Οι Έλληνες εφοπλιστές του Λονδίνου

Για φορολογικούς λόγους, μόλις 862 από τα 3.760 πλοία των Ελλήνων εφοπλιστών είναι εγγεγραμμένα σε εγχώρια νηολόγια και έχουν την ελληνική σημαία.

Αλλά η προσπάθειά τους να αποφύγουν τη φορολόγηση δεν σταματά εκεί. Το διαβόητο άρθρο 107 του Συντάγματος εξαιρεί τους εφοπλιστές από την φορολογία επί των κερδών και τους επιβάλει ειδική φορολογία επί του τονάζ του στόλου.

Σύμφωνα με υπολογισμούς από αυτό το προκλητικό καθεστώς το Δημόσιο χάνει τουλάχιστον 9 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Ειδικό καθεστώς απολαμβάνουν οι πολλοί Έλληνες εφοπλιστές του Λονδίνου. Δεν δηλώνουν ως μόνιμη κατοικία τους τη βρετανική πρωτεύουσα, ώστε να φροντίσουν να απαλλαγούν από την πιθανή φορολόγηση εκεί (ειδικά μετά τις αλλαγές του 2011 που έφερε του βρετανικό υπουργείο οικονομικών και τους έπιασαν στον ύπνο), αλλά αντιθέτως τη γενέτειρά τους, ώστε να εκμεταλλευτούν τα προνόμια που τους δίνει το ελληνικό κράτος.

Επίσης, μέσα από τεράστια δίκτυα δικηγόρων και μέσω των θολών καταστατικών των εταιρειών που έχουν συστήσει, καταφέρνουν να παραμένουν «άφαντοι». Τόσο άφαντοι που ακόμη και στις λίστες με τους πιο πλούσιους του κόσμου, δεν εμφανίζονται σχεδόν πουθενά, παρ’ ότι οι περιουσίες τους είναι μυθικές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον ετήσιο κατάλογο των Sunday Times με τους 1000 πλουσιότερους κατοίκους της Βρετανίας εμφανίζεται μόνο ο Ιωάννης Γουλανδρής. Κι όμως, είναι γνωστό ότι πολλοί ακόμη Έλληνες εφοπλιστές ζουν στο Λονδίνο και έχουν τις έδρες των εταιρειών τους στο City. Και μάλιστα, οι αγγλικές αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να προσελκύσουν κι άλλα ελληνικά κεφάλαια εκεί.

Παρ’ ότι ξέρουν ότι δεν θα καταφέρουν να τους φορολογήσουν, τουλάχιστον θέλουν να επωφεληθούν από τις χιλιάδες θέσεις εργασίας και όλη την οικονομική δραστηριότητα που κινείται γύρω από τις επιχειρήσεις τους. Τους υπόσχoνται ότι δεν θα υπάρξουν άλλες «εκπλήξεις» με τη φορολόγησή τους όπως το 2011.

Στο μεταξύ, τον τελευταίο καιρό οι Έλληνες εφοπλιστές προχωρούν σε νέες αγορές πλοίων ώστε τα χρήματά τους να πάνε στη θάλασσα και να μη μείνουν στις τράπεζες, υπό το φόβο ενδεχόμενης φορολόγησης των καταθέσεων, ανάλογης με εκείνη που επιβλήθηκε στην ΚύπροΈτσι επωφελούνται οι Έλληνες εφοπλιστές από την κρίση

Οι πιο γνωστές εφοπλιστικές οικογένειες Ελλήνων του Λονδίνου (πολλές με μέλη που έχουν αγγλικά μικρά ονόματα…) είναι οι εξής:

Οικογένεια Γουλανδρή
Με καταγωγή από την Άνδρο, έχει αφήσει εδώ και χρόνια την Ελλάδα. Τα πιο γνωστά της μέλη είναι, ο Τζον Γουλανδρής, που ήταν και σύζυγος της Μαρίας Λαιμού, της άλλης περίφημης εφοπλιστικής οικογένειας, και τα παιδιά τους: Χριστίνα Γουλανδρή – O’ Reilly, Τζωρτζ Γουλανδρής (σύζυγος της Χριστιάννας Βαρδή Βαρδινογιάννη) και Πέτρος Γουλανδρής. Επίσης, ο Ιωάννης Γουλανδρής (σύζυγος Όλγας Γεωργίου Εμπειρίκου), ο Κωνσταντίνος, ο Λεωνίδας, ο Αλέξανδρος και άλλοι.

Οικογένεια Χανδρή
Τζον, Μιχάλης και Ευγενία Χανδρή είναι τα πιο γνωστά μέλη της οικογένειας από τη Χίο. Ο Τζον είναι παντρεμένος με την Τίνα Κουμάνταρου, της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας. Ο Δημήτρης Χανδρής, εγγονός του Τζον, είναι το νεότερο στέλεχος της οικογένειας που αυτόν τον καιρό είναι ιδιαίτερα διάσημο στους κοσμικούς κύκλους του Λονδίνου, εξαιτίας της σχέσης του με την Λίντα Φόρτε, κόρη του Ιταλού μεγιστάνα Ρόκο Φόρτε, και πρώην σύντροφο του Πρίγκιπα Χάρι.

Οικογένεια Εμπειρίκου
Άλλη μια οικογένεια από την Άνδρο με τεράστια ιστορία και ένα γενεαλογικό δέντρο που είναι αδύνατον να παρακολουθήσει κανείς. Σήμερα, αρκετά από τα μέλη της ζουν μόνιμα στο Λονδίνο, όπως ο Επαμεινώνδας Εμπειρίκος που χρημάτισε πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας Λονδίνου. Σήμερα υπολογίζεται ότι διατηρεί έναν από τους μεγαλύτερους στόλους υπό ελληνική σημαία.

Οικογένεια Λαιμού
165 χρόνια έχουν περάσει από τότε που η οικογένεια από τις Οινούσσες ξεκίνησε να ασχολείται με τη θάλασσα. Σήμερα στο Λονδίνο ζουν αρκετά από τα μέλη της όπως ο Νικόλας και ο Αντώνης Λαιμός, αλλά και ο Μιχάλης του οποίου η περιουσία πλησιάζει το 1 δις. στερλίνες.

Οικογένεια Νιάρχου
Η γνωστή οικογένεια έχει κι αυτή πολλά μέλη – μόνιμους κατοίκους Λονδίνου. Ο Φίλιππος Νιάρχος θεωρείται από τους πιο πλούσιους Έλληνες που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία με περιουσία κοντά στο 1 δις. ευρώ.

Οικογένεια Κουμάνταρου
Έχει πολύ στενές σχέσεις τόσο με την οικογένεια Νιάρχου, όσο και με την οικογένεια Χανδρή, αφού μέλη των τριών έχουν παντρευτεί μεταξύ τους.

Οικογένεια Χατζηπατέρα
Με καταγωγή από τις Οινούσσες, όπως η οικογένεια Λαιμού.

Οικογένεια Καλλάκη
Άλλη μια οικογένεια από τις Οινούσσες. Ο Αχιλλέας Καλλάκης έχει μια περιουσία που υπολογίζεται στις 250 εκατ. στερλίνες, ενώ λίγο μικρότερη πρέπει να είναι η περιουσία του Λου Καλλάκη.