Οι απαντήσεις της Γιωρκάτζη δεν ικανοποίησαν την Επιτροπή Θεσμών

Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών, δεν βρήκαν ικανοποιητικές τις απαντήσεις που δόθηκαν από πλευράς Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Χρυστάλλας Γιωρκάτζη σε σχέση με τη δράση που αναλήφθηκε ως αποτέλεσμα της έκθεσης της Επιτροπής για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Την επόμενη Τρίτη για το ίδιο θέμα θα κληθεί ενώπιον της Επιτροπής και ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε ότι η Επιτροπή κάλεσε την κ. Γιωρκάτζη «να μας πει πώς αξιοποιήθηκαν τα πορίσματα, οι εισηγήσεις και οι απόψεις της Επιτροπής Θεσμών». Παρέπεμψε στα καταληκτικά σχόλια της έκθεσης όπου αναφέρονται 21 θέματα που έπαιξαν σημαντικότατο ρόλο στην τραπεζική κρίση στην Κύπρο. Μεταξύ άλλων αυτά αφορούν, όπως είπε, αξιόγραφα κεφαλαίων, κυβερνητικά ομόλογα, άντληση υπερβολικού ELA από τη Λαϊκή, οι επεκτάσεις των κυπριακών τραπεζών σε ξένες χώρες, τα δάνεια με ευνοϊκούς όρους, οι εκροές κεφαλαίων σε διάφορες περιόδους, η πώληση των καταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, οι συμφωνίες Αλβαρεζ και Μάρσαλ με την ΚΤΚ.

«Αναμέναμε να δούμε ότι για κάποια από αυτά τα θέματα η ΚΤ έκανε τις δικές τις διερευνήσεις, εκ των υστέρων ασφαλώς και έφτασε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε τίποτα το μεμπτό, ή ότι υπήρξαν λάθη τα οποία επέβαλλαν κάποιες διορθωτικές κινήσεις στις διαδικασίες με στόχο να μην ξαναγίνουν αυτά τα λάθη, ή εντοπίστηκαν λάθη για τα οποία έγιναν είτε πειθαρχικές είτε διοικητικές έρευνες, είτε εντοπίστηκαν λάθη τα οποία στάλθηκαν στην Γενική Εισαγγελία για περαιτέρω ποινικό χειρισμό», ανέφερε.

Ο κ. Νικολαΐδης συνέχισε λέγοντας ότι «δεν έγινε κατορθωτό σήμερα να διαμορφώσουμε πλήρη και αντικειμενική άποψη για όλα αυτά τα θέματα». «Προτάχθηκε το επιχείρημα ότι τα προεξάρχοντα θέματα, ελληνικά ομόλογα, ELA, πώληση κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, Uniastrum, όλα αυτά τα θέματα βρίσκονται σε μια διαδικασία, είτε δικαστική είτε διαιτητική στην οποία θα κληθούν ως μάρτυρες εμπειρογνώμονες στελέχη της ΚΤΚ και για αυτό το λόγο δεν είναι επιτρεπτό να γίνει οποιαδήποτε αναφορά σε αυτά», πρόσθεσε.

«Δεν έχουμε διαμορφώσει αυτή την πλήρη και αντικειμενική εικόνα τουλάχιστον στα προεξάρχοντα ζητήματα», είπε. Ενδεχομένως, πρόσθεσε, «να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία και με την Διοικήτρια για να δούμε πώς μπορούμε να καταλήξουμε σ` αυτό που ζητούμε».

Διευκρίνισε παράλληλα ότι η Επιτροπή Θεσμών καθηκόντως οφείλει να καταλήξει σε ένα τελικό συμπέρασμα ή έκθεση στο πώς τα ζητήματα που ανέδειξε έχουν αντιμετωπιστεί και σε ποιο στάδιο βρίσκονται πριν την εκπνοή της παρούσας θητείας της Βουλής.

Σε δικές του δηλώσεις ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού είπε ότι η Διοικήτρια της ΚΤ έχει πει ότι έχει χρησιμοποιηθεί η έκθεση για να βελτιωθεί η ίδια η εταιρική διακυβέρνηση μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες στην ΚΤ και έχει λεχθεί επίσης από την κ. Γιωρκάτζη η απόλυτη συνεργασία ΚΤ και Νομικής Υπηρεσίας σε σχέση με την παροχή πληροφόρησης για τις έρευνες που διεξάγονται. Ο κ. Κυπριανού πρόσθεσε ότι η ευθύνη για την επιτυχή κατάληξη όλων των υποθέσεων που βρίσκονται ενώπιον των δικαστηρίων ή θα έλθουν ενώπιον των δικαστηρίων ανήκει στους θεσμούς που είναι συνταγματικά υπεύθυνοι για να τις φέρουν με επιτυχία εις πέρας.

«Εάν και εφόσον η ίδια η κ. Γιωρκάτζη έχει τοποθετηθεί και κατά την άποψή μου σωστά ότι για τις υποθέσεις που βρίσκονται ενώπιον της δικαιοσύνης δεν μπορεί να εισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το αποτέλεσμα, και όχι η διαδικασία και ούτε μπαίνουμε στη διαδικασία», ανέφερε.

Εάν το αποτέλεσμα είναι αυτό που αναμένουμε και εμείς ως Κοινοβούλιο και η κοινωνία, πρόσθεσε, «τότε θα πούμε μπράβο, εάν το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που αναμένει η κοινωνία και οι πολίτες, δηλαδή η καταδίκη των ενόχων και η δικαίωση του λαού, τότε θα κρίνουμε την ώρα που πρέπει».

