Οικολόγοι: Το “Test to Stay θέτει σε κίνδυνο εκπαιδευτικούς και μαθητές

Το “Test to Stay θέτει σε κίνδυνο εκπαιδευτικούς και μαθητές, αναφέρει σε δήλωσή της η Έφη Ξάνθου,  Αναπληρώτρια Προέδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Τα σχολεία μπαίνουν σε νέα μέτρα από Δεύτερα με την εφαρμογή του μέτρου “test to stay”.

Ήδη το άνοιγμα των σχολείων εδώ και δυο βδομάδες συνοδεύεται με πολλά σοβαρά προβλήματα λόγω έξαρσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, καθώς τα περισσότερα σχολεία είναι υποστελεχωμένα λόγω απουσίας νηπιαγωγών, δασκάλων και καθηγητών, αλλά και μαθητών.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε πως με την νέα εφαρμογή του “Test to Stay” θα δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα, αφού οι μαθητές που είναι στενές επαφές θα παραμένουν στο σχολείο και το απόγευμα θα βρίσκονται σε καραντίνα.

Το νέο μέτρο αποτελεί πείραμα και θέτει ξεκάθαρα σε κίνδυνο όχι μόνο τους εκπαιδευτικούς αλλά και το ευρύ κοινό, αφού θα προκύπτουν αλυσίδες κρουσμάτων από τις σχολικές μονάδες. Για πολλοστή φορά στη διάρκεια αυτής της πρωτόγνωρης πανδημίας, βλέπουμε την κυβέρνηση να υποκύπτει στις πιέσεις εργοδοτών που δεν θέλουν τους υπαλλήλους τους να παραμένουν στα σπίτια τους για να φυλάνε τα παιδιά τους όταν είναι στενές επαφές κρουσμάτων. Οι υπουργοί Παιδείας και Υγείας αντιμετωπίζουν τα σχολεία σαν απλούς χώρους φύλαξης παιδιών.

Προτιμούν να υπάρχει περισσότερος κίνδυνος επιμόλυνσης της κοινότητας παρά να λαμβάνουν τα ίδια μέτρα προστασίας που επιβάλλονται σε όλους τους υπόλοιπους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού.

Η εφαρμογή διαφορετικών μέτρων για τα σχολεία, χωρίς να ληφθούν τα δέοντα για προστασία των εκπαιδευτικών και μαθητών, δεν μπορεί παρά να εκληφθεί ως πείραμα της κυβέρνησης για δημιουργία ανοσίας της αγέλης. Απλώς δεν το παραδέχεται δημόσια.