Οι 3 στο κύκλωμα μετανάστευσης οδηγούνται στον Ανακριτή

Συνελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, 7  άτομα, εκ των οποίων τρεις Κύπριοι υπήκοοι, ως μέλη ενός κυκλώματος στο οποίο φέρονται να εμπλέκονται συνολικά δεκατρείς, που διακινούσε παράνομα μετανάστες προς ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Βάσει των στοιχείων της Ελληνικής Αστυνομίας, (ΕΛΑΣ), ο ένας θεωρείται ως ο αρχηγός και εγκέφαλος του κυκλώματος. Είναι 48 χρονών, και λέγεται ότι είναι το πρόσωπο το οποίο «ασκούσε την εποπτεία, κατηύθυνε και συντόνιζε όλες τις λεπτομέρειες της κάθε παράνομης διακίνησης».

Ο  48χρονος, που καταζητείτο από τις Κυπριακές Αρχές που είχαν εκδώσει εναντίον του από το 2004 εντάλματα σύλληψης για απάτες, πλαστογραφίες και παραχάραξη, ήταν «ο βασικός σύνδεσμος μεταξύ των υπολοίπων μελών της οργάνωσης και ρύθμιζε θέματα σχετικά με τις αμοιβές κάθε εμπλεκόμενου» στις παράνομες δραστηριότητές της.

Ο Πρόξενος της Κύπρου στην Θεσσαλονίκη, Κώστας Ψευδιώτης, που μίλησε σήμερα με τον αστυνομικό διευθυντή της πόλης, οι 3 Κύπριοι συλληφθέντες οδηγούνται αυτήν την ώρα στον Β` Τακτικό Ανακριτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται η έκδοση προσωρινής κράτησής τους, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Οι 3 θα ζητήσουν προθεσμία ως το Σάββατο για να απολογηθούν.

Εκτός από τον 48χρονο, για τον οποίο επί του παρόντος και μέχρι να καταθέσει στον ανακριτή δεν δίδονται άλλα στοιχεία της ταυτότητάς του στη δημοσιότητα, οι άλλοι 2 Κύπριοι συλληφθέντες είναι μία γυναίκα και ένας άνδρας.

Η γυναίκα, που ζει μονίμως στην Ελλάδα και μάλιστα φέρεται να συζεί με τον 48χρονο, είναι υπάλληλος του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης, και ο άνδρας είναι πιλότος ελληνικής αεροπορικής εταιρείας.

Στα άλλα 7 πρόσωπα του κυκλώματος που παραμένουν ασύλληπτα, ο κ. Ψευδιώτης είπε  ότι δεν γνωρίζει να υπάρχει άλλος Κύπριος πολίτης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για αλλοδαπούς άλλων κρατών.

Μετά την σύλληψη του 48χρονου Κυπρίου, που καταζητείται και από τις κυπριακές αρχές, νομικοί κύκλοι λένε  ότι θα προηγηθεί η εκδίκασή του για την υπόθεση της παράνομης διακίνησης μεταναστών και στη συνέχεια, εφ’ όσον επανέλθουν οι κυπριακές αρχές, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο έκδοσής του.

Η Κυπριακή Πρεσβεία στην Αθήνα και το Προξενείο της Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις της υπόθεσης, λόγω εμπλοκής Κυπρίων υπηκόων σε αυτήν, και ενημερώνεται αμέσως το Υπουργείο Εξωτερικών στη Κύπρο.

Εκτός από τους 3 Κυπρίους, συνελήφθησαν 3 Ελλαδίτες και 1 Πακιστανός. Για όλους συντρέχουν οι προϋποθέσεις αυτόφωρης διαδικασίας, που σημαίνει ότι τελούν υπό κράτηση και θα οδηγηθούν σήμερα στον Εισαγγελέα.

Στο κύκλωμα που φρόντιζε επ’ αμοιβής να διακινεί παράνομους μετανάστες προς χώρες της Ε.Ε., κυρίως προς Γερμανία, από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, εμπλέκονται μεταξύ άλλων ένας πιλότος, μία υπάλληλος του αεροδρομίου υπεύθυνη για τον έλεγχο εισιτηρίων και την επιβίβαση των επιβατών (check-in) και ένας ιδιοκτήτης και υπάλληλος ταξιδιωτικού γραφείου.

