Οι ιδιωτικοποιήσεις στο επίκεντρο της συνάντησης Προέδρου με συνδικαλιστές

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό, με τη συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και του Υπουργού Συγκοινωνιών Τάσου Μητσόπουλου, οι εκπρόσωποι των συντεχνιών εξέφρασαν στον Πρόεδρο της δημοκρατίας την πάγια θέση τους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών στρατηγικής σημασίας.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, ΕΠΟΕΤ και ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ ανέφεραν ότι εξέφρασαν στον Πρόεδρο την ανάγκη για έναρξη διαλόγου με στόχο την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων, που θα αποτρέψουν τις ιδιωτικοποιήσεις, εξασφαλίζοντας παράλληλα στο κράτος τα 1,4 δισ. που προβλέπεται στο Μνημόνιο.

Ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου είπε ότι στη συνάντηση με τον Πρόεδρο δήλωσαν την αντίθεσή τους με την ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών στρατηγικής σημασίας, όπως είναι η ΑΗΚ, η Cyta και η ΑΛΚ.

Ο κ. Νεοφύτου σημείωσε ότι οι οργανισμοί αυτοί έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου, έχουν κάνει κοινωνική πολιτική κι έχουν στηρίξει το κράτος με εκατοντάδες εκατομμύρια.

Πρόσθεσε ότι οι ημικρατικοί οργανισμοί «μπορούν να συνεχίσουν το ρόλο τους και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη του τόπου, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες».

«Όσον αφορά τη δέσμευση που υπάρχει στο Μνημόνιο, έχουμε πει στον Πρόεδρο ότι είμαστε έτοιμοι μαζί με τους ημικρατικούς -εφόσον η Κυβέρνηση καλέσει σε διάλογο- να συζητήσουμε τρόπους εναλλακτικούς για εξεύρεση του 1,4 δισ. που προβλέπεται στο Μνημόνιο μέχρι το 2018», για να αποτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών, είπε ο κ. Νεοφύτου.

Προειδοποίησε παράλληλα ότι αν προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις θα δημιουργηθούν ολιγοπώλια και μονοπώλια που θα ελέγχονται από τον ιδιωτικό τομέα, κάτι που θα αποβεί σε βάρος των πολιτών, της κοινωνίας και της οικονομίας.

«Εκείνο που μας έχει υποσχεθεί ο Πρόεδρος είναι να συζητήσει μόνο το εύρος των ιδιωτικοποιήσεων και τη διασφάλιση των συμφερόντων των εργαζομένων», είπε.

Εξέφρασε ακόμα την πεποίθηση ότι η Βουλή «θα ενεργήσει με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτραπούν οι ιδιωτικοποιήσεις».

Εκ μέρους πέντε συντεχνιών της Cyta, ο ΓΓ της ΕΠΟΕΤ Αντρέας Ονησιφόρου είπε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα έμεινε εκτός του διαλόγου για τη διαμόρφωση του πλαισίου ιδιωτικοποιήσεων και απαίτησε έμπρακτη συμμετοχή των συντεχνιών σε διαρκή διάλογο για τη διαμόρφωση οποιοδήποτε αποφάσεων για το μέλλον των οργανισμών και των εργαζομένων.

Σημείωσε ακόμα ότι θα πρέπει να μελετηθούν οι εισηγήσεις για εναλλακτικούς τρόπους εξεύρεσης των 1,4 δισ., προσθέτοντας ότι «έχουμε κι εμείς τις δικές μας εισηγήσεις».

«Δηλώνουμε ότι αντιλαμβανόμαστε και σεβόμαστε τις μνημονιακές υποχρεώσεις του κράτους, απαιτούμε όμως από το κράτος να σεβαστεί τις δικές του υποχρεώσεις έναντι των οργανισμών και των εργαζομένων σε αυτούς», είπε.

Πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι απαιτούν διασφάλιση των συνταξιοδοτικών και συνταγματικών τους δικαιωμάτων μέσα από θεσμοθετημένες διαδικασίες, αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και νομοθετικές ρυθμίσεις.

Εκ μέρους της ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ ο Αλέκος Τρυφωνίδης ανέφερε ότι στη συνάντηση ο Πρόεδρος αναγνώρισε ότι μέσα από διάλογο είναι δυνατόν να εξεταστούν πολλαπλές λύσεις κι υπαλλακτικοί τρόποι.

«Δεν είναι βέβαιος ότι μπορούν να αποφευχθούν πλήρως οι ιδιωτικοποιήσεις, αλλά είναι βέβαιος ότι το εύρος των ιδιωτικοποιήσεων θα μπορεί να σμικρυνθεί με το διάλογο που θα κάνουμε κι αυτό είναι το πλέον ουσιαστικό που έχουμε από τη συνάντηση μαζί με τη διαβεβαίωσή του ότι τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων είναι κόκκινη γραμμή για το συνδικαλιστικό κίνημα και την Κυβέρνηση», είπε ο κ. Τρυφωνίδης.

Τονίστηκε στον Πρόεδρο, όπως ανέφερε, η πάγια θέση των συντεχνιών ότι οι ιδιωτικοποιήσεις σημαντικών ημικρατικών οργανισμών θα προσφέρουν πρόσκαιρο κέρδος στο κράτος, όμως διαχρονικά θα ζημιώσουν το κράτος, αλλά και τον Κύπριο πολίτη με την αύξηση των τιμών που θα επιφέρουν στα προϊόντα, όπως έγινε σε όλη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Αλέκο Τρυφωνίδη, ο Πρόεδρος αναγνώρισε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα «έχει και θα έχει ουσιαστικό ρόλο στην όλη πορεία που θα ακολουθήσουμε».
Πιστεύουμε ακράδαντα, είπε ο κ. Τρυφωνίδης, ότι «αν οι τρεις πυλώνες, συνδικαλιστικό κίνημα, Υπουργός Οικονομικών και διοικήσεις των οργανισμών, δώσουν ουσιαστική θέση στο διάλογο για υπαλλακτικούς τρόπους, θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τις ιδιωτικοποιήσεις».

Ερωτηθείς ποιες είναι οι προτάσεις που μπορούν να αποτρέψουν τις ιδιωτικοποιήσεις, είπε ότι θα είναι συνδυασμός επιλόγων και παραμέτρων. Είπε ακόμα ότι η συμμετοχή των ταμείων συντάξεως είναι μέσα στις εναλλακτικές επιλογές, όμως, υπέδειξε, δεν μπορούν από μόνα τους να επωμιστούν όλο το βάρος του 1,4δισ.

Στη συνάντηση επιδόθηκε στον Πρόεδρο υπόμνημα εκ μέρους των πέντε συντεχνιών της Cyta (ΕΠΟΕΤ, ΠΑΣΕ – ΑΤΗΚ, ΣΗΔΗΚΕΚ, ΑΣΕΤ – Cyta και ΣΕΠ-ΑΤΗΚ).