Οι 114 διασωθέντες πρόσφυγες μεταφέρονται στη Κοκκινοτρεμιθιά

Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, τα 114 άτομα τα οποία διασώθηκαν  από δύο σκάφη της Εθνικής Φρουράς και ένα της Λιμενικής Αστυνομίας, 60  άνδρες, 19 γυναίκες και 35 παιδιά, μεταξύ των οποίων 5 βρέφη και ένα παιδί με ειδικές ανάγκες, αναχώρησαν οδικώς με προορισμό το χώρο προσωρινής φιλοξενίας για άτομα που χρήζουν προστασίας στην Κοκκινοτρεμιθιά.

Ο καπετάνιος του σκάφους εξέπεμψε χθες το βράδυ σήμα κινδύνου, όταν αντιλήφθηκε ότι δεν λειτουργούσαν οι μηχανές του, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν τα πτητικά και τα πλωτά μέσα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι ναυαγοί ξεκίνησαν από την πόλη Ταρτούς της Συρίας, με στάση την Τρίπολη του Λιβάνου και τελικό προορισμό την Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με την Αστυνομία πέρασαν δύο νύκτες στο σκάφος με τη σημερινή να αποτελεί την τρίτη ημέρα πάνω στο σκάφος.

Η Αστυνομία συνέλαβε και ανακρίνει τρία άτομα, τα οποία φαίνεται να είναι οι άνθρωποι που πληρώθηκαν για να μεταφέρουν τους ναυαγούς καθώς και ένα άτομο που φέρεται να είναι ο πληροφοριοδότης.

Οι ναυαγοί μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Λάρνακας, όπου τους παρασχέθηκαν φαγητό, νερό και γάλα για τα βρέφη και αφού καταμετρήθηκαν και λήφθηκαν τα στοιχεία τους επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία για να μεταφερθούν στο Χώρο Προσωρινής Φιλοξενίας για Άτομα που Χρήζουν Προστασίας στην Κοκκινοτριμιθιά.

Στο Λιμάνι της Λάρνακας μετέβη ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «γύρω στις 20.25 χθες βράδυ το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) έλαβε πληροφορία για ένα σκάφος το οποίο εγκαταλείφθηκε, υπό την έννοια ότι δεν λειτουργούσαν οι μηχανές του. Το πλοίο σήμανε συναγερμό και κάλεσε παραπλέοντα σκάφη ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, θαλάσσια και πτητικά μέσα, τα ελικόπτερα της Αστυνομίας και τρία σκάφη».

Με το συντονισμό του ΚΣΕΔ, είπε, “η διάσωση ολοκληρώθηκε γύρω στις πέντε σήμερα τα ξημερώματα όταν ήρθε το πρώτο σκάφος και λίγο μετά τις έξι έφτασαν τα άλλα δύο. Συνολικά τα τρία σκάφη έφεραν 114 άτομα εκ των οποίων 60 άνδρες, 19 γυναίκες και 35 παιδιά περιλαμβανομένων πέντε βρεφών και ένα με ειδικές ανάγκες. Οι διασωθέντες ξεκίνησαν από το Λίβανο, είναι Λιβάνιοι, Σύριοι και Παλαιστίνιοι της Συρίας».

Στο λιμάνι της Λάρνακας, πρόσθεσε, «ήταν σε εγρήγορση όλες οι υπηρεσίες της Δημοκρατίας, δηλαδή οι Ιατρικές Υπηρεσίες του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, το αρμόδιο τμήμα για τους αλλοδαπούς, προκειμένου να γίνει η καταγραφή τους και η Αστυνομία. Στους διασωθέντες δόθηκε φαγητό, νερό και για τα παιδιά έφερε γάλα η Υπηρεσία της Πολιτικής Άμυνας, ενώ δόθηκαν οι Πρώτες Βοήθειες σ’ αυτούς που χρειάζονταν. Αναμένεται ότι με την ολοκλήρωση της διαδικασίας καταγραφής των ατόμων θα μεταφερθούν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο”.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, σημείωσε ο Υπουργός, “θα κινηθεί εντός των πλαισίων των συμβατικών της υποχρεώσεων αλλά και ανθρωπιστικά αφού πάνω’ απ΄ όλα οφείλουμε και πρέπει να είμαστε σωστοί απέναντι στους συνανθρώπους μας».

Όπως ανέφερε ο Σωκράτης Χάσικος «την Παρασκευή είχε γίνει μια μεγάλη σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών στα πλαίσια ακριβώς της προετοιμασίας και της ετοιμότητας που πρέπει να έχει η Δημοκρατία για αντιμετώπιση φαινομένων μεταναστών».

