Οι επόμενοι 6-12 μήνες είναι καθοριστικοί για το Φυσικό Αέριο

Σε σημερινή διάσκεψη Τύπου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΥΚ αναφέρθηκε ότι, η εταιρεία δουλεύει αυτή τη στιγμή πυρετωδώς και στα δύο θέματα. Οι επόμενοι 6-12 μήνες, ελέχθη στη διάσκεψη Τύπου, θα είναι καθοριστικοί για το μέλλον της Κύπρου στον τομέα των υδρογονανθράκων

Σε πολύ καλό σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ) με την κοινοπραξία της Noble-Anver για το ενδεχόμενο διάθεσης ποσότητας φυσικού αερίου από το ισραηλινό Λεβιάθαν, ώστε να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες ποσότητες που θα καθιστούν βιώσιμη την ανέγερση χερσαίου τερματικού στην Κύπρο. Παράλληλα καθοριστικό θεωρείται το αποτέλεσμα των γεωτρήσεων της ENI για ανάπτυξη του τομέα στην Κύπρο.

«Έχουμε προχωρήσει πολύ στις τελευταίες τρεις συναντήσεις που έχουμε κάνει», είπε το μέλος του ΔΣ της ΕΥΚ Λένας Μυλωνάς, αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με τη Noble/Anver.

«Δουλεύουμε στην Κυβερνητική Συμφωνία, όπως ονομάζεται το συμβόλαιο που θα υλοποιήσει την αρχή του έργου», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για το κατά πόσο θα παραχωρηθούν επιπρόσθετες ποσότητες από το Λεβιάθαν έχουν φτάσει πολύ κοντά στην ολοκλήρωση.

Σημείωσε ότι η κοινοπραξία έχει ήδη συμφωνήσει τη διάθεση του 20% από τα αποθέματα του Λεβιάθαν για εξαγωγή στην Αίγυπτο, ωστόσο υπάρχουν και άλλα αποθέματα στο Λεβιάθαν και μπορεί η κοινοπραξία να αποφασίσει ανά πάσα στιγμή να τα διαθέσει για το τερματικό στην Κύπρο.

Η Πρόεδρος της ΕΥΚ Τούλα Ονουφρίου πρόσθεσε ότι γίνεται ήδη επικοινωνία με όλες τις πετρελαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο ώστε να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στο θέμα των διαπραγματεύσεων που γίνονται τώρα για το τεμάχιο “12”, αρχικά για κάποια Κυβερνητική Συμφωνία.

Παράλληλα η κ. Ονουφρίου υπενθύμισε ότι πέραν από τον παράγοντα Ισραήλ υπάρχει ανοικτή η επιλογή να προχωρήσει το τερματικό με τα κυπριακά αποθέματα, τα οποία υπάρχει η ελπίδα ότι θα μπορέσουν να επιβεβαιωθούν με τα προγράμματα γεωτρήσεων της ΕΝΙ και της Noble που έχουν επιταχυνθεί.

Καθοριστική η γεώτρηση της ΕΝΙ

Οι επόμενοι 6-12 μήνες θα είναι καθοριστικοί για το μέλλον της Κύπρου στον τομέα των υδρογονανθράκων, όπως τονίστηκε από την Πρόεδρο της ΕΥΚ.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα γεωτρήσεων της ΕΝΙ το οποίο ξεκινά από τον Σεπτέμβριο και προχωρά με 4 γεωτρήσεις.
«Θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις και πιο συγκεκριμένα δεδομένα που θα μας επιτρέψουν να λάβουμε σημαντικές αποφάσεις. Παράλληλα θα παρακολουθούμε όλες τις διεθνείς εξελίξεις, οι οποίες είναι μεταβαλλόμενες», ανέφερε.

Ο κ. Μυλωνάς σημείωσε ότι το ενδιαφέρον από τις εταιρείες Total και ENI δεν είναι καθόλου τυχαίο με βάση τις εμπειρίες και τη διεθνή πρακτική, προσθέτοντας ότι αποτελεί πολύ θετικό σημείο ότι έχουν επενδύσει οι δύο αυτές εταιρίες στα κυπριακά ύδατα.
Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε, η TOTAL επεξεργάζεται τα δικά της σεισμογραφικά δεδομένα και θα αρχίσει το πρόγραμμά της το 2015. Η NOBLE προγραμματίζει επιπρόσθετη γεώτρηση η οποία μελετάται αυτή τη στιγμή αν θα είναι επιβεβαιωτική ή αν θα είναι νέα γεώτρηση. Σημαντική θεωρείται και η συμφωνία μεταξύ Κύπρου – Ισραήλ για ανταλλαγή δεδομένων από τις γεωτρήσεις στις δύο χώρες, ώστε κάθε πλευρά να εμπλουτίσει τα δεδομένα της.