Σύμφωνα με τον Βουλευτή ΑΚΕΛ Άριστο Δαμιανού «σε φλέγοντα ζητήματα που άπτονται του τραπεζικού σκανδάλου τρεις αιτιολογίες που δόθηκαν για τις μη απαντήσεις είναι ότι πολλά ζητήματα άπτονται του απορρήτου της Κεντρικής Τράπεζας ή του απορρήτου που αφορά τις συζητήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεύτερο, ότι υπάρχουν έρευνες σε εξέλιξη που δεν πρέπει να επηρεαστούν και τρίτον ότι υπάρχουν υποθέσεις και διαιτησίες σε εξέλιξη που δεν πρέπει να επηρεαστούν δυσμενώς.

Ασφαλώς, πρόσθεσε ο κ. Δαμιανού, «σε κάποιο βαθμό οι αιτιολογίες είναι πραγματικές, αλλά πρέπει να πω ότι σε πολλά ερωτήματα που τέθηκαν και η κοινωνία αλλά και εμείς γνωρίζουμε τις απαντήσεις, αναμέναμε να τις λάβουμε και με επίσημο τρόπο από την ίδια την Κεντρική Τράπεζα, πλην όμως δεν τις έχουμε λάβει».

Προς αυτό έδωσε τα παραδείγματα των χειρισμών για την Federal Bank of Middle East (FBME), της αγοράς ομολόγων ελληνικού δημοσίου από τη δευτερογενή αγορά, τις επεκτάσεις κυπριακών τραπεζών στο εξωτερικό, τις εκροές καταθέσεων και της θέσης του Τμήματος Φορολογίας ότι υπάρχει έλλειψη διάθεσης συνεργασίας από πλευράς Κεντρικής. «Σ` αυτά και πάρα πολλά άλλα ερωτήματα που τέθηκαν σεβόμαστε την επιλογή της ΚΤΚ, πλην όμως δεν μπορώ να πω ότι καταφέραμε σήμερα να φύγουμε σοφότεροι από την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής», είπε ο κ. Δαμιανού.

Στις δηλώσεις του, ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν είπε ότι η Διοικητής της ΚΤ έκανε μια ακαδημαϊκή τοποθέτηση στην Επιτροπή, «που δεν ήταν αυτά που ζητούσε η Επιτροπή» καθώς τα βασικά ερωτήματα παραμένουν.

Σημειώνοντας ότι δεν είχε ποτέ την ψευδαίσθηση ότι θα κινούνταν οι διαδικασίες γοργά, είπε ότι σε σύγχρονες δημοκρατίες όταν υπάρχουν τέτοιου είδους ζητήματα και σημαντική πρωτογενής δουλειά, βρίσκουν άκρη και τουλάχιστον τροχοδρομούνται πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση, γιατί πρέπει να εξιχνιαστεί αυτό το σκάνδαλο. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή και οι βουλευτές της εδώ και δύο χρόνια έχουν κάνει μια κοπιώδη προσπάθεια, έχουν μαζέψει «απίστευτα στοιχεία και έδωσαν στίγμα για τις πραγματικές διαστάσεις και και για το ποιοι έστησαν ένα μεγάλο φαγοπότι».

«Νοιώθω ότι αυτό το έργο θα παίζεται για αρκετό καιρό» είπε, και εξέφρασε την ελπίδα η δουλειά που έκανε η Επιτροπή να μην στοχοτεθεί από κάποιους.

«Μετά τη σημερινή συνεδρίαση δεν νιώθω ότι έχω διαφωτιστεί ή πληροφορηθεί περισσότερο, όμως έχω επιβεβαιώσει παλιές μου ανησυχίες και για τον τρόπο που συνεχίζει να λειτουργεί το όλο σύστημα, αλλά και ειδικά για την προσέγγιση που φαίνεται ότι κάποιοι έχουν», δήλωσε ο Πρόεδρος ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης.

Αντί, πρόσθεσε, «να εργαστούν και να αξιοποιήσουν διάφορα δεδομένα συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης της Επιτροπής Θεσμών για τη διερεύνηση σκανδάλων, καραδοκούν – για να μην πω ότι μπορεί και να επιθυμούν – να χάσουμε τις υποθέσεις εναντίον μας ως Κυπριακή Δημοκρατία στο εξωτερικό ή και στην Κύπρο και να θεωρηθεί υπεύθυνη η Επιτροπή Θεσμών για τον τρόπο που έκανε την έκθεση και το περιεχόμενο της έκθεσης».

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι η κ. Γιωρκάτζη εξήγησε στους Βουλευτές «ότι ουσιαστικά δεν μπορεί να τοποθετηθεί επί των σημαντικότερων ζητημάτων και ερωτημάτων που έθεσαν». Σύμφωνα με τον ίδιο, «κάνει ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι η κ. Γιωρκάτζη ούτε λίγο ούτε πολύ προειδοποίησε τους Βουλευτές ότι με τις δημόσιες δηλώσεις τους για τα θέματα που αφορούν το σκάνδαλο της οικονομίας δίνουν όπλα στις αγωγές του κ. Βγενόπουλου κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και των άλλων φορέων της ΚΔ».

«Δεν ξέρω πόση βάση μπορεί να έχει αυτό το επιχείρημα αλλά αυτό που έχω καταλάβει εγώ είναι ότι βήμα με βήμα καθώς απομακρυνόμαστε από τα τραγικά εκείνα γεγονότα και παρά το ότι κάποιοι τα βιώνουν ακόμα βρίσκοντας τον εαυτό τους στην φτώχεια και ανέχεια και απειλή των εκποιήσεων, η πολιτεία φαίνεται να την κάνει με ελαφριά πηδηματάκια και να δραπετεύει από την υποχρέωση να τιμωρηθούν οι ένοχοι», πρόσθεσε.