Σύμφωνα με την σχηματισθείσα εναντίον των υπόπτων δικογραφία:

1. Η υπάλληλος του αεροδρομίου ήλεγχε «εικονικά», επέτρεπε την είσοδο σε αλλοδαπούς που ήταν εφοδιασμένοι με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και παρείχε ουσιώδεις πληροφορίες σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση στον χώρο του αεροδρομίου (επίπεδο ελέγχου, εμπειρία-εκπαίδευση συναδέλφων της). Επιπρόσθετα, ενημέρωνε για την παρουσία ή μη αστυνομικής δύναμης, ώστε να μειώνεται η πιθανότητα διενέργειας αστυνομικών ελέγχων και να αυξάνονται τα ποσοστά της επιτυχούς παράνομης αναχώρησης των αλλοδαπών.

2. Ο εν ενεργεία πιλότος αεροπορικής εταιρείας, γνώριζε επακριβώς τη δράση του κυκλώματος και διαβίβαζε τις εντολές του «αρχηγού» της οργάνωσης στη συγκεκριμένη υπάλληλο του αεροδρομίου.

3. Ο ιδιοκτήτης και ένας υπάλληλος ταξιδιωτικού πρακτορείου, εφοδίαζαν τους υπό διακίνηση μετανάστες με εισιτήρια, γνωρίζοντας ότι αυτά πρόκειται να εκδοθούν σε στοιχεία προερχόμενα από πλαστογραφημένα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Όλοι οι πιο πάνω είναι μεταξύ των συλληφθέντων ενώ, όπως αναφέρεται στην δικογραφία καταζητούνται άλλα 6 άτομα για την εμπλοκή τους στην υπόθεση αυτή, για την οποία φέρεται ήδη να έχει εξακριβωθεί η διακίνηση τουλάχιστον 16 μεταναστών, το «εισιτήριο» των οποίων «προς τον παράδεισο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» όπως λέγεται ότι τους υπόσχονταν οι διακινητές τους, κόστιζε από 3.000 ως 4.000 ευρώ.

Για την εξάρθρωση του κυκλώματος, που φέρεται να ξεκίνησε την παράνομη δράση του από τον Οκτώβριο του 2013, αποτέλεσμα πολύμηνων ερευνών της Διεύθυνση Αλλοδαπών, έγινε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Η αστυνομία εκτιμά, βάσει των στοιχείων που διαθέτει, ότι οι δράστες αναζητούσαν και επέλεγαν οι ίδιοι τους «στόχους τους», όπως τους ονόμαζαν, και που είναι ακριβώς οι αλλοδαποί που θα προωθούσαν στην ΕΕ.

Το κύκλωμα αυτό, «τους εφοδίαζαν με πλαστά-παραποιημένα ταξιδιωτικά έγγραφα και αφού τους συγκροτούσε σε ολιγομελείς ομάδες, τους βοηθούσε να επιβιβαστούν σε απευθείας αεροπορικές πτήσεις προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκμεταλλευόμενο πληροφορίες που αφορούσαν το διαδικαστικό σκέλος της έκδοσης αεροπορικών εισιτηρίων και τους κανόνες ελέγχου κατά την επιβίβαση των επιβατών», δήλωσε ανωνύμως αξιωματικός της Αστυνομίας.

Καίριος θεωρείται εδώ ο ρόλος του 48χρονου Κύπριου «¨εγκεφάλου» του κυκλώματος, ο οποίος φέρεται να είχε «στρατολογήσει» μία ομάδα αλλοδαπών, οι οποίοι υπό τις δικές του οδηγίες και κατευθύνσεις «ψάρευε» τους υποψήφιους πελάτες, εφοδιάζοντάς τους με όλα τα απαραίτητα έγγραφα, πλαστά εννοείται, με τα οποία θα μετέβαιναν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εναντίον των συνολικά 13 μελών του κυκλώματος (10 κύρια και 3 περιφερειακά), σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διευκόλυνσης εξόδου παράνομων μεταναστών από το εσωτερικό της χώρας, της ληστείας, της πλαστογραφίας κατ` επάγγελμα και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.