Οι αντιδράσεις των κομμάτων μετά την απόφαση για επίταξη των απεργών

Αντίθετη με το μέτρο της επίταξης των απεργών δηλώνει η Δημοκρατική Αριστερά με ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά τις δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη. Κάθετα αντίθετος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι η εν λόγω απόφαση ήταν η πιο ήπια που θα μπορούσε να ληφθεί.

“Η επίταξη συνιστά ακραία επιλογή διαχείρισης της κρίσης και δεν βρίσκει σύμφωνη τη Δημοκρατική Αριστερά. Σε μια περίοδο που η κοινωνία πιέζεται αφόρητα, αυτό που χρειάζεται είναι η εξάντληση κάθε δυνατότητας για συνεννοήσεις. Οι αδιαλλαξίες από κάθε πλευρά δεν διευκόλυναν την ανεύρεση λύσεων” αναφέρει η ΔΗΜΑΡ.

Εν τω μεταξύ σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε και ο ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση επίταξης των απεργών λέγοντας πως “Η συγκυβέρνηση ντύθηκε στο “χακί”  και με ένα νέο “πραξικόπημα” κατά του Συντάγματος επιστρατεύει τους απεργούς εργαζομένους του ΜΕΤΡΟ προσπαθώντας με “στρατιωτικού” τύπου μέτρα να σπάσει τον αγώνα τους.”

Η ανακοίνωση συνεχίζει λέγοντας πως “Στόχος της κυβέρνησης είναι να καταργήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερη “κινεζοποίηση” τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

Οι τερατώδεις μνημονιακές πολιτικές κατεδάφισης μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων οδηγούν την κυβέρνηση προκειμένου να κάμψει τις εργατικές και κοινωνικές αντιστάσεις σε ακραίες, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές που θυμίζουν ανώμαλες πολιτικά περιόδους του παρελθόντος στη χώρα μας.

Ο κοινός συντονισμένος αγώνας και η συγκρότηση ενιαίου κοινωνικού μετώπου των εργαζομένων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα μπορεί να γίνει το σινικό τείχος πάνω στο οποίο θα σπάσουν οι επιστρατεύσεις απεργών και κυρίως οι μνημονιακές πολιτικές και η κυβέρνηση που τις εφαρμόζει”

Ως την πιο ήπια απόφαση που μπορούσε να ληφθεί εκ μέρους της κυβέρνησης, σχολιάζουν κύκλοι του ΠΑΣΟΚ την απόφαση για επιστράτευση και επίταξη στο μετρό, καθώς, όπως προσθέτουν, υπάρχουν και σωματεία μέσα στο μετρό που προσανατολίζονται υπέρ του διαλόγου και θέλουν να δουλέψουν.