Ερωτηθείς για τους διακινητές των διασωθέντων, απάντησε πως «η Αστυνομία έχει ήδη συλλάβει τρεις από αυτούς και τους ανακρίνει», προσθέτοντας πως «είναι συνεργάσιμοι».

Σε ερώτηση εάν χρειάστηκε να μεταφερθούν ορισμένοι από τους διασωθέντες στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας για περίθαλψη, ο Υπουργός απάντησε πως σε ορισμένους δόθηκαν οι Πρώτες Βοήθειες, σημειώνοντας ότι «δεν είχαμε σοβαρό περιστατικό που έπρεπε να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο».

Κληθείς να αναφέρει τον τελικό προορισμό των διασωθέντων, ο ΥΠΕΣ είπε ότι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες «κάποιοι είπαν ότι θα πήγαιναν στην Ελλάδα, ωστόσο το ζητούμενο γι’ αυτούς είναι η Ευρώπη».

Σε ερώτηση εάν η Δημοκρατία θα επιτρέψει σ’ αυτά τα άτομα να ταξιδέψουν στους τελικούς τους προορισμούς, ο κ. Χάσικος υπέδειξε πως «υπάρχουν συμβάσεις που διέπουν όλα αυτά, το κατά πόσον δηλαδή έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα, όπως διαβατήρια και λοιπά. Το εάν θα πάνε και σε ποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι θέμα δικό τους, δηλαδή θέλω να πάω και άρα μπορώ να πάω. Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσον είναι αποδεκτός» εάν δηλαδή η χώρα που θέλει να ταξιδέψει θα τον δεχθεί.

Στη συνέχεια, εξήγησε, «μπαίνουμε στις διάφορες εξαιρέσεις, δηλαδή εάν κάποιος έχει συγγενείς πρώτου βαθμού οπόταν για να βρεθεί με την οικογένειά του μπορεί να τύχει εξαίρεσης. Δεν είναι εύκολη υπόθεση, ωστόσο κατά τον ίδιο τρόπο που διαχειρίστηκε η Δημοκρατία τα 300 τόσα άτομα που είχαμε πέρσι την ίδια περίπου περίοδο, κατά τον ίδιο τρόπο θα γίνει διαχείριση και αυτού του περιστατικού. Εύχομαι και ελπίζω ότι όλα θα πάνε καλά».

Σε ερώτηση εάν έχει ενημερωθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Υπουργός απάντησε καταφατικά. “Στις 14 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί έκτακτο Συμβούλιο στις Βρυξέλλες στο οποίο θα παρευρεθούμε και εμείς», είπε, χαρακτηρίζοντας το θέμα των μεταναστών «πελώριο. Ενόσω υπάρχει πόλεμος στην περιοχή και ιδιαίτερα στη Συρία, να αναμένουμε τέτοια φαινόμενα».

Ο κ. Χάσικος ανέφερε επίσης ότι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη γύρω στις δύο τα ξημερώματα στο Λιμάνι της Λάρνακας. «Συσκέψεις γίνονται. Έγινε δουλειά μπορώ να πω. Ως κυβέρνηση είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι, οργανώθηκαν και εργάστηκαν όλες οι υπηρεσίες και έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Να τους ευχαριστήσω αλλά να ευχαριστήσω και όλους τους εθελοντές της Πολιτικής Άμυνας που ήταν εδώ όλο το βράδυ».

Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Διοικητής της Πολιτικής Άμυνας Λουκάς Χατζημιχαήλ ανέφερε ότι «από τις 21.30 χθες το βράδυ είχαμε πληροφορηθεί ότι ένα καράβι με ναυαγούς που είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου, βρισκόταν 40 ναυτικά μίλια ανοικτά της Λάρνακας. Αμέσως κινητοποιήθηκε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης για την περισυλλογή των ανθρώπων με τρία σκάφη της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας, τα οποία μετέφεραν τους ναυαγούς στο λιμάνι της Λάρνακας».

Πρόσθεσε ότι «από τις δέκα χθες το βράδυ κινητοποιήθηκε η Πολιτική Άμυνα, κυρίως της Λάρνακας και 62 μέλη της Υπηρεσίας και δύο διασώστες που επέβαιναν στα σκάφη που ανέλαβαν τη διάσωση των ναυαγών, εργάζονται για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των ανθρώπων».

Ανέφερε ακόμα πως «έχουν τεθεί σε λειτουργία όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται στο ειδικό σχέδιο «Ναυκράτης» και ενεργοποιείται ο χώρος προσωρινής φιλοξενίας στην Κοκκινοτριμιθιά» όπου θα μεταφερθούν οι ναυαγοί.