Οι μισοί και πλέον φορολογούμενοι έχασαν τη ρύθμιση των 100 δόσεων

Εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων βρέθηκαν το 2016 πάνω από τους μισούς οφειλέτες του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ), αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο ηλεκτρονικών κατασχετηρίων και δεσμεύσεων των λογαριασμών τους εξαιτίας των ληξιπρόθεσμων χρεών τους.

Τα στοιχεία από την έκθεση του ΚΕΑΟ του τελευταίου τετραμήνου του προηγούμενου έτους είναι πλήρως απογοητευτικά. Από τους 75.958 που εντάχθηκαν στην ρύθμιση του Ν. 4321/2015 οι 40.142 την απώλεσαν, καθώς έπαψαν να καταβάλλουν με συνέπεια το ποσό της μηνιαίας δόσης.

Το κυνήγι του οφειλέτη που εντάσσεται στο ΚΕΑΟ έχει διάφορα στάδια και διαφορετικά μέσα άσκησης πίεσης. Η διαδικασία ξεκινά με την αποστολή «Πρόσκλησης τακτοποίησης οφειλών». Όσοι δεν ανταποκρίνεται στην πρόσκληση (εξόφληση ή διακανονισμό), αποστέλλεται η «Ατομική Ειδοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών» με την οποία ενημερώνεται ότι αν δεν ανταποκριθεί σε 20 ημέρες, τότε θα ξεκινήσει η διαδικασία της αναγκαστικής είσπραξης.

Στη συνέχεια οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ, εντοπίζουν τους οφειλέτες που δεν ανταποκρίθηκαν ούτε στην Ατομική Ειδοποίηση και τους αξιολογούν. Πριν από τη λήψη των αναγκαστικών μέτρων δημιουργείται το προφίλ του καθενός οφειλέτη με πληροφορίες από το ηλεκτρονικό σύστημα του ΚΕΑΟ, τη διασύνδεση με το Μητρώο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.) κ.λπ. Στη συνέχεια με κριτήρια καθορίζεται ο βαθμός εισπραξιμότητας και επισφάλειας κάθε οφειλής.

Μεταξύ των κριτηρίων που λαμβάνονται υπόψη είναι:

το ύψος της οφειλής: ανάλογα με το ύψος της οφειλής επιλέγεται και το κατάλληλο είδος μέτρου

η συμπεριφορά του οφειλέτη: αξιολογείται η στάση του οφειλέτη σε σχέση με την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του (π.χ. η καταβολή των τρεχουσών εισφορών και η παράλληλη καταβολή ανελλιπώς κάθε μήνα εύλογου ποσού «έναντι» ενισχύουν το προφίλ της αξιοπιστίας του οφειλέτη, και λειτουργούν υπέρ του)

– η παλαιότητα της οφειλής: εξετάζεται το χρονικό σημείο δημιουργίας των οφειλών, προκειμένου να εκτιμηθεί αν οφείλονται στην οικονομική κρίση, ή την εκ συστήματος αφερεγγυότητα του.