Οι βουλευτές εντοπίζουν μείωση στεγαστικών παροχών στον Προϋπολογισμό του 2014

Επιπτώσεις στη στεγαστική πολιτική και την πολιτική στέγασης των προσφύγων θα έχει ο περιορισμός των δαπανών και η μείωση στον Προϋπολογισμού του Υπουργείου Εσωτερικών με βάση τις διαπιστώσεις Βουλευτών, μετά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου για το 2014 από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος σε δήλωση μετά τη συνεδρία, είπε ότι ο προϋπολογισμός του Υπουργείο Εσωτερικών είναι προϋπολογισμός λιτότητας και ανέφερε ότι πρόκειται για Υπουργείο που έχει τον πρώτο λόγο στην ανάπτυξη καθώς είναι υπό την αρμοδιότητα του πολλοί τομείς ανάπτυξης και τομείς όπως η τοπική αυτοδιοίκηση που αντιμετώπιζαν προβλήματα σε καλές εποχές και σήμερα αποτελεί άθλο που καλούνται να λειτουργήσουν σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Ο κ. Παπαδόπουλος διατύπωσε τη θέση ότι απαιτούνται ριζικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στον τρόπο λειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών και ανέφερε ότι σημειώνεται η εξαγγελθείσα επιτάχυνση των διαδικασιών για τις πολεοδομικές άδειες και άδειες οικοδομής και ότι είναι σημαντικός παράγοντας η προσέλκυση επενδύσεων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών ανέφερε ότι εκφράστηκαν ανησυχίες για την πρόσθετη αποκοπή 11% στη κρατική χορηγία προς τους Δήμους, που όπως είπε σωρευτικά με τις περικοπές που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια αυτές φθάνουν το 30%. Πρόσθεσε ότι καμιά εισήγηση για λύσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να τίθεται εκτός συζήτησης.

Διατύπωσε δε τη θέση ότι σε ένα νησί των 700.000 κατοίκων είναι αδιανόητο να έχουμε 40 δήμους.

Αφού ανέφερε ότι εκφράστηκαν ανησυχίες από τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών για τις περικοπές στα στεγαστικά προγράμματα είπε ότι «σημειώνεται ενδεικτικά πως το 2011 το κονδύλι για τα στεγαστικά προγράμματα ανερχόταν στα 127 εκ. ευρώ, ενώ στο προϋπολογισμό του 2014 είναι 60 εκ.».

«Από τα 67 εκ που έχουν αποκοπεί από το 2011 και μετά, στον Προϋπολογισμό του 2014 αποκόπηκαν μόνο 11 εκ καθώς τα υπόλοιπα 56 εκ. αποκόπηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση σε προηγούμενους προϋπολογισμούς», ανέφερε.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ακόμα ότι αναμένεται πως σύντομα θα τεθούν ενώπιον της Βουλής νομοθεσίες που θα επιβάλουν εισοδηματικά κριτήρια στις στεγαστικές παροχές προς τους πρόσφυγες και ανέφερε ότι αναμένεται από το Υπουργείο Εσωτερικών ο κατάλογος με τα προωθούμενα εισοδηματικά κριτήρια.

Η Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα δήλωσε ότι παρατηρείται ότι τα στεγαστικά προγράμματα εγκαταλείπονται το ένα μετά το άλλο και ανέφερε πως η ερώτηση που τίθεται είναι για τους νέους ανθρώπους, που είναι αυτοί που βλάπτονται περισσότερο από ότι οι άλλες ηλικιακές ομάδες.

Αναφορικά με τη στεγαστική πολιτική και τις χορηγίες, είπε ότι ο Υπουργός παρέπεμψε στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο του 2014 και πρόσθεσε ότι ραγδαία μείωση σημειώνεται και στα στεγαστικά προγράμματα για τους πρόσφυγες,

Η κ. Μαυρονικόλα ανέφερε ότι το 2011 το κονδύλι για στέγαση προσφύγων ανερχόταν στα 127 εκ, το 2012 μειώθηκε στα 95 εκ., το 2013 ήταν 71 εκ και το 2014 ο προϋπολογισμός για τους εκτοπισμένους μειώθηκε στα 60 εκ. Συμπλήρωσε ότι στους δικαιούχους περιλαμβάνονται πλέον και οι εκ μητρογονίας.

Η Βουλευτής της ΕΔΕΚ ανέφερε ακόμα ότι η ύπαιθρος εγκαταλείπεται, παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση για έκδοση πολεοδομικών αδειών και υπάρχει έλλειψη προσωπικού στο τμήμα μετανάστευσης.

Η κ. Μαυρονικόλα κατέληξε λέγοντας ότι θα μπορούσαν να προκηρυχθούν προσφορές για να είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε ανάπτυξη το 2015.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης εστίασε στη χαμηλή απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, η οποία όπως ανέφερε από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα περιορίζεται στο 30% και 40%.

Πρόσθεσε πως το ίδιο ισχύει και για τα ταμεία αλληλεγγύης που ασχολούνται με το θέμα της διαχείρισης των μεταναστών και των πολιτικών προσφύγων που η απορρόφηση είναι στο 50%.

Ανέφερε τέλος ότι με αποφασιστική αξιοποίηση της δυνατότητας που μας δίνει η ΕΕ μπορούμε να δημιουργήσουμε νησίδες ανάπτυξης για να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στον τόπο.