«Επειδή είναι πολλές οι γεωτρήσεις έχουμε αυξημένες πιθανότητες», δήλωσε το μέλος του ΔΣ της ΕΥΚ Κωνσταντίνος Νικολάου, ο οποίος εξήγησε παράλληλα ότι βάσει συμβολαίου ο τρόπος διοχέτευσης του φυσικού αερίου είναι στην ευχέρεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον

Από τα μέλη του ΔΣ της ΕΥΚ τονίστηκε ότι δεν θα πρέπει να καλλιεργούνται ψηλές προσδοκίες σε μια διαδικασία, η οποία χαρακτηρίζεται από ρίσκο.
«Η έρευνα υδρογονανθράκων είναι μια δυναμική δουλειά και τα πράγματα αλλάζουν με την πορεία των ερευνών. Η βιομηχανία και οι εταιρείες έχουν τη δική τους λογική», εξήγησε ο κ. Νικολάου.

Όπως είπε, πολλές φορές καλλιεργούνται προσδοκίες, οι ποίες διαψεύδονται ή έρχονται να αλλάξουν από την έρευνα, η οποία είναι μια δυναμική διαδικασία. Πρόσθεσε ότι η περιοχή της Λεβαντίνης που είναι στην κυπριακή ΑΟΖ έχει μεγάλες πιθανότητες να έχει κι άλλα αποθέματα.
Σε σχέση με την επένδυση στο τερματικό, ανέφερε ότι μπορεί να φτάσει στο μισό προϋπολογισμό του νησιού, σε μια δύσκολη περίοδο.

«Δεν θα γίνει αυτή η επένδυση για χάρη της επένδυσης, αλλά για να διευκολυνθούν τα πράγματα», δήλωσε.
Η κ. Ονουφρίου συμπλήρωσε ότι επειδή υπάρχει αβεβαιότητα στη βιομηχανία και κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων ποια θα είναι η ακριβής πορεία των πραγμάτων και πώς θα εξελιχθεί χρονικά. Γενικά, είπε, οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές και αυτό έρχεται και από τις εταιρείες που έχουν αποφασίσει να επενδύσουν με μεγάλο ρίσκο σε αυτές τις ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Εναλλακτικές επιλογές και πιθανές αγορές

Σε περίπτωση μη ευόδωσης του τερματικού θα υπάρξουν διάφορες λύσεις ανάλογα με το μέγεθος του κοιτάσματος. Το μέλος του ΔΣ Μάικ Ευθυμίου ανέφερε ότι οι εναλλακτικές λύσεις που προσφέρονται είναι η εξαγωγή αερίου στην Αίγυπτο, ενώ ο σταθμός υγροποίησης στο Βασιλικό, μπορεί να συνδυαστεί και με πλωτές εξέδρες επειδή το ένα δίνει διαφορετική ευελιξία από το άλλο.
«Πρώτος μας στόχος είναι να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το τερματικό, αλλά στη συνέχεια με την ανακάλυψη και νέων κοιτασμάτων μπορεί και είναι μια κατάλληλη επιλογή να υπάρξει συνδυασμός και πλωτών σταθμών υγροποίησης και χερσαίων», ανέφερε η κ. Ονουφρίου.

Όσον αφορά τους πιθανούς αγοραστές για το κυπριακό φυσικό αέριο, ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι η ΕΥΚ παρακολουθεί σε καθημερινή βάση τις τάσεις της αγοράς και οποιαδήποτε συμφωνία θα είναι στη βάση του μέγιστου συμφέροντος της Κύπρου. Σημείωσε ότι δεν έχουν αγκυροβολήσει σε οποιαδήποτε συμφωνία για πώληση του φυσικού αερίου.
Σε ερώτηση κατά πόσο η Κύπρος μπορεί να διασφαλίσει τις αγορές τις Άπω Ανατολής που θεωρούνται πιο κερδοφόρες, το μέλος του ΔΣ Θεόδωρος Τσακκίρης είπε ότι το καλύτερο που μπορεί να γίνει προς αυτή την κατεύθυνση είναι «να φέρουμε ασιατικούς πελάτες μέσα στις κοινοπραξίες». Πρόσθεσε ότι υπάρχει ήδη κάποια αρχική συζήτηση με σημαντικές ασιατικές εταιρείες και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η ΕΥΚ και το κράτος.

