Οι ΑΝΕΛ δεν θα ψηφίσουν Πρόεδρο για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην 79η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) τόνισε ότι αν υπάρχουν βουλευτές της συγκυβέρνησης που έχουν αντιληφθεί τι έχουν ψηφίσει και έχουν αποφασίσει να ρίξουν την κυβέρνηση, να τη ρίξουν σήμερα το βράδυ.

Ο κ. Καμμένος ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές και σημείωσε: «Δεν θα κάνουμε αυτό που έκανε ο κ. Σαμαράς με την Πολιτική Άνοιξη, που πρόσφερε δώρο στο ΠΑΣΟΚ. Δεν θα δώσουμε τεχνητή αναπνοή στην κυβέρνηση. Έχουμε πρόταση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα την καταθέσουμε μετά τις εκλογές».

Για τους βουλευτές των ΑΝΕΛ είπε ότι δεσμεύονται από ομόφωνη απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος να μην ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Αν κάποιος παραβεί την απόφαση θα υποστεί κυρώσεις» είπε. Εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα ότι δεν θα βρεθεί «προδότης» και μεταξύ των βουλευτών που αποχώρησαν από τους ΑΝΕΛ.

«Στη ΝΔ έχουν μπει νεοναζιστές»

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο επιστροφής ή συνεργασίας με τη ΝΔ απάντησε αρνητικά και σχολίασε: «Η γαλάζια πολυκατοικία έχει καταληφθεί από αρουραίους. Έχουν μπει οι μισοί νεοναζιστές οι οποίοι εκθείαζαν τους φούρνους που θα έπρεπε να ψηθούν οι μισοί Εβραίοι και σήμερα είναι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της ΝΔ. Έχουν μπει βουλευτές, οι οποίοι δεν θα περνούσαν από το κατώφλι του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, του Έβερτ, του Αβέρωφ, του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Κώστα Καραμανλή, υβριστές των αρχηγών της ΝΔ, οι οποίοι έχουν αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο. Δεν υπάρχει πολυκατοικία. Αυτή τη στιγμή η ΝΔ κρατάει μία ταμπέλα. Είναι μία Πολιτική Άνοιξη με προσωπικό ΛΑΟΣ άνευ Καρατζαφέρη. Δυνατότητες συνεργασίας με αυτούς ούτε υπήρχαν στο παρελθόν ούτε υπάρχουν από την πλευρά μας. Εμείς να συνεργαστούμε με τον κ. Πλεύρη, με τον κ. Καρατζαφέρη και με όλους αυτούς οι οποίοι δεν αποτελούν κομμάτι του δημοκρατικού τόξου; Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα συνεργασίας. Είναι απορίας άξιον πώς κάποια στελέχη της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή εξακολουθούν να στηρίζουν σήμερα την κυβέρνηση Σαμαρά».

Σε ερώτηση για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ο κ. Καμμένος απάντησε ως εξής: «Θεωρώ ότι αποτελεί κεφάλαιο για τη χώρα ο Κώστας Καραμανλής, το οποίο προσπαθεί να κάψει με την Προεδρία της Δημοκρατίας ο κ. Σαμαράς. Δεν θεωρώ, όμως, ότι αυτή τη στιγμή ο πρώην πρωθυπουργός θα πρέπει να γυρίσει πίσω σε αυτό το βομβαρδισμένο τοπίο που λέγεται ΝΔ. Δεν μπορεί ο Κώστας Καραμανλής να έχει βουλευτή τον Βορίδη, τον Πλεύρη και τον Γεωργιάδη. Είναι αδύνατον να κάτσει δίπλα από αυτούς που στήσανε την ανατροπή του και βεβαίως αμφισβητούν την πολιτική του».

Κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι είναι «πατερίτσα» του ΠΑΣΟΚ και «πρωθυπουργός σε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ» που παρέχει ασυλία στον Γιώργο Παπανδρέου και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

«Ο κ. Σαμαράς πρέπει να φύγει γρήγορα από τη θέση που κατέχει» δήλωσε, και πρόσθεσε πως δεν θα υπάρχει ασυλία για κανέναν. Ανέφερε, για παράδειγμα, πως ακόμα κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσει να δώσει ασυλία στον Γιώργο Παπανδρέου, θα βρει απέναντί του τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Καμμένος απάντησε ότι «οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν είναι πατερίτσα κανενός» και η όποια συνεργασία τους θα γίνει με βάση τις αρχές που έχουν ανακοινώσει.

Επίσης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι στην επόμενη Βουλή δεν θα υπάρχουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ θα υπάρχουν οι δυνάμεις εκείνες που θα συνεργαστούν για το σχηματισμό κυβέρνησης.

«Θεωρώ ότι δεν θα υπάρχει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην επόμενη Βουλή. Θεωρώ, δηλαδή, ότι ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος έχουν τελειώσει την αποστολή τους και, πάντως, την Κυριακή το βράδυ των επόμενων εκλογών δεν θα υπάρχουν στο πολιτικό σκηνικό» είπε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε: «Θα δημιουργηθούν δυνάμεις τέτοιες από τον ελληνικός λαό που μπορούν να οδηγήσουν σε μία δημοκρατική κυβέρνηση που θα αναλάβει την εθνική ανασυγκρότηση. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα είμαστε εκεί».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ τόνισε ότι οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν κατά πάσα πιθανότητα πριν από τον Μάρτιο του 2015 και ο ίδιος επιθυμεί να γίνουν πριν το Νοέμβριο του 2014, επειδή την 1η Νοεμβρίου καταργείται το «βέτο» στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία και τα εθνικά θέματα της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων έθεσε και τις «κόκκινες γραμμές» για τη συμμετοχή του κόμματος σε πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις. Ορισμένες από αυτές έχουν να κάνουν με τα εθνικά θέματα (παραμένει η θέση για την ονομασία της ΠΓΔΜ, όπως είχε διαμορφωθεί στη σύσκεψη υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, «όχι» σε σχέδιο τύπου Ανάν για το Κυπριακό), με τη «βίαιη μείωση της φορολογίας», που τη θεωρεί απαραίτητη, την αντίθεση στο γάμο μεταξύ ομοφύλων, τον διαχωρισμό του Κράτους από την Εκκλησία.