Οι μάσκες πέφτουν-Ευθύνες από Δημητριάδη σε Χριστόφια

Οι μάσκες πέφτουν. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης στρέφεται κατά του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, του ανθρώπου δηλαδή που τον διόρισε στη θέση, κατηγορώντας τον ότι έχει το κύριο βάρος για την κατάσταση της οικονομίας και των τραπεζών.

Παράλληλα, τον κατηγόρησε και για την καθυστέρηση στην συμφωνία για το μνημόνιο.

Πίεζε, είπε,  «ευγενικά» την κυβέρνηση Χριστόφια να συμφωνήσει σε … «Η ελπίδα που είχαμε για υποστήριξη από κάπου αλλού είναι αυτή που μας καθυστέρησε και μας οδήγησε σε ένα πολύ χειρότερο πρόγραμμα από ότι θα μπορούσαμε να είχαμε προηγουμένως. Ενημέρωνα τακτικότατα την προηγούμενη κυβέρνηση για τον κίνδυνο κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος και είναι αυτός ο λόγος που την πίεσα να αποδεχθεί να υποβάλει αίτηση για να μπει σε πρόγραμμα στήριξης από τον Ιούνιο. Η κατάσταση ήταν εμφανής από τότε».

Ως προς τη Λαϊκή Τράπεζας, ο διοικητής παραδέχτηκε ότι ήταν στον αναπνευστήρα από τον περασμένο Ιούνιο.Δεν μπορούσε όμως ο ίδιος να προχωρήσει σε διάλυση της ένα μόλις μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Ενημέρωνε, είπε, την κυβέρνηση Χριστόφια για την κατάσταση της τράπεζας, ενώ σημείωσε ότι ο δανεισμός της Λαϊκής από τον ELA ξεπέρασε τα 9 δις τον περασμένο Νοέμβριο και τον Ιανουάριο αλλά αφέθηκε στον αναπνευστήρα μέχρι να περάσουν οι προεδρικές εκλογές.

Η δανειοδότηση της, σημείωσε, είχε φτάσει να είναι το 60% του ΑΕΠ της Κύπρου.