Οι Βρετανοί πολιτικοί υπέρ περιοσμών στα επιδόματα κοινοτικών μεταναστών

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βρετανίας Νικ Κλεγκ, χαρακτήρισε  «Λογική» την εξέταση της επιβολής περαιτέρω περιορισμών στα επιδόματα πρόνοιας που μπορούν να διεκδικούν στη χώρα κοινοτικοί μετανάστες.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, είπε ότι βρίσκει σωστό να πρέπει οι Ευρωπαίοι μετανάστες να υποβάλλονται σε δοκιμασίες πριν φτάσουν να διεκδικούν κρατικά επιδόματα. Τόνισε ότι οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν σε συνεννόηση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη ώστε να αποφευχθούν αντίποινα για Βρετανούς που ζουν σε άλλες χώρες-μέλη της Ένωσης.

Ο ηγέτης του μικρότερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, των Φιλελεύθερων Δημοκρατών σημείωσε ότι δεν υποστηρίζει τον αποκλεισμό της Βρετανίας ως προορισμό για μετανάστες, καθώς αυτό θα έκανε τη χώρα «φτωχότερη, με αυξανόμενη ανεργία και με λιγότερη επιρροή στον κόσμο αφού θα την αποτραβούσε από την ΕΕ».

Οι δηλώσεις Κλεγκ, που θεωρείται ο πιο ανεκτικός πολιτικός ηγέτης στη Βρετανία σε θέματα μετανάστευσης, ήρθαν λίγο μετά την αποκάλυψη του υπουργού Εργασίας και Συντάξεων Ίαν Ντάνκαν-Σμιθ στους Sunday Times ότι συζητά με ομολόγους του από την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Φιλανδία και την Ολλανδία για την αλλαγή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να περιοριστεί η πρόσβαση κοινοτικών μεταναστών στο σύστημα επιδομάτων πρόνοιας των χωρών-μελών της ΕΕ.

«Υπάρχει μία όλο και μεγαλύτερη αύξηση της ανησυχίας για το θέμα της μετανάστευσης και η Βρετανία βρίσκεται ακριβώς στη μέση μιας μεγάλης ομάδας χωρών που λένε “φτάνει πια”», είπε στην εφημερίδα ο κ. Ντάνκαν-Σμιθ. Ο Βρετανός υπουργός πρόσθεσε ότι το Λονδίνο θα έπρεπε να απαιτεί από τους μετανάστες να δείχνουν ότι είναι «αφοσιωμένοι στη χώρα» και ότι «συνεισφέρουν» σε αυτήν. Υπό το σκεπτικό αυτό πρότεινε το πάγωμα πρόσβασης στο σύστημα κρατικών κοινωνικών επιδομάτων για τους μετανάστες για περίοδο έως και δύο ετών.

Η σκιώδης υπουργός Εργασίας και Συντάξεων των Εργατικών Ρέιτσελ Ριβς σχολίασε ότι το κόμμα της είναι «υπέρ» των προσπαθειών της κυβέρνησης να συνεργαστεί με άλλες χώρες για τον περιορισμό των επιδομάτων για τους Ευρωπαίους μετανάστες.

Ο ηγέτης του άκρως ευρωσκεπτικιστικού Κόμματος Ανεξαρτησίας Νάιτζελ Φάρατζ έχει ταχθεί υπέρ της απαγόρευσης πρόσβασης των μεταναστών στο σύστημα επιδομάτων για πέντε χρόνια. Ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κρις Γκρέιλινγκ έχουν δηλώσει πως θα έπρεπε να υιοθετηθεί μια διετής περίοδος απαγόρευσης.

Στις αρχές του μήνα τέθηκε σε ισχύ στη Βρετανία η απαγόρευση διεκδίκησης επιδόματος ανεργίας από τους Ευρωπαίους μετανάστες για τους πρώτους τρεις μήνες.

Η συζήτηση για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων μεταναστών στη Βρετανία αναζωπυρώθηκε μετά την άρση των επταετών περιορισμών για τους Βούλγαρους και Ρουμάνους μετανάστες με την αρχή του νέου έτους.

Ο αρμόδιος επίτροπος Λάζλο Άντορ επανέλαβε μέσω του ραδιοφώνου του BBC ότι οι Ευρωπαίοι μετανάστες προσφέρουν περισσότερα στη βρετανική οικονομία από όσα λαμβάνουν.

Εν τω μεταξύ, 95 βουλευτές των Συντηρητικών καλούν με επιστολή τους τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να δώσει στη Βουλή των Κοινοτήτων το δικαίωμα άσκησης βέτο επί νομοθεσιών της ΕΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ απέρριψε το αίτημά τους, λέγοντας ότι εθνικά βέτο θα καθιστούσαν μη λειτουργική την ενιαία αγορά.