Οι Γερμανοί και το μυστικό του κρυμμένου χρυσού

Από τη Γερμανία στη… Νέα Υόρκη,σε θυρίδες υποκαταστήματος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας … Εκεί φυλάσσονται οι μισές ράβδοι χρυσού της Γερμανίας, συνολικού βάρους 3.400 τόνων.

Χρειάσθηκαν πολλές επίμονες συζητήσεις για τον κίνδυνο να πέσει ο χρυσός σε «ξένα χέρια»,για να αποκαλύψει η Bundesbank, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, το μεγάλο μυστικό της τοποθεσίας φύλαξής του.

O Καρλ-Λούντβιχ Τίλε, στέλεχος της κεντρικής τράπεζας, αποκάλυψε ότι οι 1.536 τόνοι χρυσού της Γερμανίας φυλάσσονται, χωρίς καταβολή ενοικίου, σε θυρίδες του υποκαταστήματος της Fed (Ομοσπονδιακής Κεντρικής τράπεζας) στη Νέα Υόρκη, ενώ με τους ίδιους όρους ,άλλοι 374 τόνοι φυλάσσονται σε θυρίδες της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας. Άλλοι 450 τόνοι φυλάσσονται στην Τράπεζα της Αγγλίας, στην οποία, πάντως, καταβάλλονται ετησίως 500.000 ευρώ.Στη Γερμανία παραμένουν 1.036 τόνοι  χρυσού…ποσότητα που αποτιμάται απο την Παγκόσμια Τράπεζα στα 143 δις ευρώ. Λίγο μικρότερη δηλαδή από το ΑΕΠ του Πακιστάν.

Μήπως υπάρχει κάτι ύποπτο αναρωτιούνται οι Γερμανοί; Γιατί ο χρυσός της χώρας δεν επαναπατρίζεται; Απολύτως αναιτιολόγητα όλα αυτά, απαντά ο Τίλε. «Μετά το 2000 επαναπατρίσαμε 930 τόνους χρυσού από το Λονδίνο στη Φρανκφούρτη, λιώσαμε αυτήν την ποσότητα του πολύτιμου μετάλλου δημιουργώντας νέες ράβδους του. . . δεν μάς έλειπε κατά την παραλαβή ούτε ένα γραμμάριο”.

Και γνωστοποίησε απόφαση να επαναπατριστούν τα επόμενα τρία χρόνια 150 τόνοι χρυσού.