Οι πρώτες αντιδράσεις από τον κομματικό «ανασχηματισμό» – Τα μηνύματα που έστειλε ο Τσίπρας

Οι πρώτες αντιδράσεις από τον κομματικό «ανασχηματισμό», δεν ήταν αυτές που θα ήθελε ο κ. Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός είναι προφανές ότι με τις αλλαγές και την «επιστροφή» στο κόμμα, καθώς επίσης και τον επικείμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό επιχειρεί ν’ αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα εναντίον της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά. Ενα αρνητικό κλίμα που αναμένεται να διαπιστωθεί και από τις επόμενες δημοσκοπήσεις.

Λίγα, αμήχανα και τυπικά τα χειροκροτήματα μετά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή στην οποία ανακοίνωσε την επιλογή του, τον Πάνο Σκουρλέτη, ως νέο Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ. (Ψηφίσθηκε από 126 μέλη, ενώ υπήρξαν και 18 λευκά). Και οι δηλώσεις στήριξης του Πάνου Σκουρλέτη (κυρίως από τον Νίκο Παππά, που φερόταν ως δυνάμει υποψήφιος για την θέση) πολύ προσεκτική, σε βαθμό που εκτιμήθηκε από τα μέλη ότι έγινε για να καταδείξει πνεύμα «ενότητας», προς απορρόφηση των εσωκομματικών κραδασμών, που πάντως καταγράφηκαν ατύπως στα πηγαδάκια.

Η εκτίμηση, όχι μόνο της αντιπολίτευσης αλλά και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι η «πανηγυρική» κίνηση του κ. Τσίπρα, και όπως έγινε και στην στιγμή που έγινε, περισσότερο έχει τα χαρακτηριστικά αναγκαστικής αμυντικής πρωτοβουλίας, παρά σχεδιασμένης έναρξης ενός ελπιδοφόρου προεκλογικού αγώνα. Μια προσπάθεια διαχείρισης μιας αναμενόμενης δύσκολης «μετεκλογικής ημέρας», παρά παιάνα σιγουριάς, σάλπισμα νίκης.

Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, μπορεί να προσπάθησε να περάσει στα μέλη του ανώτατου κομματικού οργάνου μια αίσθηση αυτοπεποίθησης και ελπίδας, αλλά στην ομιλία του δεν έλειψαν σημεία που καταδεικνύουν την αγωνία και τις φοβίες του για τις διεργασίες προβληματισμού που έχουν αρχίσει στο κόμμα, και οι οποίες μπορεί μεν να μην έχουν τα χαρακτηριστικά ανταρσίας, αλλά σίγουρα περιλαμβάνουν σκεπτικισμό και ερωτηματικά για τις δικές του ευθύνες για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας διευκρινίζοντας ότι η αλλαγή Γραμματέα στο κόμμα σηματοδοτεί την νικηφόρα πορεία εν όψει τριών εκλογικών αναμετρήσεων μέσα στο 2019 (ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές και, κυρίως, βουλευτικές, «την μητέρα των μαχών», όπως την αποκάλεσε), δεν παρέλειψε ωστόσο να υπογραμμίσει με σημασία που δεν χρήζει ερμηνείας στο εσωκομματικό ακροατήριο ότι «σ’ αυτή τη μάχη δεν χωρούν δεύτερες σκέψεις, πολιτικές διαχείρισης ή ηττοπάθειες» , λες και κάποιες τέτοιες πολιτικές υποψιάζεται και τον ανησυχούν.

«Χρειαζόμαστε κόμμα δυνατό, ενωμένο, ανοιχτό στην κοινωνία, με εσωτερική δημοκρατία αλλά και πειθαρχία», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό είναι το δημοκρατικό μας εργαλείο, το δημοκρατικό μας όπλο, το μεγάλο μας πλεονέκτημα απέναντι στους αντιπάλους μας, που πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού

Αποτρέποντας με όλη την δημοκρατική αυστηρότητα αν χρειαστεί είτε προσωπικές στρατηγικές, είτε συσπειρώσεις χωρίς αρχές, και εκφάνσεις ατομικής ιδιοποίηση της συλλογικής κομματικής δουλειάς.
Αποκρούοντας τον κυβερνητισμό, και την εμπλοκή του κόμματος, ή οργανώσεών του, σε παιγνίδια που δεν έχουν σχέση ούτε με τις αρχές, ούτε με τις ιδέες μας».
Το στίγμα Σκουρλέτη

Ο νέος Γραμματέας, παλαιό κομματικό στέλεχος και στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα, με τον οποίον, όμως, δεν δίστασε να διαφοροποιηθεί σε συγκεκριμένες θέσεις, υπογράμμισε ότι μετά την έξοδο από τα μνημόνια, « δεν θα έχουμε το άλλοθι ότι δεν εφαρμόζουμε ένα δικό μας πρόγραμμα.» Να κάνουμε τις αναγκαίες προγραμματικές εμβαθύνσεις, σημείωσε και θύμισε ότι «είχαμε δώσει την υπόσχεση ότι θα ξαναπιάσουμε το νήμα των αναφορών μας».

Ο κ. Σκουρλέτης έστειλε μήνυμα ενότητας και συνεργασιών, φροντίζοντας όμως να σημειώσει με νόημα ότι είναι βέβαιο πως «ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη και εγώ σίγουρα δεν νιώθω έτσι. Αλλά ήρθε η ώρα, να δούμε τώρα τι έχουμε πει, για το διακριτό ρόλο του κόμματος».

