Οι Αλβανοί συνέλαβαν Ελληνα ως κατάσκοπο γιατί είχε…σκάνερ!

Το κλίμα αλυτρωτισμού σε βάρος της Ελλάδας καλλιεργούν Αλβανοί εθνικιστές με φιέστες για τα περί «Μεγάλης Αλβανίας», αμφισβητώντας τα ελληνικά εδάφη μέχρι και την Πρέβεζα, και συλλαμβάνοντας Έλληνες πολίτες με χαλκευμένες κατηγορίες περί… κατασκοπείας. Όπως μετέδωσε αλβανικός τηλεοπτικός σταθμός, ο 52χρονος Ηρακλής Δραγούνης, μηχανικός εταιρείας τηλεπικοινωνιών, συνελήφθη από Αλβανούς αστυνομικούς με την κατηγορία ότι είχε μαζί του εξοπλισμό ο οποίος προκάλεσε υποψίες ότι χρησιμοποιείται για κατασκοπεία. Στην υπόθεση ενεπλάκη το υπουργείο Εξωτερικών και λίγες ώρες αργότερα αφέθηκε ελεύθερος, αφού αποδείχθηκε ότι το μηχάνημα «κατασκοπείας» που έφερε ήταν εργαλείο της δουλειάς του και συγκεκριμένα ένα σκάνερ.

Νωρίτερα, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Αλβανίας στα Τίρανα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την 140η επέτειο ίδρυσης της λεγόμενης «Αλβανικής Επιτροπής των Ιωαννίνων», η οποία γίνεται πολλές φορές σημείο αναφοράς για τον αλβανικό μεγαλοϊδεατισμό. Η Επιτροπή αυτή, όπως ανέφερε στο πρόγραμμα της εκδήλωσης ιδρύθηκε τον Μάιο του 1877 από «αλβανούς πατριώτες», από όλες τις επαρχίες του Βιλαετιού των Ιωαννίνων, από το Μπεράτι και την Αυλώνα μέχρι το Τεπελένι, το Αργυρόκαστρο, την Πρέβεζα και την Πρεμετή, με σκοπό να διακηρύξουν την Ένωση όλων των περιοχών που κατοικούσαν Αλβανοί σε ένα και μόνο βιλαέτι, προκειμένου να αποφευχθεί ο «διαμελισμός των εδαφών αυτών από τα γειτονικά κράτη».

Στην εκδήλωση-πρόκληση αναπτύχθηκαν δε οι γνωστοί ισχυρισμοί ότι τα Ιωάννινα ήταν η «μεγαλύτερη αλβανική πόλη του Νότου», αλλά σήμερα το αλβανικό στοιχείο έχει εξαφανισθεί ως αποτέλεσμα των «σφαγών, των βίαιων μετακινήσεων και της επιχείρησης αφομοίωσης των Αλβανών της Τσαμουριάς»…