Οι τζιχαντιστές προελαύνουν στη πόλη Κομπανί

Τα τρία τέταρτα της κουρδικής πόλης Κομπάνι στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία όπου εκατοντάδες άνθρωποι την εγκατέλειψαν υπό το φόβο των φρικαλεοτήτων από τα μέλη της υπέρ-ριζοσπαστικής οργάνωσης, κατέχουν πλέον οι  τζιχαντιστές της οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους.

Ο διευθυντής του συριακού Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων (OSDH), Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν είπε στο Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων  ότι “Πήραν την βιομηχανική περιοχή αλ-Τζαντίντα και την Κανί Αραμπανέ στα ανατολικά του Κομπάνι μετά από σκληρές μάχες με τις Λαϊκές Μονάδες Προστασίας του κουρδικού λαού (YPG)” .

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι μάχες που διεξάγονται θυμίζουν “αντάρτικο πόλεων”. Οι κουρδικές Λαϊκές Μονάδες Προστασίας εκκένωσαν την πόλη από τους αμάχους συμπεριλαμβανομένων και των τοπικών αξιωματούχων, μεταφέροντας τους στα τουρκικά σύνορα, όπως δήλωσε ο Μουσταφά Μπαλί, επικεφαλής του ημι-επίσημο δικτύου Free Media Union.

Σύμφωνα με κουρδικές πηγές η αντίσταση των κούρδων μαχητών είναι μέχρις εσχάτων με χαρακτηριστικό παράδειγμα έναν μαχητή με 20χρονη πολεμική εμπειρία που έκανε επίθεση αυτοκτονίας εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στα ανατολικά της πόλης, σκοτώνοντας “δεκάδες” τζιχαντιστές. Ήταν ο πρώτος κούρδος βομβιστής αυτοκτονίας που ενήργησε στη Συρία από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη χώρα τον Μάρτιο του 2011.

Νωρίτερα οι τζιχαντιστές ύψωσαν τις μαύρες σημαίες του Ισλαμικού Κράτους σε κτίρια στα ανατολικά και τα νοτιοανατολικά του Κομπάνι που είναι η τρίτη κουρδική πόλη στη Συρία.

Οι κούρδοι υπερασπιστές της πόλης είχαν ζητήσει υπό την αμερικανική ηγεσία συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους να εντείνει τις αεροπορικές επιδρομές για να αποτρέψει την πτώση της στρατηγικής σημασίας πόλη αναφέροντας ότι οι αεροπορικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας ήταν χωρίς αποτέλεσμα. Αν οι τζιχαντιστές κατακτήσουν το Κομπάνι θα εξασφαλίσουν για λογαριασμό τους τον απρόσκοπτο έλεγχο μιας μεγάλης λωρίδας εδάφους στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία.

Η επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή έχει ήδη προκαλέσει εκατοντάδες θανάτους και στις δύο πλευρές από τις 16 Σεπτεμβρίου που ξεκίνησε και οδήγησε σε μαζική έξοδο από την πόλη περίπου 300.000 κατοίκους, εκ των οποίων 180.000 έχουν καταφύγει στην Τουρκία.