Οι δείκτες της οικονομίας ειναι θετικοί – Σταθεροποιούνται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Τζον Χούρικαν εξέφρασε τη θέση ότι σταθεροποιούνται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Τράπεζας Κύπρου, εξέφρασε

Ο κ. Χούρικαν στο πλαίσιο συνεδρίου με τίτλο: “The future of Asset Management in Cyprus – Greece” που διοργάνωσε στη Λευκωσία η C.Y Actuaries, ο κ. Χούρικαν σημείωσε την ανάγκη αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κακίζοντας, ταυτόχρονα τις προηγούμενες πρακτικές δανεισμού.Ανέφερε ότι η Τράπεζα Κύπρου αποδίδει και κάνει σημαντικά βήματα προόδου, προσθέτοντας, ωστόσο ότι είναι πολλά ακόμα αυτά που πρέπει να γίνουν.

Ο κ. Χούρικαν υπογράμμισε ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης απέναντι στο τραπεζικό σύστημα είναι το μεγάλο στοίχημα, ενώ συνέδεσε την πορεία της Τράπεζας Κύπρου με την πορεία της οικονομίας, λέγοντας ότι οι δείκτες της οικονομίας είναι θετικοί.
Ο κ. Χούρικαν είπε πως στην Κύπρο πρέπει να αξιοποιηθεί περισσότερο ο τομέας του τουρισμού και αναφέρθηκε στην ανάγκη αποκατάστασης της Κύπρου ως χρηματοοικονομικού κέντρου υπηρεσιών, λέγοντας επίσης ότι θα πρέπει να επεκταθεί πέραν των δύο αγορών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου είπε πως το κόστος δανεισμού στην Κύπρο είναι υψηλό, ενώ για τη μετοχή της Τράπεζας, είπε αυτή θα αρχίσει να τυγχάνει επαναδιαπραγμάτευσης στο ΧΑΚ εφόσον ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Σε ερώτηση κατά τη διάρκεια του συνεδρίου για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο κ. Χούρικαν είπε ότι επιδιώκουμε όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μέσα στο πλαίσιο που μας επιτρέπει η νομοθεσία που έχουμε βρει και του δανείου που έχουμε ενώπιον μας.

“Εμείς είμαστε συμπονετικοί στο κατώτερο όριο, που μας επιτρέπει το δάνειο και είμαστε επιθετικοί στο όριο. Αν βρούμε μια βιώσιμη επιχείρηση θα θέλαμε να δούμε ότι η βιώσιμη επιχείρηση μπορεί να επιβιώσει και να κάνουμε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση για να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι θα παραμείνουν σε απασχόληση. Αν βρούμε μια μη βιώσιμη επιχείρηση θα προχωρήσουμε στην εκτέλεση των εξασφαλίσεων που καλύπτουν τα δάνεια μας”, είπε.
Ο κ. Χούρικαν είπε πως υπάρχουν αποτελέσματα. “Αν δείτε τα στατιστικά στοιχεία συνολικά, θα δείτε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να σταθεροποιούνται και η πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε να προσπαθούμε προς αυτή τη κατεύθυνση, αλλά και να βελτιώσουμε αυτή τη θέση”, πρόσθεσε.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου είπε πως δεν ισχύει ότι τίποτα δεν γίνεται, αλλά αυτό που ισχύει είναι ότι εργαζόμαστε στα δάνεια ένα προς ένα, μέσα στο πλαίσιο που της κυπριακής νομοθεσίας, η οποία, όπως είπε, είναι πολύ φτωχή.
“Θέλουμε και χρειαζόμαστε μια αλλαγή στη νομοθεσία που θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε τη θέση μας στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια”, είπε, σημειώνοντας ότι κάνουν το παν για να ανακτήσουν αυτά τα δάνεια. Ανέφερε, εξάλλου, ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στους μεγαλοοφειλέτες.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Χούρικαν είπε ότι πρέπει να υλοποιηθούν μια σειρά από θέματα, ώστε η τράπεζα να επιστρέψει κέρδη στους μετόχους της και το πρώτο είναι να αποκατασταθεί η αξιοπιστία στο τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του. “Ο τραπεζικός τομέας αφορά την εμπιστοσύνη. Χρειάζεται εγώ αλλά και εσείς να αποκαταστήσετε την εμπιστοσύνη στην τράπεζα αλλά και η Κύπρος χρειάζεται να επιστρέψει σε συνθήκες εμπιστοσύνης στο τραπεζικό της σύστημα”, είπε.
Πρόσθεσε ότι η Τράπεζα κάνει βήματα προόδου, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία επαναπατρισμού κεφαλαίων.