“Ολοι στο Γουδί” αναφωνούσε το πλήθος στην κηδεία του Νικολάου Ντερτιλή

 

Η νεκρώσιμη ακολουθία για τον Νικόλαο Ντερτιλή ξεκίνησε ακριβώς στις 10 το πρωί.

Μετά το πέρας της, ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Αμβρόσιος, πήρε πρώτος από όλους τον λόγο και ανέφερε μεταξύ άλλων πως ο Νικόλαος Ντερτιλής  κατά την άποψη του πλέον δικαιώθηκε ενώ υποστήριξε πως είναι ένας από τους τελευταίους της λίστας που ξεκίνησε με τον Σωκράτη   και πέρασε  μετά από αιώνες  στο Κολοκοτρώνη.

 

Ο Μητροπολίτης  έκανε αναφορά στη σύγχρονη Ελλάδα, λέγοντας πως «το πρόβλημα, που αντιμετωπίζει, είναι ότι έχει μια παραποιημένη δημοκρατία». Καθ’ όλη την διάρκεια της ομιλίας του ακούγονταν χειροκροτήματα τόσο εντός όσο και εκτός της εκκλησίας. Ο ίδιος ζήτησε , κάνοντας μια μικρή παύση, να σταματήσει ο κόσμος να χειροκροτεί με τα λεγόμενα του και να ακούει απλά, κάτι που εφαρμόστηκε τα αμέσως επόμενα λεπτά. Υποστήριξε μάλιστα πως το ζητά αυτό καθώς τις επόμενες ώρες θα γίνει έρμαιο των Μαζικών Μέσων Ενημέρωσης με την στάση αυτή που κρατά.

 

Στην συνέχεια πήρε τον λόγο ο καλός της φίλος Γιώργος Μαντζάνης που γνώριζε τον Νικόλαο Ντερτιλή για πάνω από σαράντα χρόνια. Ο κ. Μαντζάνης αναφέρθηκε στην ζωή του Ντερτιλή μέσα στην φυλακή και στάθηκε περισσότερο στο ότι ποτέ δεν μπόρεσε ο εκλιπών να παραστεί στην κηδεία του γιού του. Αναφέρθηκε στις κουβέντες που έκαναν οι δύο τους, όταν τον επισκεπτόταν μέσα στη φυλακή και από την άλλη εξήρε το στρατιωτικό του έργο. Μάλιστα υποστήριξε πως ο Νικόλαος Ντερτιλής ήταν εκείνος που δημιούργησε το Σώμα Ελλήνων Πεζοναυτών.

Λίγη ώρα αργότερα τον λόγο για να εκφωνήσει τον δικό του επικήδειο ζήτησε ο εκδότης Γρηγόρης Μιχαλόπουλος. Υπήρξαν ωστόσο αντιδράσεις. Μια γυναικεία φωνή του είπε δυνατά μέσα στην εκκλησία « εσύ δεν έχεις κανέναν λόγο να ομιλήσεις!». Ο εκδότης όμως της Ελεύθερης Ωρας πήρε τελικά τον λόγο και μίλησε και αυτός με την σειρά του για την προσωπικότητα του Νικολάου Ντερτιλή. 

Στην συνέχεια πήρε τον λόγο μια γυναίκα από την Μάνη. Ως γνήσια Μανιάτισσα τον αποχαιρέτησε με ένα μοιρολόι και στην συνέχεια του ευχήθηκε καλό ταξίδι. Την στιγμή εκείνη από την παράπλευρη είσοδο της εκκλησίας άνθρωποι της οικογένειας Ντερτιλή έβγαζαν στον προαύλιο χώρο την σύζυγο του Νικολάου Ντερτιλή, Καίτη, που καθόταν σε αναπηρικό καρότσι.

Μετά τον πέρας των επικήδειων η σορός βγήκε από την εκκλησία και μέσα από το πλήθος που φώναζε «Αθάνατος» και χειροκροτούσε κατευθύνθηκε προς τον τάφο που είχε παραχωρήσει η οικογένεια Ζαφειρόπουλου. Αφού πραγματοποιήθηκε τρισάγιο, οι παρευρισκόμενοι άρχισαν να ψάλλουν τον Εθνικό Ύμνο. Λίγα λεπτά της ώρας αργότερα ακούστηκαν πυροβολισμοί από διαφορετικά σημεία μέσα στο Α΄Νεκροταφείο αλλά και συνθήματα για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, και την πολιτική ηγεσία της Ελλάδος. «Όλοι στο Γουδί!» αναφώνησε το πλήθος και λίγα λεπτά αργότερα φώναζαν και πάλι «Αθάνατος». Η σύζυγος του Νικολάου Ντερτιλή θέλησε για μια τελευταία φορά να δει τον άντρα της και έτσι τελικά ανοίχτηκε το φέρετρο παρά τις φωνές του κόσμου που υποστήριζε «ανοίξτε το φέρετρο να τον δούμε, ήταν κι αυτός έναν μεγάλο κομμάτι της ιστορίας μας!»