Οι Βρυξέλλες κατηγορούν την Τερέζα Μέι για εκβιασμό σε θέματα ασφάλειας

Ως ωμό εκβιασμό εξέλαβαν στις Βρυξέλλες την προειδοποίηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού ότι η αποτυχία επίτευξης συνολικής συμφωνίας για το Brexit θα έχει ως αποτέλεσμα την εξασθένηση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του εγκλήματος.

Αλλά και Βρετανοί βουλευτές θεωρούν ότι η Τερέζα Μέι χρησιμοποιεί το θέμα της ασφάλειας ως «διαπραγματευτικό ατού» για να αποσπάσει μια ευνοϊκή εμπορική συμφωνία εκστομίζοντας «ωμές απειλές» προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Στην επιστολή που παραδόθηκε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, η βρετανίδα πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι η βασική επιθυμία της κυβέρνησής της είναι να διατηρήσει μια «βαθιά και ειδική σχέση» με την Ένωση των 27.

Αλλά η συντηρητική πρωθυπουργός επισημαίνει ότι η τελική συμφωνία για το διαζύγιο θα πρέπει να περιλαμβάνει τη συνεργασία στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας προειδοποιώντας ξεκάθαρα για τις επιπτώσεις μιας αποτυχίας των διαπραγματεύσεων.

«Εάν, ωστόσο, φύγουμε απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, θα πρέπει να συναλλασσόμαστε με τους όρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Στον τομέα της ασφάλειας, η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας θα σημάνει ότι η συνεργασία μας στη μάχη κατά του εγκλήματος και της τρομοκρατίας θα αποδυναμωθεί», γράφει η Τερέζα Μέι.

Ο επικεφαλής του ευρωκοινοβουλίου στις διαπραγματεύσεις για τo Brexit, Γκι Φέρχοφστατ, απάντησε ότι οι ευρωβουλευτές δεν θα αποδεχθούν οποιαδήποτε απόπειρα του Ηνωμένου Βασιλείου να χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί την ισχύ του στον στρατιωτικό τομέα και εκείνο της συλλογής πληροφοριών, υπογραμμίζοντας τις επιπλοκές που θα συναντήσει η Βρετανίδα πρωθυπουργός στην επίτευξη μιας ομαλής εξόδου απ’ την ΕΕ.

Ο επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου στις διαπραγματεύσεις για τo Brexit, Γκι Φέρχοφστατ

«Προσπάθησα να φερθώ ως τζέντλεμαν απέναντι σε μια κυρία και δεν χρησιμοποίησα, ούτε σκέφθηκα να χρησιμοποιήσως τη λέξη εκβιασμός», είπε ο Φέρχοφστατ. «Νομίζω ότι η ασφάλεια των πολιτών μας είναι πάρα πολύ σημαντική για να αρχίσουμε την ανταλλαγή του ενός με το άλλο. Αμφότερα είναι απολύτως αναγκαία στη μελλοντική μας σχέση χωρίς να διαπραγματευόμαστε αυτό αντί εκείνου».

Οργισμένος εμφανίστηκε και ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών στην ευρωβουλή, Τζιάνι Πιτέλα: «Είναι εξοργιστικό να παίζεις με τις ζωές των ανθρώπων σ’ αυτές τις διαπραγματεύσεις. Δεν έκανε καλή αρχή η Τερέζα Μέι. Είναι σαν εκβιασμός, αλλά η ασφάλεια είναι καλή για όλους τους πολίτες μας, δεν είναι διαπραγματευτικό χαρτί. Ελπίζουμε ότι η Τερέζα Μέι θα επανέλθει στο σωστό δρόμο… Δεν ήταν έξυπνη κίνηση αυτή.»

H Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών, Άμπερ Ραντ, επέμεινε ότι το Λονδίνο «δεν απείλησε» κι ότι είναι χωριστές οι συνομιλίες για το εμπόριο και την ασφάλεια, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο νέας διαπραγμάτευσης μετά το Brexit.

H Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών, Άμπερ Ραντ

«Αν δείτε για παράδειγμα τη Europol, εμείς συνεισφέρουμε τα περισσότερα στη Europol. Αν φύγουμε απ’ αυτήν θα πάρουμε και τις πληροφορίες μας μαζί μας. Γεγονός είναι ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θέλουν να συνεχίσουμε να δίνουμε πληροφορίες, γιατί συνεισφέρουμε στην ασφάλεια κι άλλων ευρωπαϊκών χωρών», είπε η Ραντ.

Απαντώντας στις αιτιάσεις των Ευρωπαίων για εκβιασμό, αλλά και στα σχόλια της Μέρκελ για τη συγκυρία των συνομιλιών, βρετανική κυβερνητική πηγή είπε ότι πρόκειται για την «έναρξη μιας διαπραγμάτευσης», αρά δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα συμβαλλόμενα μέρη υιοθετούν σκληρή γραμμή.

Για τον ηγέτη των Φιλελευθέρων στη Βρετανία, Τιμ Φάλον, ο συσχετισμός από την Μέι των θεμάτων ασφαλείας με τις συνομιλίες για τις εμπορικές σχέσεις ακούγονται ως «ωμή απειλή» απόσυρσης της συνεργασίας αν η ΕΕ δεν προσφέρει στο Λονδίνο μια αρκετή καλή εμπορική συμφωνία.

Η Ιβέτ Κούπερ, εξέχον στέλεχος του Εργατικού Κόμματος, είπε ότι θα ήταν «επικίνδυνο» για τη Βρετανία να φύγει απ’ την ΕΕ χωρίς συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας. «Δεν πρέπει να προσπαθεί [η Μέι] να το χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί. Δεν είναι απειλή για την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά μια πράξη αυτοτραυματισμού», δήλωσε.