Οι απαιτήσεις της Τρόικας φορτώνουν το Συνεργατισμό με δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος

Προειδοποιήσεις ότι οι απαιτήσεις της Τρόικας θα επηρεάσουν αρνητικά την εξυπηρέτηση των πελατών του Συνεργατισμού και θα οδηγήσουν στην αύξηση των δανειστικών επιτοκίων, καθώς φορτώνουν το Συνεργατισμό με ένα “δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος”, απηύθυνε σήμερα ο Έφορος Συνεργατικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Λύρας.

Σε ομιλία του, στο Παγκόσμιο Συνέδριο Έρευνας του Διεθνούς Συνεργατικής Ένωσης, με τίτλο “Συνεργατισμό κατά και μετά την κρίση”, ο κ. Λύρας υπογράμμισε την ανάγκη το Συνεργατικό Κίνημα να διατηρήσει το συνεργατικό του χαρακτήρα και να διασφαλίσει ότι μετά το πέρας της οικονομικής κρίσης θα μπορέσει να συνεχίσει τον οικονομικό και κοινωνικό του ρόλο για άλλα εκατό χρόνια.

Ο κ. Λύρας επέκρινε ευρύτερα τα προγράμματα προσαρμογής που εκπόνησε η Τρόικα για όλες τις χώρες που ζήτησαν στήριξη από το Μηχανισμό, διότι αυτά δεν συνδυάστηκαν με προγράμματα τόνωσης της ανάπτυξης.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο κυπριακό πρόγραμμα, το οποίο εμπεριείχε ως όρους το κλείσιμο της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας και τη μετατροπή του 37,5% των ανασφάλιστων καταθέσεων σε μετοχές, ο κ. Λύρας ανέφερε ότι εν μέσω αυτών των δύσκολων οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών “το συνεργατικό κίνημα όχι μόνο πέτυχε να επιζήσει της οικονομικής κρίσης, αλλά κατάφερε να εκπληρώσει όλους τους εποπτικούς δείκτες, καθώς και να συνεχίσει την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό του”.

Υπενθύμισε τη μείωση των καταστημάτων του Συνεργατισμού από 347 που ήταν στο τέλος του 2005 σε 93 την 1η Μαρτίου του τρέχοντος έτους, βελτιώνοντας έτσι την ανταγωνιστική τους θέση, την κεφαλαιακή τους επάρκεια αλλά και δημιουργώντας αποτελεσματικές και λειτουργικές οργανικές δομές.

Παρά την οικονομική κρίση και αβεβαιότητα που επικρατεί, σύμφωνα με τον κ. Λύρα, ο Συνεργατικός χρηματοπιστωτικός τομέας κατάφερε να αυξήσει το μερίδιο του στις καταθέσεις κατοίκων Κύπρου σε ευρώ στο 40,7% σε σύγκριση με το 38,4% το Δεκέμβριο του 2011. “Όπως βλέπουμε η εμπιστοσύνη του κόσμου στο Συνεργατικό Κίνημα της Κύπρου έχει επιβεβαιωθεί για μια ακόμη μια φορά,” συμπλήρωσε.

Όπως πρόσθεσε, τα ΣΠΙ κατάφεραν να διατηρήσουν τα επίπεδα ρευστότητας, ενισχύοντας ταυτόχρονα την κεφαλαιακή τους βάση, χωρίς σημαντική επίδραση στην κερδοφορία τους. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης φερεγγυότητας του Κεντρικού Φορέα πληρούσε το απαιτούμενο 8%, ενώ ο μέσος ρυθμός ρευστότητας των ΣΠΙ βρισκόταν στα τέλη Δεκεμβρίου του 2012 στο 26,01%, πέραν του ορίου του 25% που καθιερώθηκε από την Αρχή Εποπτείας των Συνεργατικών Ιδρυμάτων.

“Δυστυχώς η όλη προσπάθεια του Συνεργατικού Κινήματος διεκόπη καθώς η Τρόικα, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συναντίληψης και μετά την καταφυγή της Κύπρου στον ΕΤΧΣ για οικονομική στήριξη, απαίτησε μεταξύ άλλων σημαντική συρρίκνωση και αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα”.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Λύρας για το Συνεργατισμό, η Τρόικα ζήτησε την κατάργηση της ανεξάρτητης Αρχής εποπτείας του Συνεργατισμού και την υπαγωγή τους στην Κεντρική Τράπεζα, από την 1η Ιουλίου 2013, την εφαρμογή ενός αυστηρού σχεδίου αναδιάρθρωσης, τη μείωση του αριθμού των ΣΠΙ, αλλά και την ανακεφαλαιοποίηση των ΣΠΙ με €1,4 δις.

“Αυτές οι απαιτήσεις οδηγούν σε μια σημαντική μείωση των ΣΠΙ, των καταστημάτων και του προσωπικού τους, καθώς και στην αύξηση του περιθωρίου κέρδους, το οποίο αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε υψηλότερα δανειστικά επιτόκια. Ως αποτέλεσμα η εξυπηρέτηση των μελών και των πελατών των Συνεργατικών θα επηρεαστεί δυσμενώς και το οικονομικό κόστος στα Συνεργατικά από την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης από το πρόγραμμα στήριξης θα είναι δυσβάσταχτο.”