο της Λευκωσίας

Ένα βίντεο και εικόνες με άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, να χορεύουν μεθυσμένοι πάνω σε εγκαταλελειμμένο αεροσκάφος των Κυπριακών Αερογραμμών στο χώρο του παλαιού διεθνούς αεροδρομίου της Λευκωσίας έκαναν το γύρο του κόσμου μέσω του Youtube. Το βίντεο πλέον έχει “κατεβεί” λόγω των έντονων αντιδράσεων.

Το αεροσκάφος βρισκόταν υπό επισκευή και εγκαταλείφθηκε στο χώρο του αεροδρομίου το οποίο βρίσκεται στη νεκρή ζώνη, όταν κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974, βρέθηκε εν μέσω διασταυρωμένων πυρών. Τον έλεγχο του αεροδρομίου, όπως και την ευθύνη για τη φύλαξη του αεροσκάφους, έχουν τα Ηνωμένα Εθνη.

Το livenews επικοινώνησε με την Υπουργό Εξωτερικών Ερατώ Μαρκουλή, η οποία επιβεβαίωσε το γεγονός και εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

“Εκφράζουμε την έντονη αποδοκιμασία και απογοήτευσή μας για το περιεχόμενο του βίντεο που αναρτήθηκε σήμερα στο youtube στο οποίο παρουσιάζει άτομα να χορεύουν προκλητικά πάνω στο εγκαταλελειμμένο αεροσκάφος των Κυπριακών Αερογραμμών, προφανώς στο παλαιό αεροδρόμιο Λευκωσίας.  Εφόσον ο χώρος βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, ανεξαρτήτως αν όλα ή μερικά μόνο από τα άτομα που εμφανίζονται στο βίντεο είναι ειρηνευτές, θεωρούμε ότι οι ενέργειες αυτές καταδεικνύουν πλήρη έλλειψη σεβασμού για το λειτούργημα των Ειρηνευτών που υπηρετούν και κυρίως προς τη χώρα και το λαό που τους φιλοξενεί.

Έχω ζητήσει εξηγήσεις από την Ειδική Αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών και Επικεφαλή της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο κα Lisa Buttenheim και πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, η οποία θα πρέπει να καταλήξει σε παραδειγματική τιμωρία όλων των υπεύθυνων αυτών των προσβλητικών συμπεριφορών. Η κα Buttenheim με διαβεβαίωσε ότι θεωρούν το θέμα εξαιρετικά σοβαρό και διερευνούν την όλη υπόθεση”.