Η Επ. Θεσμών θα συλλέξει στοιχεία για εκροές κεφαλαίων για πολιτικά πρόσωπα

Σε συνεδρία της μετά τις θερινές διακοπές η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, θα συλλέξει τα στοιχεία που κατέχουν Βουλευτές για εκροές κεφαλαίων από πολιτικά και κοινωνικά εκτεθειμένα πρόσωπα και θα τα υποβάλει στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για περαιτέρω διερεύνηση, αφού κατά την ενημέρωση της οποίας έτυχε σήμερα για το δειγματοληπτικό έλεγχο που διενήργησε η Κεντρική Τράπεζα δεν διαπιστώθηκε οτιδήποτε μεμπτό, γεγονός που δεν συνάδει με τις εκτιμήσεις των Βουλευτών όπως αυτές συνάγονται από τις πληροφορίες που διαθέτουν.

Η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζιη, ενημερώνοντας την Επιτροπή, εξήγησε ότι ο δειγματοληπτικός έλεγχος που διενεργήθηκε στις μετακινήσεις κεφαλαίων από τις τράπεζες κατά την κλειστή περίοδο ελέγχθηκε σε αντιπαραβολή με την πλατφόρμα μέσω της οποίας γίνονται οι πράξεις σε ευρώ και δεν εντοπίστηκε οτιδήποτε ύποπτο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών για ενδεχόμενες εικονικές συναλλαγές, που παρουσιάστηκαν ώστε να εγκριθούν εξαγωγές κεφαλαίων από την Κεντρική Τράπεζα, η Διοικητής είπε ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν μπορούσε και δεν είχε εξουσία να υπεισέλθει σε έλεγχο των αγορών αντικειμένων ή εμπορευμάτων.

Η κ. Γιωρκατζιη υπέδειξε στην Επιτροπή ότι το Τμήμα της Κεντρικής Τράπεζας που ενέκρινε την εξαγωγή κεφαλαίων λειτουργούσε υπό συνθήκες έντονης πίεσης καθώς υπήρχαν φορτία που χαλούσαν, υπήρχαν ανάγκες σε φάρμακα, παραγγελίες ευπαθών προϊόντων που έπρεπε να παραληφθούν.

Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με εσωτερική πληροφόρηση κάποιων ότι επερχόταν η διάσωση της Λαϊκής Τράπεζας με ίδια μέσα, σημείωσε ότι πριν τη 15η Μαρτίου 2013 δεν υπήρχαν περιορισμοί στις εκροές κεφαλαίων προς το εξωτερικό, και υπέδειξε πως ήταν γνωστό ότι ετοιμαζόταν νομοσχέδιο για τη διάσωση με ίδια μέσα. Είπε ακόμα πως υπήρξε σχετικό δημοσίευμα και στη Financial Times και διατύπωσε τη θέση ότι η εσωτερική πληροφόρηση – όπως αναφέρεται – δεν ήταν και τόσο εσωτερική.

Παρόλο που πληγώνει κάποιους επειδή δεν είχαν τη διορατικότητα να εκταμιεύσουν ή να μετακινήσουν τα κεφάλαια τους πριν τις 15 Μαρτίου, δεν υπάρχει κάτι μεμπτό σε βάρος όσων απέσυραν τα κεφάλαια τους, δήλωσε, λέγοντας ότι Πρέσβειρα από δυνατή χώρα σε συνάντηση που είχε μαζί της διερωτήθηκε γιατί οι Κύπριοι δεν έκανα διασπορά καταθέσεων τους ώστε να διασφαλιστούν με τα 100.000 εγγυημένα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Φειδίας Σαρίκας είπε ότι η διαπίστωση της Διοικητού ότι ο δειγματοληπτικός έλεγχος δεν έδειξε οτιδήποτε μεμπτό αναφορικά με τις εκροές κεφαλαίων για όλες τις περιόδους, αφορά ένα τυπικό έλεγχο. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή προτίθεται να προχωρήσει περαιτέρω τον έλεγχο και να ενημερώσει τους πολίτες για πιθανές εκροές από πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα και μετά τις διακοπές οι Βουλευτές θα καταθέσουν στοιχεία για ύποπτες εκροές, τα οποία θα διερευνήσει η Κεντρική Τράπεζα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού είπε πως σε ό,τι αφορά τις εκροές για την κλειστή περίοδο (16 με 26 Μαρτίου 2013 ), πέραν των στοιχείων που έδωσαν οι εμπορικές τράπεζες στην Κεντρική Τράπεζα για τις εκροές την κλειστή περίοδο, η Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε δειγματοληπτικό έλεγχο, στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα Target 2, ο οποίος δεν έδειξε τίποτε το μεμπτό είτε για πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, είτε για άλλους.

Συνεχίζοντας ανέφερε πως αυτό δεν σημαίνει ότι σε άλλες περιόδους δεν έγιναν ηθικά μεμπτές.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι όλοι οι μεγάλοι πελάτες ελεγκτικού οίκου που συνεργάζονταν με το Υπουργείο Οικονομικών όπως και πελάτες συγκεκριμένων δικηγορικών γραφείων μετέφεραν τα κεφάλαια τους στο εξωτερικό, επειδή κατείχαν πληροφόρηση για το επερχόμενο κούρεμα.

Εξέφρασε λύπη επειδή, όπως ανέφερε, παρά τις προσπάθειες της Κεντρικής Τράπεζας το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό. Πρόσθεσε ότι είναι γνωστό στους πάντες ότι υπάρχουν κραυγαλέες περιπτώσεις εκροών, οι οποίες κατ’ ελάχιστο έπρεπε να εξετασθούν σε επίπεδο ηθικής τάξης.

Είπε ακόμα ότι εκκρεμεί το νομικό ερώτημα εάν τα ποσά που μετακινήθηκαν στο εξωτερικό πέρασαν από τον έλεγχο του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν είπε ότι από τη συζήτηση προέκυψε ότι υπάρχουν ζητήματα που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης και ξεκαθαρίσματος.

Ανέφερε ότι υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να εξετασθούν όπως η εκδοχή εταιρείες του ιδίου ιδιοκτήτη να πωλούσαν η μία στην άλλη προϊόντα ή υπηρεσίες κατά τρόπο που να βγαίνουν χρήματα στο εξωτερικό.

Ο Βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε μετά τη συνεδρία ότι είναι ξεκάθαρο και εμφανές ότι με προνομιακό τρόπο κάποιοι αξιοποίησαν πληροφορίες που δεν ήταν γνωστές στο πλατύ κοινό.