Οικολόγοι: Χαιρετίζουμε την απόφαση της Ad Hoc Επιτροπής για δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, σε γραπτή ανακοίνωση, χαιρετίζει την ην απόφαση της Ad Hoc Επιτροπής για δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη

«Σε σημερινή της συνεδρία, η Ad Hoc Ad Hoc Επιτροπή για τη Διερεύνηση Θεμάτων που αφορούν τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων, αποφάσισε ομόφωνα την δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη. Η απόφαση θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής την Τετάρτη 28/01.

 

Χαιρετίζουμε την ομόφωνη απόφαση της Ad Hoc επιτροπής και αναμένουμε ότι η απόφαση δεν θα έχει παραθυράκια και ουρές και ότι αυτή την φορά θα γίνει σεβαστή. Στις 28 Ιανουαρίου επιτέλους ελπίζουμε να λήξει αυτό το θέμα, που οι άστοχες ενέργειες του πρώην προέδρου της Βουλής κ. Συλλούρη το μετέτρεψαν σε μέγα ζήτημα.

Εδώ και καιρό τονίζαμε πως είναι πολιτική η απόφαση για δημοσιοποίησή της. Δεν χρειαζόταν καν δεύτερη απόφαση. Πρώτιστο μέλημα για εμάς ήταν και παραμένει η πλήρης διαφάνεια σε θέματα δημοσίου συμφέροντος ανεξαρτήτως πολιτικού και προσωπικού κόστους.

Με τη δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη όμως δεν τελειώνει το θέμα των ΜΕΔ των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων. Πρέπει να συνεχιστεί η έρευνα για τα στοιχεία της λίστας, να γίνει επικαιροποίηση του καταλόγου και να αξιοποιηθούν όλα τα στοιχεία που κατατέθηκαν ενώπιον της Ad Hoc επιτροπής.

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα άλλα στοιχεία που κατέθεσε η Κεντρική Τράπεζα περιλαμβάνεται για πρώτη φορά η ομολογία ότι όντως τον Ιανουάριο του 2013 είχε καταρτιστεί λίστα με διαγραφές δάνειων ΠΕΠ.

Ζητούμε να συνεχίσει να λειτουργεί η ad hoc και με την βοήθεια ανεξάρτητων ειδικών να επεξεργαστεί αυτά τα στοιχεία. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι εκκρεμεί σχετική έρευνα του Γενικοί Ελεγκτή για τα ΜΕΔ των βουλευτών στον πρώην Συνεργατισμό.

Να σταματήσει το παιχνίδι συγκάλυψης. Όλα στη φόρα.»