Τα συμβόλαια με τις εταιρείες

Υπάρχει μεγάλη βελτίωση στα συμβόλαια από τον πρώτο γύρο αδειοδοτήσεων στο δεύτερο λόγω των περαιτέρω γνώσεων που υπάρχουν, ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση το μέλος του ΔΣ Γιώργος Γεωργιάδης.

Εξήγησε ότι διαφοροποιήσεις στα συμβόλαια μπορούν να γίνουν στην πορεία των ερευνών, αν υπάρχει και αμοιβαία συμφωνία και ότι σε περίπτωση που ένα από τα δύο μέρη ζητήσει κάποια αλλαγή τότε υπάρχει μια διαδικασία πάρε -δώσε.
Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίστηκε, το συμβόλαιο μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και εταιρείας πρέπει να οδηγεί σε αμοιβαίο κέρδος, αφού όλο το ρίσκο των ερευνών το παίρνουν οι εταιρείες.
Επενδύσεις και θέσεις εργασίας

Υπάρχει ενδιαφέρον διεθνώς για επένδυση-χρηματοδότηση σε ένα έργο όπως το χερσαίο τερματικό όμως ο πιο βασικός παράγοντας είναι τα αποθέματα που θα βρεθούν, ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση η κ. Ονουφρίου.
«Όταν είμαστε σε σημείο που θα έχουμε επιβεβαιωμένα αποθέματα, τότε θα κινηθούν και οι μηχανισμοί για την εξεύρεση των κατάλληλων χρηματοδοτήσεων», πρόσθεσε.

Παράλληλα είπε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από μεγάλες διεθνείς εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες στον τομέα των υδρογονανθράκων, οι οποίες έχουν ήδη έχουν ανοίξει γραφεία στην Κύπρο και άρχισαν και προσλαμβάνουν προσωπικό. Σημείωσε ότι πρόσφατα ήρθε η εταιρεία Halliburton στο ΤΕΠΑΚ και προσέφερε θέσεις σε τέσσερις αποφοίτους Μηχανικής και Τεχνολογίας για να τύχουν διεθνούς εκπαίδευσης για 2 χρόνια, με σκοπό να επανέλθουν στην κυπριακή αγορά εργασίας.
Η κ. Ονουγφρίου είπε ότι υπάρχουν και πολλές άλλες εταιρείες που έρχονται στην Κύπρο, και ενθαρρύνεται η επαφή μαζί τους. Παρόλο που – όπως είπε – δεν είναι ώριμα τα πράγματα για να αρχίσουν να εργάζονται σε συγκεκριμένα έργα, αρχίζουν και τοποθετούνται με ανίχνευση, ενημέρωση, πιθανές συνεργασίες. Κάτι τέτοιο, είπε, δημιουργεί μεταφορά γνώσης σε τοπικές εταιρείες και νέες θέσεις και προοπτικές εργασίας για νέους στο συγκεκριμένο τομέα.

Στελέχωση ΕΥΚ

Η ΕΥΚ βρίσκεται σε φάση της ανάπτυξης στρατηγικής στελέχωσης της ΕΥΚ και στο τέλος της εβδομάδας, συγκεκριμένα την Κυριακή, θα προκηρυχθεί η θέση του Γενικού Διευθυντή τόσο στο εγχώριο όσο και στο ξένο Τύπο.

Η κ. Ονουφρίου ανέφερε ότι στην ΕΥΚ θα υπάρξει αριθμός προσλήψεων που θα απευθύνεται σε άτομα που έχουν εξειδικευμένη εμπειρία στο διεθνή χώρο. Στόχος της ΕΥΚ είναι να προσλάβει και νεότερα άτομα με πολύ ισχυρό ακαδημαϊκό υπόβαθρο που να μπορούν να ανταποκριθούν σε ένα καλό πρόγραμμα συνεχούς εκπαίδευσης.