Οι σερβιτόροι μπορούν να χρεώνουν την… αγένεια!

Σερβιτόροι στη Γαλλία απέκτησαν μια διαφορετική «εξουσία» αναφορικά με τις παραγγελίες που λαμβάνουν. Οι σερβιτόροι μπορούν να χρεώσουν επιπλέον κάθε πελάτη αν ο τρόπος της παραγγελίας του είναι αγενής.

Όλα ξεκίνησαν από ένα εστιατόριο στη Νίκαια, πριν από λίγα χρόνια, όταν σερβιτόροι έφτασαν στα όριά τους με τους αγενείς πελάτες τους. Όταν οι πελάτες ζητούσαν «καφέ» τους χρέωναν 7ευρώ, αν τώρα έλεγαν «παρακαλώ έναν καφέ» η τιμή έπεφτε στα 4,25 ευρώ. Ο πιο σωστός τρόπος παραγγελίας ήταν το «καλημέρα σας, έναν καφέ παρακαλώ» ο οποίος θα στοίχιζε το τυπικό ποσό των 1,40 ευρώ.

«Στην αρχή ξεκίνησε ως πλάκα καθότι την ώρα του μεσημεριανού φαγητού πολλοί πελάτες ήταν στρεσαρισμένοι με αποτέλεσμα να είναι αγενείς κάποιες φορές. Ωστόσο, είδαμε ότι η πρακτική αποδίδει και άρχισαν να μιλούν καλύτερα» δηλώνει ο μάνατζερ του εστιατορίου.

Στη Γαλλία το να είσαι σερβιτόρος θεωρείται αξιοσέβαστο επάγγελμα και η πρακτική οι αγενείς πελάτες να χρεώνονται εξτρά χρήματα έχει αρχίσει να γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη.