Οι επιστήμονες  είναι επιφυλακτικοί για την αποτελεσματικότητα του AstraZeneca σε άτομα άνω των 55 ετών

Την ώρα που αρκετές κυβερνήσεις των κρατών – μελών της ΕΕ, όπως της Ελλάδας, της Αυστρίας και της Δανίας επιθυμούν να υπάρξει μια ταχεία έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca, το οποίο θα συμβάλει στον μαζικό εμβολιασμό των πολιτών, το πιθανό «πράσινο φως» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση τις προτεραιότητες των σχεδίων εμβολιασμού.

Η αίτηση της βρετανο-σουηδικής εταιρείας που παράγει το εν λόγω εμβόλιο, για την έγκρισή του εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατατέθηκε την περασμένη Τρίτη και η συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής για τα Φαρμακευτικά Προϊόντα Ανθρώπινης Χρήσης (CHMP) του ΕΜΑ αναμένεται να λάβει χώρα την 29η Ιανουαρίου. Ωστόσο, στο παρασκήνιο εκφράζονται έντονες επιφυλάξεις, καθώς ειδικοί επιστήμονες δεν μπορούν να καταλήξουν για την αποτελεσματικότητα που θα έχει το εμβόλιο της AstraZeneca σε άτομα άνω των 55 ετών, ενώ τα εμβόλια των ανταγωνιστικών εταιριών, ήτοι των BioNTech-Pfizer και Moderna, παρόλο που είναι πολύ ακριβότερα και απαιτούν δύσκολες συνθήκες αποθήκευσης, έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικά.

Τόσο στο Άμστερνταμ, όπου βρίσκεται η έδρα του ΕΜΑ, όσο και στις Βρυξέλλες υπάρχουν ανησυχίες ότι ενδέχεται να υπάρξουν προβλήματα στη διαδικασία έγκρισης του τρίτου αυτού εμβολίου τα οποία εντοπίζονται στο κατά πόσον θα λάβει πλήρη έγκριση ή περιορισμένη, δηλαδή για άτομα κάτω των 65 ετών. Για ορισμένους εμπειρογνώμονες του EMA, οι οποίοι λαμβάνουν τις αποφάσεις τους ανεξάρτητα και δεν δέχονται πολιτικές πιέσεις, τα δεδομένα από τη σειρά δοκιμών το φθινόπωρο δεν επαρκούν προς το παρόν για πλήρη έγκριση. Για άτομα άνω των 65 ετών, η αποτελεσματικότητά του δεν έχει αποσαφηνιστεί, σε αντίθεση με τα εμβόλια της Biontech και της Moderna, τα οποία έχουν αποτελεσματικότητα άνω του 90%.

Σε περίπτωση περιορισμένης έγκρισης από τον EMA, πιθανότατα θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στα σχέδια εμβολιασμού στην ΕΕ. Τα άτομα άνω των 55 ετών ή των 65 θα πρέπει να συνεχίσουν να εμβολιάζονται με τις διαθέσιμες δόσεις των Biontech και Moderna.

Οι Βρετανοί, λόγω της κούρσας του εμβολιασμού, ενέκριναν το εμβόλιο της AstraZeneca ανεξαρτήτως ηλικίας. Από την άλλη πλευρά, η Ιταλία έχει δηλώσει ότι μελετά τη δυνατότητα να τα χορηγήσει μόνο σε άτομα κάτω των 55 ετών, κατά προτεραιότητα σε εκπαιδευτικούς, αστυνομικούς και σε άνδρες και γυναίκες των άλλων σωμάτων ασφαλείας. Οι πολίτες άνω των 55 ετών θα συνεχίσουν να εμβολιάζονται με τα εμβόλια της Biontech και της Moderna.

Αντίστοιχες επιφυλάξεις υπάρχουν και στη Γαλλία όπου μέλη της Haute Autorité de santé (HAS), της εθνικής αρχής για τα φάρμακα, καθώς θεωρείται ότι ενδεχομένως ο ΕΜΑ να καθυστερήσει την απόφασή έως ότου η AstraZeneca παρέχει περισσότερα δεδομένα.