Οι Αλβανοί …εξαφάνισαν την προτομή της Χίλαρι Κλίντον

Aπό τα τέλη της δεκαετίας του ’90, τότε που η Ουάσιγκτον αποφάσισε να φτιάξει στα Βαλκάνια την «Μεγάλη Αλβανία» (ή τουλάχιστον να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, διαλύοντας την Γιουγκοσλαβία, με τις προτροπές του Βερολίνου, που γλυκοκοίταζε την Κροατία) οι Αλβανοί είχαν αρχίσει να αισθάνονται… «Αμερικάνοι».

Και όταν ο Μπιλ Κλιντον ως πρόεδρος των ΗΠΑ, κατά τον πόλεμο του 1999 αιματοκύλισε τα Βαλκάνια, προκάλεσε την απόσχιση του Κοσόβου από τη Σερβία, εξοπλίζοντας τον UCK και βομβαρδίζοντας το Βελιγράδι, (σ.σ. παρουσίαζε χάρτες με τα Βαλκάνια να φλέγονται και οι φωτιές να φθάνουν μέχρι την δική μας Μακεδονία) τότε ήταν που ο «Αμερικανισμός» στους αλβανόφωνους πληθυσμούς έγινε… παροξυσμός!

Ήταν η εποχή που η Ουάσιγκτον «πόνταρε» για τα Βαλκάνια, στα Τίρανα και όχι στην Αθήνα… Η λατρεία στο ζεύγος Κλίντον και στην τότε Αμερικανική κυβέρνηση ήταν τόση, που σε όλα τα Αλβανοκρατούμενα εδάφη ο Μπιλ, η Χίλαρυ και η αλήστου μνήμης ΥΠΕΞ Μαντλίν Ολμπράιτ, έδιναν το όνομά τους σε δρόμους πλατείες, βρυσούλες και ρυάκια και οι Αλβανοί έγιναν οι διαπρύσιοι κήρυκες του Αμερικανικού «οράματος» στα Βαλκάνια, στήνοντας αγάλματα του αγαπημένου ζεύγους Κλίντον, όπου υπήρχε… ανοικτός χώρος.

Η κούρσα της Χίλαρυ για τον προεδρικό θώκο στις ΗΠΑ, ανανέωσε τον έρωτα των Αλβανών στο ζεύγος. Τελευταία εκδήλωση αγάπης ήταν η φιλοτέχνηση προτομής της Χίλαρυ Κλιντον, που αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο της Ελληνικής πόλης των Αγίων Σαράντα, τα αποκαλυπτήρια της οποίας έγιναν σε κεντρική πλατεία, μόλις τον Ιούνιο του 2016. Σύμφωνα με το σκεπτικό, «η Κλιντον αξίζει μιας τέτοιας τιμής, καθώς συνεισέφερε ως ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου».

Έλα όμως που «όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια, οι θεοί γελάνε…» και η Χίλαρυ

έχασε το στοίχημα από τον Donald Trump. Ούτε είκοσι μέρες μετά την ορκωμοσία του νέου Αμερικανού προέδρου, η προτομή εξαφανίστηκε μυστηριωδώς ένα βράδυ από την βάση της και κανείς δεν φαίνεται να ξέρει κάτι γι’ αυτό, ενώ ο δήμος δεν εξέδωσε κάποια επίσημη ανακοίνωση.

Η προτομή της πρώην ΥΠΕΞ αφαιρέθηκε χωρίς να έχει συμπληρωθεί ούτε ένας χρόνος από την ημέρα των αποκαλυπτηρίων της (30.6.16). Αλλά οι Αλβανοί είναι ικανοί στο ίδιο βάθρο να στήσουν τον Τραμπ.

Υπενθυμίζεται ότι η μεγαλύτερη λεωφόρος της Πρίστινα φέρει το όνομα Μπιλ Κλίντον, ένα τεράστιο γκράφιτι-πόστερ κυριαρχεί σε τοίχο πολυώροφης οικοδομής στο κέντρο της πόλης, ένα ολόσωμο άγαλμα «δοξάζει» την πολιτική Κλίντον, ενώ μία πλατεία, επίσης στην Πρίστινα, έχει το όνομα της Μαντλίν Ολμπράιτ.