Φίλης: Πάσχουμε από κυβερνητισμό

Ενδεικτική του προβληματισμού που επικρατεί στο κόμμα, είναι και η παρέμβαση του Νίκου Φίλη, στην οποία απαντώντας επί της ουσίας στην υπογράμμιση Τσίπρα για «ανάγκη απόκρουσης του κυβερνητισμού», τόνισε με έμφαση ότι «δεν θα πρέπει να ξεγελιόμαστε, πάσχουμε από κυβερνητισμό…», ενώ σε μια αποστροφή της παρέμβασής του και ως «σχόλιο» στην παρατήρηση Σκουρλέτη ότι, « δεν θα έχουμε το άλλοθι ότι δεν εφαρμόζουμε ένα δικό μας πρόγραμμα», υπογράμμισε ‘ότι η αλήθεια είναι ότι «έχουμε αναλάβει δεσμεύσεις με το μνημόνιο…».

Στροφή στο κόμμα…

Η έμφαση που θέλησε να δώσει ο κ. Τσίπρας με την στροφή προς το κόμμα (ανάλογες κινήσεις σε περιόδους κυβερνητικής κάμψης, έκανε και ο Αντρέας Παπανδρέου…) και την «επιστροφή» στις «ιδεολογικές» καταβολές του ΣΥΡΙΖΑ με τις οποίες κατέκτησε την εξουσία το 2015, ερμηνεύεται από κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και πολιτικούς παρατηρητές ως ένδειξη της (και προσωπικής) αγωνίας του για το μετεκλογικό τοπίο, ιδίως αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χάσει απλώς στις εκλογές, αλλά υποστεί στρατηγική ήττα.

Δεν είναι άνευ σημασίας οι αναφορές στην μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, με τις οποίες ο πρωθυπουργός επιχείρησε να «εμψυχώσει» τα στελέχη του. Υπερτονίζοντας τις μάχες που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα της αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας τόνισε με έμφαση ( και εμψυχωτικό τόνο… εν όψει της εκλογικής μάχης) ότι «η μεγάλη ανατροπή και πολιτική αλλαγή που έγινε το 2015 δεν ήταν αυτονόητο ότι θα συνέβαινε», σημειώνοντας ότι «ο ελληνικός λαός αναδείχθηκε σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων, ήταν ένα συλλογικό «ως εδώ και μη παρέκει» του λαού μας που ξανακίνησε τον τροχό της ιστορίας».

Η ΝΔ

Σε ανακοίνωσή της, η εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Σπυράκη ανέφερε:

«Ο κ. Τσίπρας είναι μάλλον ο τελευταίος Έλληνας που βλέπει μόνο επιτυχίες σε όσα έκανε η κυβέρνησή του από τον Ιανουάριο του 2015. Αρνήθηκε να αναλάβει και πάλι οποιαδήποτε ευθύνη. Από τα δισεκατομμύρια που φόρτωσε στους Ελληνες με τους πειραματισμούς του μέχρι και την εθνική τραγωδία στο Μάτι.

Αμετανόητος προσπάθησε και σήμερα να διχάσει. Δεν θα τον ακολουθήσουμε. Οσους μήνες του απομένουν, όσα πρόσωπα και αν ανακυκλώσει στο ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνησή του, κανέναν πια δεν πείθει. Ούτε καν τους συντρόφους του που τον χειροκρότησαν σαν από υποχρέωση.

Η μόνη αλήθεια που είπε σήμερα ο κ. Τσίπρας είναι ότι το κόμμα του είναι πλέον η απόλυτη προτεραιότητά του. Είναι η απόδειξη ότι το μόνο που τον απασχολεί είναι να κρατηθεί στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μετά την επερχόμενη ήττα του».

Το ΚΙΝΑΛ

Με αιχμηρό τρόπο σχολίασε και το Κίνημα Αλλαγής την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ όπου πρότεινε τον Π. Σκουρλέτη για γραμματέα του κόμματος.

«Ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε εσωκομματικές ανακατατάξεις για να ξεπεράσει τα προβλήματα του. Απομάκρυνε από την Κυβέρνηση τον κ.Σκουρλέτη για να διαχειριστεί μετά την καταστροφή στο Μάτι , την ήττα που έρχεται ως γραμματέας. Παιχνίδια μακριά από τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας» σημείωσε αιχμηρά το ΚΙΝΑΛ και κατέληξε: «Κανείς δεν ξεχνά τη ζημιά που ο ίδιος προκάλεσε στην χώρα. Ότι και να πει , ότι και να κάνει, έχει πια τελειώσει».

Το ΚΚΕ

Ιδιαίτερα καυστικό και αποδομητικό των κινήσεων Τσίπρα, ήταν το σχόλιο του ΚΚΕ:
«Η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να το παίξει ξανά αριστερός, μετά από 4 χρόνια μνημονίων και μέτρων, κοροϊδεύοντας ότι έδινε μάχες στα σαλόνια της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και του ΣΕΒ, είναι για γέλια.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η συνέχιση των μνημονίων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η υπογραφή μαζί τους ενός ακόμα μνημονίου και οι γονυκλισίες σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, είναι συνέχιση του “αξιακού φορτίου της αριστεράς”! Η τυμβωρυχία και ο αυτοεξευτελισμός σε όλο τους το μεγαλείο.

«Η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να το παίξει ξανά αριστερός, μετά από 4 χρόνια μνημονίων και μέτρων, κοροϊδεύοντας ότι έδινε μάχες στα σαλόνια της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και του ΣΕΒ, είναι για γέλια.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η συνέχιση των μνημονίων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η υπογραφή μαζί τους ενός ακόμα μνημονίου και οι γονυκλισίες σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, είναι συνέχιση του “αξιακού φορτίου της αριστεράς”! Η τυμβωρυχία και ο αυτοεξευτελισμός σε όλο τους το μεγαλείο.