Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Nicosia Book Fest 2017

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 2ο Φεστιβάλ Βιβλίου Λευκωσίας (Nicosia Book Fest 2017). Κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου (5- 7 Μαΐου) περίπου επτά χιλιάδες άτομα πέρασαν από το Πάρκο Ακρόπολης στον Στρόβολο.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ λειτούργησαν 50 θεματικά περίπτερα, πραγματοποιήθηκαν 40 βιβλιοπαρουσιάσεις και διαλογικές συζητήσεις, δύο θεατρικές παραστάσεις, παρουσιάσεις μαγειρικής, ενώ 100 και πλέον συγγραφείς βρέθηκαν στον χώρο και συνομίλησαν με το φιλοαναγνωστικό κοινό. Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια συγγραφής κόμικς και αφήγησης αληθινής ιστορίας (“true storytelling”), ενώ στον χώρο εκτέθηκαν περίπου 70.000 βιβλία.

Στο φεστιβάλ συμμετείχαν δεκάδες βιβλιοπωλεία, εκδοτικοί οίκοι, πολιτιστικά ιδρύματα, πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες και άλλες οργανώσεις και φορείς που παρουσίασαν και προσέφεραν τα βιβλία τους σε ειδικές τιμές στους επισκέπτες. Λειτούργησε, επίσης, χώρος πώλησης μεταχειρισμένου βιβλίου, χώρος βιβλιο-ανάγνωσης και ανταλλακτήριο βιβλίων.

Το ενδιαφέρον του κοινού προσέλκυσε, μεταξύ άλλων, και το περίπτερο του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, όπου εκτέθηκαν και διατέθηκαν στο κοινό πολλές επιλεγμένες κρατικές εκδόσεις που άπτονται διαφόρων θεμάτων όπως η υγεία, η απασχόληση, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του πολίτη, η ασφάλεια και η ευημερία του, το περιβάλλον καθώς και διαφωτιστικές εκδόσεις για την Κύπρο και το Κυπριακό.

Οι μικροί φίλοι του βιβλίου διασκέδασαν στη Γωνιά του Παιδιού με διάφορες δραστηριότητες όπως φουσκωτό, ζωγραφική, χειροτεχνίες και αθλοπαιδιές, ενώ είχαν, επίσης, την ευκαιρία να παρακολουθήσουν θεατρικές παραστάσεις στην Παιδική Σκηνή αλλά και να γνωρίσουν από κοντά αγαπημένους συγγραφείς. Πάνω από 500 παιδιά πέρασαν από το περίπτερο του Ντετέκτιβ Κλουζ για υπογραφή των βιβλίων τους και για να γνωρίσουν τον συγγραφέα Γίργκεν Μπανσέρους και να βγάλουν αναμνηστικές φωτογραφίες.
Το Nicosia Book Fest 2017 άνοιξε τις πύλες του την Παρασκευή, 5 Μαΐου, με μια ξεχωριστή τελετή έναρξης, την οποία ακολούθησε η μουσική-φιλολογική παράσταση «Το πρώτο δω βασίλειο είχαν θεοί το κτίσει», αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τον θάνατο του ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη, σε μελοποιημένη ποίηση και καλλιτεχνική επιμέλεια από τον Λάρκο Λάρκου, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή. Στην τελετή έναρξης παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Συλλούρης, ο Δήμαρχος Στροβόλου κ. Αντρέας Παπαχαραλάμπους, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Ερευνών Προμηθέας κ. Γιαννάκης Κολοκασίδης, η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών κα Σόφη Μιχαηλίδου και ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου κ. Παναγιώτης Σεντώνας.

Οι συνδιοργανωτές του Nicosia Book Fest 2017, το Ινστιτούτο Ερευνών Προμηθέας (ΙΝΕΠ), το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ), ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ) και ο Δήμος Στροβόλου ευχαριστούν το κοινό που επισκέφθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο το Nicosia Book Fest 2017 και στήριξε με αυτό τον τρόπο τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε το Nicosia Book Fest να καταστεί θεσμός για τα κυπριακά πολιτιστικά δρώμενα. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνουν, επίσης, στον μεγάλο χορηγό του φεστιβάλ, τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, στους υπόλοιπους χορηγούς, υποστηρικτές και συμμετέχοντες καθώς και σε όλους όσοι εργάστηκαν για την επιτυχία του 2ου Φεστιβάλ Βιβλίου Λευκωσίας.

φωτό:  ΓΤΠ