Οι 20 χώρες που θα κυριαρχήσουν στην παγκόσμια οικονομία το 2024

Η παγκόσμια οικονομία, η οποία υποβαθμίστηκε από τις συνεχιζόμενες εντάσεις στο διεθνές εμπόριο και την αυξημένη αβεβαιότητα, αναμένεται να επιβραδύνει κατά την επόμενη δεκαετία σε ένα ευρύ φάσμα οικονομιών του πλανήτη.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας αναμένεται να συνεχίσει να επιβραδύνεται και θα συμβάλλει λιγότερο στην άνοδο του παγκόσμιου ΑΕΠ στο εγγύς μέλλον. Το μερίδιο της Κίνας στην παγκόσμια αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί από 32,7% το 2018-2019, σε 28,3% μέχρι το 2024 – μια σχετικά απότομη πτώση κατά 4,4%.

Η ασθενέστερη παγκόσμια ανάπτυξη, η οποία αναμένεται να μειωθεί φέτος στο 3%, θα επηρεάσει το 90% του κόσμου, σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ποιες οικονομίες είναι οι βασικοί παίκτες τώρα και ποιες θα είναι σε πέντε χρόνια; Το Bloomberg χρησιμοποίησε τις προβλέψεις του ΔΝΤ, προσαρμοσμένες στην ισοτιμία αγοραστικής δύναμης, για τον εντοπισμό αυτών των παγκόσμιων «παικτών».

Κυρίαρχες χώρες στην οικονομία το 2019 Κυρίαρχες χώρες στην οικονομία το 2024

Οι ΗΠΑ , παρόλο που αναμένεται να συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό στην παγκόσμια ανάπτυξη, πρόκειται να πέσουν στην τρίτη θέση μετά την Ινδία. Το μερίδιο της Αμερικής στην παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να μειωθεί από 13,8% σε 9,2% μέχρι το 2024, ενώ το μερίδιο της Ινδίας αναμένεται να αυξηθεί στο 15,5% και να ξεπεράσει τις ΗΠΑ για αυτή την πενταετή περίοδο.

Η Ινδονησία θα παραμείνει στην τέταρτη θέση, καθώς η οικονομία της αναμένεται να έχει μερίδιο αύξησης 3,7% το 2024, μια μικρή πτωτική προσαρμογή από το 3,9% το 2019.

Η Βρετανία θα δει τη συμβολή της της να μειώνεται εν μέσω του Brexit, καθώς η οικονομία της πέφτει από την 9η θέση ως μερίδιο της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2019, στη 13η.