Οι κυβερνητικοί ιατροί προειδοποιούν για δυναμικά μέτρα κατά του 68ου έτους

Σε περίπτωση που προωθηθεί η παράταση του ορίου αφυπηρέτησης των ιατρών στο 68 έτος της ηλικίας τους, οι κυβερνητικοι ιατροί εκφράζουν την ετοιμότητά τους για άμεση αντίδραση ακόμα και με δυναμικά μέτρα.

Σε ανακοίνωση η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών αναφέρει ότι τα κοινοβουλευτικά κόμματα δεν έχουν ασχοληθεί καθόλου με τα καίρια και καυτά προβλήματα των ιατρών, ενώ “έχουν υπογράψει το αίτημα της παράτασης του ορίου αφυπηρέτησης των κυβερνητικών ιατρών και προωθούν την ψήφιση του στη Βουλή, χρησιμοποιώντας το δήθεν σαν μνημονιακή απόφαση, η οποία όμως δεν υφίσταται”.

Σύμφωνα με την ΠΑΣΥΚΙ, τα βασικότερα αιτήματα/προβλήματα των ιατρών αφορούν: 1. Τη στελέχωση και καλύτερη λειτουργία των κλινικών στα νοσηλευτήρια, η οποία θα προκύψει, όπως αναφέρουν, με την αποπαγοποίηση των θέσεων προαγωγής (όπως αποφασίστηκε και για τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα) και με τη δημιουργία νέων θέσεων πρόσληψης ειδικών ιατρών (ειδικά σε κλινικές που φθίνουν) και όχι με την παράταση του ορίου αφυπηρέτησης στο 68ο έτος. 2. Τον κίνδυνο, με την παράταση στο 68ο έτος, οι έκτακτοι ιατροί του δημοσίου οι οποίοι είναι πέραν του 40% και καλύπτουν καίριες θέσεις στα νοσηλευτήρια (εργοδοτούμενοι με χαμηλόμισθα και αβέβαια συμβόλαια), να μην εργοδοτηθούν, για να παραμείνουν υψηλόβαθμοι ιατροί και διευθυντές κλινικών. 3. Τα “εξευτελιστικά ποσά” με τα οποία αμείβονται οι ιατροί των δημοσίων νοσηλευτηρίων στην υπερωριακή τους απασχόληση, ενώ υποχρεώνονται να μην εργάζονται μεταξύ 3:00 με 5:00μ.μ., γεγονός που δυσκολεύει την εξυπηρέτηση των πολιτών, χωρίς καν εξοικονόμηση χρημάτων.

Οι κυβερνητικοί ιατροί “θεωρούν ότι παραβιάζονται τα εργασιακά θέσμια τους, αφού δεν υπήρξε κοινωνικός διάλογος και ανταλλαγή απόψεων” και “σε περίπτωση που προωθηθεί η παράταση στο 68ον έτος, χωρίς να προηγηθεί συζήτηση και χωρίς να επιλυθούν τα βασικά τους προβλήματα, δηλώνουν την ετοιμότητα τους για άμεση αντίδραση, συμπεριλαμβανομένων ακόμη και των δυναμικών μέτρων”.