Οι Γαλλικές Αρχές απέτρεψαν τρομοκρατική επίθεση με τοξικό χημικό ή εκρηκτικά

Πιθανή τρομοκρατική επίθεση με τοξικό αέριο ρικίνης ή εκρηκτικά απέτρεψαν οι Γαλλικές Αρχές.

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Ζεράρ Κολόμπ, συνελήφθησαν δύο αδέλφια.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM ο Κολόμπ είπε ότι η επίθεση απετράπη λίγες μέρες πριν το τρομοκρατικό χτύπημα ισλαμιστής εξτρεμιστή με μαχαίρι στην καρδιά του Παρισιού, κατά το οποίο σκοτώθηκε ένα άτομο και τραυματίστηκαν άλλα πέντε.

«Ήταν δύο νεαροί αιγυπτιακής καταγωγής που ετοιμάζονταν να κάνουν επίθεση είτε με εκρηκτικά, είτε με ρικίνη, αυτό το τρομερά ισχυρό δηλητήριο», είπε ο Γάλλος υπουργός αποκαλύπτοντας ότι τα δύο αδέλφια είχαν στην κατοχή τους οδηγίες για την κατασκευή δηλητηρίου. Ωστόσο, δεν έδωσε λεπτομέρειες για το που ή πότε ακριβώς συνελήφθησαν.

Η Ρικίνη προέρχεται από τους κόκκους του φυτού Ricinus communis, από το οποίο εκχυλίζεται το καστορέλαιο, ενώ η ρικίνη μένει στην ίνα. Είναι μια γλυκοπρωτεΐνη που εμποδίζει την πρωτεϊνοσύνθεση στο κύτταρο, προκαλώντας κυτταρικό θάνατο. Η μέση θανατηφόρος δόση (LD50) με χορήγηση από το στόμα είναι 1-20mg και πολύ μικρότερη με εισπνοή ή ένεση.

Χρησιμοποιήθηκε το 1978 στη δολοφονική επίθεση κατά του Βούλγαρου αντιφρονούντα Γκιόργκι Μακρόφ, ο οποίος πέθανε τρεις μέρες αργότερα στο νοσοκομείο.